Sisällys:
Sovellukset, joihin pääset selaimella kirjautumisen kautta
Sovelluksia ja palveluita, joihin tarvitset suojatumman yhteyden
Netin jakaminen puhelimen kautta
Opetustilanteen järjestäminen etänä – videokokous
Etäkokous Microsoft Teams-sovelluksella
Etäopetus Moodlessa

Vinkkejä ja työkaluja etätyön ja etäopetuksen tekemiseen

Muista nämä:

 • sovi etätöistä esimiehesi kanssa
 • ota mukaan oma työkone ja sen virtalähde
 • ota mukaan työpuhelin ja sen laturi
 • ota mukaan kuulokkeet (jos sinulla on erilliset)

Sovellukset, joihin pääset selaimella kirjautumisen kautta

Aina, kun sinulla on pääsy internettiin, on sinulla pääsy myös Gradian oppimisympäristöihin sekä Wilmaan.

https: wilma.gradia.fi
https://moodle.gradia.fi
https://peda.net/jao
https://optima.gradia.fi

Kaikki O365-palvelut ovat saatavilla myös etänä osoitteesta office.gradia.fi. Näihin palveluihin vaaditaan oppilaitoksen verkkojen ulkopuolella kaksivaiheinen tunnistautuminen. Lue ohjeet kaksivaiheisen tunnistautumisen käytöstä täältä.

Opettaja: Varmista, että myös oppilaillasi on kaksivaiheinen tunnistautuminen käytössä. Oppilaat pääsevät sen avulla O365-palveluihin, kuten OneDriveen, myös kotoa käsin. Tunnistautuminen tarvitaan myös Moodleen kirjautuessa.

Sovelluksia ja palveluita, joihin tarvitset suojatumman yhteyden

Osa Gradian palveluista, kuten matkalaskujen tekeminen ja ostolaskujen hyväksyminen, ei onnistu tavallisella internetyhteydellä. Tarvitset silloin suojatumman, niin kutsutun VPN-yhteyden oppilaitoksen sisäverkon käyttöön. Alla olevassa tiedostossa on ohjeet, kuinka VPN otetaan käyttöön tietokoneella. Ohje on tehty Edge-selaimella ja eri selainta käyttäessä tarvittava lataustiedosto tallentuu selaimessa hieman eri kohtaan. Jos käytät muuta kuin Edge-selainta, selvitä minne verkosta ladatut tiedostot avautuvat.

Netin jakaminen puhelimen kautta

Jos käytössäsi ei ole tietokoneelle kiinteää tai langatonta verkkoa, voit jakaa puhelimen nettiyhteyden tietokoneelle. Lue ohjeet netin jakamiseen puhelimesta täältä.

Muista myös katsoa ohjeet, kuinka huolehdit puhelimesi tietoturvasta aktivoimalla Freedomen puhelimeesi.

Vinkkejä etäopetuksen järjestämiseen poikkeusoloissa

Opetustilanteen järjestäminen etänä – videokokous

Tarvitset:

 • tietokoneen
 • kamera, kuulokkeet ja mikrofoni ( kannettavissa tietokoneissa on sisäänrakennettu kamera ja mikrofoni sekä kaiuttimet, mutta esimerkiksi irralliset kuuloke+mikrofoni estää taustamelua ja äänen kiertämistä)
 • Esitysmateriaalisi esimerkiksi PowerPointtina tai muuna tiedostona/muuna materiaalina, jonka voit jakaa opiskelijoille / muille osallistujille videokokouksen aikana.

Etäkokous Microsoft Teams-sovelluksella

Asenna itsellesi puhelimeen tai tietokoneelle Teams-sovellus. Voit ajoittaa kokouksen Outlook-kalenterin tai Teams-kalenterin kautta haluamaasi ajankohtaan ja kutsua opiskelijat / osallistujat yksitellen kokoukseen.

Nopein tapa kutsua opiskelijat Teams-kokoukseen on luoda kokous, ottaa siitä talteen kokouksen tilan linkki ja lähettää se Wilma-viestinä opiskelijajoukolle arviointikirjan kautta tai viestinä. Katso alla oleva ohjevideo tästä pikatavasta.

Teams-kokouksen luominen ja sen linkin lähettäminen Wilma-viestinä.

Kuinka opiskelija liittyy Teams-kokoukseen saatuaan Wilma-viestin?

Opettaja: Katso alla oleva video, kuinka opiskelija liittyy tietokoneella Teams-kokoukseen saatuaan Wilma-viestin. Ohjeista opiskelijoita avaamaan Wilma-viesti, joka sisältää kokouslinkin. Voit myös lähettää alla olevan videolinkin eteenpäin opiskelijoille.


Tutustu myös Microsoftin tuottamaan ohjepakettiin, jossa ohjeita opettajalle ja oppilaalle!

Katso allaoleva video, jossa esitellään Teams-kokouksen toiminnot. Muun muuassa se, kuinka jaat materiaaliasi kokouksen aikana tai kuinka nauhoitat kokouksen.

TEAMS-kokouksen toiminnot

Etäopetus Moodlessa

Tarvitset:

 • tietokoneen
 • Moodle -työtilan
 • tietokoneen kameran, kuulokkeet ja mikrofonin ( kannettavissa tietokoneissa on sisäänrakennettu kamera ja mikrofoni sekä kaiuttimet, mutta esimerkiksi irralliset kuuloke+mikrofoni estää taustamelua ja äänen kiertämistä)
 • Mikäli haluat näyttää opiskelijoille esimerkiksi PowerPoint esitystä, voit ladata esityksen halutessasi suoraan BigBlueButtoniin tai jakaa sitä työpöydältäsi opiskelijoille.

BigBlueButton (BBB) on Moodlen sisällä toimiva etäopetuksen ja -ohjauksen työväline. BBB löytyy Moodlesta aktiviteettina ja voidaan lisätä, mille tahansa opintojaksolle. BBB toimii selaimessa eikä vaadi minkään ohjelman asentamista.  

Sen avulla voit mm. 

 • Pitää etäopetusta opiskelijoille jakaen esitysmateriaalia 
 • Jakaa osallistujia pienempiin ryhmiin verkossa 
 • Ohjata yhtä tai useampaa opiskelijaa 
 • Tallentaa pitämääsi opetusta 
 • Tallentaa opiskelijoille kurssin tervetuloanauhoituksen  

Katso tarkemmat BigBlueButton -ohjeet opettajalle.
Opettaja: Ohjeista opiskelijan liittyminen BBB-keskusteluun tällä videolinkillä.