Työelämäfoorumi Keski-Suomessa 7.11.2017

Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö uudistuu 1.1.2018 alkaen. Kyseessä on merkittävin koulutuslainsäädännön uudistus pitkään aikaan. Uudistuksen ydinasioita ovat yksilölliset opintopolut, laaja-alainen osaaminen sekä entisestään lisääntynyt yhteistyö työelämän kanssa.

Miten muutos näkyy oppilaitoksen ja työelämän yhteistyössä? Jyväskylän Paviljongissa tiistaina 7.11.2017 pidetyssä työelämäfoorumissa pääsimme tapaamaan ja keskustelemaan keskisuomalaisten ammatillisen koulutuksen järjestäjien ja alueen työnantajien kanssa tulevista muutoksista. Työelämäfoorumissa oli paikalla yhteensä 127 henkilöä, joista 90 työ- ja elinkeinoelämän edustajia ja 37 koulutuksen järjestäjien edustajia. Työelämäfoorumin alusti projektipäällikkö Pia Tolonen aiheella Muuttuva työ – tulevaisuuden osaamisen haasteet ja mahdollisuudet. Paneelikeskustelussa Matti Virtala Jyväskylän kristillisen opiston apulaisrehtori, Marja Vartiainen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston koulutusjohtaja, Sirpa Keränen Jyväskylän palvelualan opiston koulutusjohtaja ja Kaija Haapasaari Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän oppisopimuskeskuksen oppisopimusjohtaja vastasivat osallistujilta ennakkoon tulleisiin kysymyksiin. Kysymyksinä olivat mm.

  • Miten koulutus vastaa työelämän muutokseen?
  • Minkälaista tulevaisuuden opiskelu on? Ja Mitä se tarkoittaa työelämälle?
  • Minkälaisia muutoksia on tulossa työpaikoilla tapahtuvaan ohjaamiseen?
  • Miten huolehditaan työpaikkaohjaajien ja työyhteisöjen kouluttamisesta
    ja perehdyttämisestä?
  • Miten oppilaitokset varmistavat opettajien työelämäosaamisen ja
    osaamisen kehittämisen?
  • Miten varmistetaan, että tieto muutoksista tavoittaa työelämän kattavasti?

Paneelikeskustelun jälkeen Mari Pastila-Eklund Opetus- ja kulttuuriministeriöstä piti esityksen aiheesta: Ammatillisen koulutuksen reformi – mikä muuttuu työelämälle? Näiden jälkeen siirryimme työpajoihin käymään toimialakohtaista keskustelua tulevaisuuden koulutusyhteistyöstä. Työelämäfoorumin yhdessä Parasta osaamista -hankkeen kanssa järjestivät: Jyväskylän kristillinen opisto, Jyväskylän palvelualan oppilaitos, Palvelualan opisto KuopioPohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *