Open day – Päivä Lapuan Kankureilla

Esko Hjelt seuraa peiton/pöytäliinan syntymistä. Japanilaisen Makoto Kagoshiman suunnittelema Kukat-malli tuo mieleen entisaikaisen täkänän. Kuvat: Aila Ylihärsilä ja Lapuan Kankurit

 

Sedussa käynnistyi Open day-vierailut Yrittäjän päivänä 5.9.2017 tavoitteena, että kaikki Sedun opettajat vierailevat syyslukukauden aikana jossain alueen työpaikassa kertoen reformista ja keskustellen yhteistyömahdollisuuksista.

Sain osallistua Open day-vierailulle 17.10. kohteenani perinteikäs, kansainvälisille markkinoille jalkautunut tekstiilialan yritys Lapuan Kankurit. Vierailukohteenani oli toiminnan sydän – kutomo kaikkine oheistoimintoineen ja isäntänä neljännen polven kankuri, toimitusjohtaja Esko Hjelt.

Lapuan Kankurit näyttää esimerkillään, että tekstiiliteollisuus Suomessa voi edelleen kannattaa. Yritys on tehnyt viime vuosina mittavia kone- ja laitehankintoja sekä rakentanut uutta tilaa laajentaen kutomoa. Sain tutustua koko prosessiin kankaan loimen luomisesta, kutomiseen, viimeistelyyn ja pakkaamiseen.
Lapualla sijaitsee myös tehtaanmyymälä, jossa piipahdan tämän tuosta. Kotona onkin kankureiden tuotteita käytössä joka lähtöön 🙂

Lapuan kankureiden ja Sedun välillä on ollut yhteistyötä oppisopimustoiminnan kautta jo pitkään. Lisäksi Esko Hjelt toimii asiantuntijana Tekstiili- ja muotialan tutkintojen valtakunnallisessa uudistustyössä. Henkilöstön kouluttaminen ja koulutuksen kehittäminen ovat Eskolle tärkeitä asioita, joista juttua riitti paljon.

Keskustelimme ammatillisen koulutuksen uudistumisesta ja oppilaitos-työelämäyhteistyöstä. Esko Hjelt pitää ensiarvoisen tärkeänä sitä, että yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia. Yrityksen päätavoite on tuottaa voittoa ja se tulee huomioida yhteistyötä suunniteltaessa ja toteutettaessa. Yhteistyön toteutumisen esteenä on usein tiedon puute: me koulutuksen järjestäjien edustajat emme tiedä, mitä kaikkea yrityksen toimintaan liittyy ja vastaavasti yrittäjä ei tiedä, millä tasolla ja mitä oppilaitoksessa opetetaan ja opitaan. Tarvitaan siis paljon yhteistä keskustelua, tutustumista ja tahtoa löytää kontaktipintoja.

Opiskelijoiden erilaiset oppimisvalmiudet ja osaamisen taso mietityttävät yrittäjää: Minkälaisia työpaikalla tapahtuvan oppimisen toimintamalleja tulisi luoda oppimisvalmiuksiltaan ja osaamiseltaan heikoille oppijoille? Miten huolehdimme siitä, että hekin oppivat ja saavuttavat työllistymiseen vaadittavan osaamisen? Löytyykö yhteiskunnastamme enää matalamman osaamisen työpaikkoja?

Digitalisaatio on tullut avuksi myös kutomon toimintaan. Lähitulevaisuudessa digitalisoidaan tuotannon ohjausta, jo nyt koneissa on valmiudet tähän. Teollinen internet on jo osa arkea, mm. loimauskoneen ylläpitoa hoidetaan ulkomailta käsin verkon välityksellä.

Yrittäjän terveiset koulutuksen järjestäjille on seuraava: Miettikää tarkasti, mikä on yrityksen tehtävä koulutusprosessissa, luokaa työelämäyhteistyöhön toimintamallit ja johtakaa prosessia siten, että oikeanlainen toimintakulttuuri muodostuu!

Olen lapualaisena ylpeä siitä, että meillä on Lapuan Kankurit, innovatiivinen, kansainvälistyvä ja suomalaiseen osaamiseen uskova perheyritys! Käykäähän tekin tutustumassa: www.lapuankankurit.fi

17.10.2017 Aila Ylihärsilä

 

Upouusi valtavan kokoinen loimauskone, koneenkäyttäjänä Kaisu Kara

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *