Miten persoonallisuutta tutkitaan?

Persoonallisuutta tutkitaan esimerkiksi yksilöiden auttamiseksi, jos suunnitellaan hoitoa tai kuntoutusta.

Työelämässä persoonallisuuden tutkimusta tarvitaan soveltuvuuden selvittämiseksi. Esim. sopiiko jonkun persoonallisuus vaikkapa poliisin ammattiin.

Tutkimuksilla etsitään lainalaisuuksia ja näin pyritään ymmärtämään paremmin ihmisiä ja ihmisryhmiä. Tietoa sovelletaan monilla aloilla, esim. yhteiskunnan tukitoimet, lainsäädäntö ja markkinointi.

Persoonallisuutta tutkitaan persoonallisuustestein, joita voivat olla kyselylomaketestit, haastattelut, projektiiviset testit, havainnointi-ja tarkkailumenetelmät; henkilöitä voidaan laittaa kertomaan kuvasta tai täydentämään lauseita.  Ihmisestä saadaan tietoa myös fysiologisin menetelmin, esim. aivokuvaus.

Kuuluisa projektiivinen testi on Rorschachin musteläiskätesti. Se on havainnointi testi, jolla koulutettu tutkija voi saada paljon tietoa ihmisen persoonallisuudesta, ajatusmalleista ja tunne-elämästä. Oikeaa vastausta ei ole.

Mitä sinä näet kuvassa?

rorschach

Testejä on loputon määrä,  ja esimerkiksi netistä löytyy runsaasti sekä asiallisia tekstejä että pelkästään viihteellistä hömppää. Nettitestit ovat hauskaa ajanvietettä, kunhan muistat, että persoonallisuutta ei voi määrittää kenenkään nimestä, profiilikuvasta tai syntymäajasta.

Diagnoosien tekemiseen tarvitaan aina koulutettu ammattilainen ja objektiiviseksi havaittu testi!

Tästä linkistä voit kuitenkin testata Dr Phillin tapaan, millaisena muut ihmiset sinut näkevät. 🙂