Haastattelu

OT2 – Haastattelu (Tämä tehtävä vain jos suoritat 4 osaamispisteen kokonaisuutta.)

Ikäihmisen juttusille!

Haastattele jotakuta ikääntynyttä henkilöä (n. 65 v. ->). Voit valita isovanhempasi, naapurin, tuttavan, sukulaisen tai ihan kenet tahansa joka täyttää ikäkriteerin. Tehtävän pituus n. 2 sivua.

Osa 1

Haastattele (tai keskustele) seuraavista teemoista: Millaista oli henkilön koulunkäynti, lapsuuden ja nuoruuden vapaa-ajan vietto, ammatinvalinta (kuka päätti), seurusteleminen ja naimisiinmeno (mikä oli tavallista, sallittua, mikä kiellettyä ja ei-sopivaa, vertaile omaan elämääsi ja nyky-yhteiskuntaan).

Mikä on parasta ja pahinta vanhenemisessa, miten ajan kuluminen näkyy omassa toiminnassa, fysiikassa (liikunta, asioiden hoitaminen, terveys), sosiaalisissa suhteissa (ystävät, tuttavien tapaaminen), milloin on paras aika elämässä?

Kirjoita sivun kooste (koneella kirjoitettuna) saamistasi tiedoista. Kerro ensin hiukan pohjatietoja. Ikä, missä asuu, perhesuhteet jne. Jos jokin teema korostui, voit kertoa siitä eniten ja jättää muut vähemmälle.

Osa 2

Usein puhutaan kypsästä tai aikuismaisesta ajattelusta, postformaalista ajattelusta. Kerro, mitä se sinun mielestäsi on ja etsi myös tietoa aiheesta. Miten tämänkaltainen ajattelu näkyi haastateltavassasi vai näkyikö?  Eroaako se omasta tavastasi ajatella?