Mielenterveyden ongelmat
Elämänhallinta on tunne siitä, että pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä ja siinä tapahtuviin asioihin.
Jokaisen elämässä on pettymyksiä, vastoinkäymisiä ja tilanteita, jotka tuntuvat vaikeilta, ylitsepääsemättömiltä ja ahdistavilta. Hyvä mielenterveys auttaa selviytymään useimmista arkielämän ongelmista.
Ihmisellä on mielenterveysongelma– tai häiriö, jos hänen toimintansa on hyväksyttyjen rajojen ulkopuolella tai sille ei löydy järkevää selitystä. Hän yleensä aiheuttaa huolta lähipiirissä ja hänen toimintakykynsä on madaltunut eli hän aiheuttaa ongelmia myös itselleen. Vakavia mielenterveydenhäiriöitä kutsutaan mielisairaudeksi.
Mielenterveysongelmien määritteleminen ja huomaaminenkin voi olla joskus vaikeaa. Ihminen ei välttämättä huomaa omia ongelmiaan, ja ne voivat pysyä pitkään salassa lähipiiriltäkin, esim. jos henkilön kanssa ei ole koko ajan. Mielenterveysongelmat eivät myöskään ole joko tai, niin että voisit saada leiman ”terve” tai ”sairas”, on olemassa pitkä jana, jolle me kaikki asetutaan, toiset lähelle ääripäitä toiset keskemmälle.
Yleisimpiä mielenterveydenhäiriöitä ovat ahdistuneisuushäiriöt (neuroosit), mielialahäiriöt, persoonallisuushäiriöt ja psykoosit (mielisairaudet). Vakavuudeltaan neuroosit ovat lievempiä ja psykoosit vakavimpia.
Pohdittavaa:
Millainen on mieleltään terve ihminen? Millaisia adjektiiveja käyttäisitte kuvailuun?
Miksi on niin helppo sanoa, että jalka on poikki, mutta ei, että minulla on mielenterveysongelmia?
Ovatko mielenterveydenhäiriöt ja kaikenlainen erikoinen käytös nyt muotia? Mitä TV-sarjoja tai elokuvia tiedät, jossa päähenkilö on jollakin tapaa erikoinen?