Työssäoppimisen ohjaaminen OneNote Classroomilla

Mitä tehtiin?

Äänekoskella Tekniikan ja liikenteen eri aloilla pilotoitiin OneNote Classroomin käyttöä sähköisenä työvälineenä. Opiskelijat tekivät työssäoppimisen raportoinnin ja tehtävät sähköisesti omilla laitteillaan ja yhteyksillään.

Miten tehtiin?

Opettajat loivat ryhmälleen yhden OneNote Classroom työkirjan ja lisäsivät opiskelijat siihen. Tämä menettelytapa helpottaa linkkien ja työkirjojen hallintaa huomattavasti.

Millä tausta-ajatuksella toteutettiin?

Päiväkirja toteutettiin kokonaan verkossa, jolloin opiskelija päivittää päiväkirjaa joko työpaikaltaan tai kotikoneeltaan.

Katso video missä Antero kertoo OneNote Classroomin käytöstä

Verkkokoulutus vastasi Tekniikan ja liikenteen-alan ja koko POKEn koulutusorganisaation tarpeisiin, koska verkko-opetusta tulee TVT-strategian mukaan lisätä ja kehittää. Erityisesti koulutuksessa toimivat opettajat saivat tämän kautta lisää  osaamista, rohkeutta ja kokemusta tvt:n käytöstä ja verkkopedagogiikasta. Myös muut opettajat innostuivat kokeilemaan menetelmää.

Tekninen kuvaus

Oppilaitos tarjoaa opiskelijan ja opettajan käyttöön  O365 tunnukset joilla ohjelmistoja voidaan käyttää. Muiden kuin koulun tunnuksien käyttö ei ole järkevää jako-oikeuksien takia.

Mobiilikäyttö oli yllättävän helppoa ja suosittua. Mobiilia sovellusta käyttäneillä opiskelijoilla oli hyvät älypuhelimet ja nettiyhteydet omasta takaa.  Opiskelijat asensivat itse sovellukset ja käyttivät sovellusta omilla tunnuksillaan. Tuettuja alustoja ovat Android- , Windows- ja IOS-puhelimet/tabletit.

Selainkäyttö oli osan opiskelijoiden käyttämä ratkaisu. Selainversio toimii hyvin eri käyttöjärjestelmillä ja selainta käytettiin kannettavilta tai pöytätietokoneilta. Selaimissa opiskelijat käyttivät pääsääntöisesti Chromen selainta.

Työasemasovellusta käyttivät pääsääntöisesti opettajat Windows 10 työasemilta.

Tärkeää huomioida ennenkuin opiskelijat lähtevät työssäoppimisjaksolle.

  • Opiskelija on asentanut sovelluksen puhelimeensa tai testannut selainversion käytön
  • Opiskelijaa on neuvottu pitämään tunnukset tallessa
  • Opiskelijaa on tiedotettu mahdollisista datakustannuksista. Hän tietää  myös mobiilidatan ja wlanin eron mobiilikäytössä
  • OneNoten käyttöä on harjoiteltu luokassa ja työkirjan rakenne on kaikille selvä
  • Motivointi sillä että samalla suoritetaan tieto- ja viestintätekniikan opintoja vaikuttaa erittäin paljon lopputuloksen laatuun.

Tärkeää huomioida opettajan työtavoissa.

  • OneNoten rakenne kannattaa siivota oletusasetuksista tyhjäksi.
  • Kannattaa tiedostaa että eri laitteilla käyttäessä OneNoten ominaisuudet saattavat vaihdella. Ohjelmisto kehittyy koko ajan.
  • Kuvat ja niihin liittyvät tekstit toimivat hyvin.
  • Ohjelmassa on mahdollisuus myös palautteen antamiseen äänenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *