Mestarit – polkua rakentamassa

Mestarikiltojen toimintamme juontaa juurensa entisaikain kisälli-mestariperinteestä, jossa mestarit – usein käsityöläisyrittäjät – kouluttivat ammattiin nuoria kisällejä ja samalla valvoivat ammattiosaamisen tasoa omalla alallaan. Nyt elämme toisenlaisessa maailmassa, jossa koulutuksesta vastaa useimmiten ammattioppilaitos. Työssä oppiminen kokeneempien tekijöiden opastuksessa on vähentynyt. Oppisopimuskoulutusta järjestetään vähemmässä määrin.

Me Keski-Suomen Mestarikillassa, kuten Suomen muissakin mestarikilloissa, kuitenkin koemme, että ammatissa ja yrityselämässä hankitun hiljaisen tiedon eteenpäin siirtyminen on sekä arvokasta oppilaalle että korvaamattoman tärkeää suomalaiselle osaamiselle.

Kirjansitoja Tomi Lappalainen arvostaa hiljaisen tiedon siirtämistä eteenpäin.

Mestarit opiskelijoiden tukena

Vuonna 2020 pieni joukko mestarikiltalaisista osallistui Mestaripolkua rakentamassa –hankkeen suunnittelutyöhön. Olimme mukana muutamissa tilaisuuksissakin Gradialla. Kerran ehdimme ennen pandemiaa käydä puhumassa myös opiskelijoille projektin tiimoilta. Toivottavasti tänä vuonna pääsemme järjestämään useampia tällaisia tilaisuuksia.

Tarkoituksemme on kertoa opiskelijoille kiltalaistemme uratarinoita erimerkkeinä käyttäen, mitä hyötyä kisälli-mestari-polusta heille voisi olla. Haluamme kertoa heille, miten kokenut tekijä voi mentoroida opiskelijaa opinnoissaan ja auttaa löytämään tulevalle työuralleen suuntaviivoja.

entisöity kirja
Kokenut tekijä voi auttaa opiskelijoita löytämään työuralleen suuntaviivoja.

Toivomme, että mahdollisimman moni kiltalainen innostuisi lähtemään mukaan hankkeeseen. Mukana voi olla monin tavoin esimerkiksi mentorina, työpaikkaohjaajana, tai jopa tarjota työssäoppimispaikkaa omasta yrityksestään. Myös killan ulkopuoliset yrittäjät ovat tervetulleita yhteistyökumppaneita.

Hanke toivottavasti laajenee muualle Suomeen ja toimii esimerkkinä onnistuneesta oppilaitoksen ja työpaikkojen yhteistyöstä. Toivoisimme, että mahdolliset kynnykset koulutuksen ja yritysten välillä madaltuvat, ja opiskelijat pääsevät työpaikoille kokeilemaan taitojaan käytännössä ja oppimaan lisää heiltä, jotka sitä elääksensä tekevät. Moni nuori voisi löytää täten ammatillisesta koulutuksesta itseään motivoivan ja kiinnostavan urapolun.

Tekstin kirjoitti:
Tomi Lappalainen
yrittäjä ja Keski-Suomen Mestarikillan hallituksen jäsen
Kirjansitomo Tomi Lappalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *