Jämsän Luontoliikuntaolosuhde – tuhannen tunnin talkoot

Lähes kaikki suomalaiset (96 %) harrastavat ulkoilua jonkin verran vuoden aikana. Suomalainen ulkoilee keskimäärin 2–3 kertaa viikossa. Ulkoilun taustalla on tarve liikkua, halu rentoutua luonnossa ja kokea luonnon läheisyyttä. https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/virkistyskaytto/

Talvinen luontoliikuntapolku Jämsänkoskella. Kuva: Keijo Vehkakoski

Luontoliikunta ja luontomatkailu on maailmalla megatrendi ja Suomi valittiin vuonna 2019 maailman parhaaksi luontomatkailukohteeksi. https://www.lonelyplanet.com/articles/finland-wildlife-travel

Himos-Jämsä on parhaillaan laatimassa matkailustrategiaa, jossa tehdään suuntaviivat matkailun toimintaympäristön kehittämiseksi. Menossa on myös mittava ulkoilureittisuunnittelma. https://www.himosjamsa.fi/himos-jamsa-matkailualueen-toimintaympariston-kehittaminen/

Hyvän strategian jatkumona tarvitaan aktiivisia toimijoita, jotta saadaan ulkoilureittisuunnitelma toteutettua . Himos-Jämsällä on hienot puitteet ja potentiaali rakentaa valtakunnan tasolla merkittävä luontoliikuntareitistö, josta puhutaan tulevaisuudessa matkailijoidenkin keskuudessa.

Maanomistajat ovat tärkeimmät kumppanimme, jotka tulisi ottaa mukaan heti suunnitteluvaiheen alussa rakentavaan vuoropuheluun. Lisäksi on hyvä konsultoida yrityksiä, yhdistyksiä ja paikallisia lajiseuroja, että syntyy yhdessä tekemisen meininki. Jämsässä tämä on nyt vireillä, se on hieno asia.

Jämsäläinen pyöräilyseura CCilves on järjestänyt vuodesta 2017 alkaen HimosEpic yhtä Suomen hienointa ja halutuinta maastopyöräkilpailua. https://www.himosepic.com/. Tapahtumaan osallistuneiden palautteista selviää, että Himos-Jämsän polut ovat Suomen parhaimmistoa. Epic-kisaaja kertoo kaverille, että Himokseen kannattaa mennä viikonlopuksi liikuntalomalle. Koko perhe mukaan ja baanalle.

Himos Epic kisan järjestämisessä tärkein osuus on sopia maanomistajien kanssa mahdollisuudesta käyttää heidän maitaan kisareittinä. Maanomistajat ovat joka vuosi mahdollistaneet yhden Suomen hienoimmista maastopyöräkisoista. Iso kiitos siitä heille.

Himos Epic. Kuva @f4ttykuski

CCilveksen aktiivit maastopyöräilijät tuntevat seudun jokaisen polun kuin omat taskunsa. Strava heatmap osoittaa polkuverkoston moninaisuuden. Meillä on käsissä käsittämättömän hieno ja laaja polkupotentiaali. Syksyllä 2020 CCilves teki suunnitelman n.40-50 km mittaisen ehdotuksen luontoliikuntapolun runkoreitistä. Suunnitelma esitettiin Jämsän kaupungille ja nyt on reittisuunnittelu käynnissä. https://www.jamsanseutu.fi/uutiset/art-2000008223424.html

Strava HeatMap2021. Keijo Vehkakoski

Pyöräseura ei jättänyt toimintaansa suunnitelmaehdotuksen tasolle, vaan ideoivat Sorvajärven luontoliikuntapolun toteutukseen asti. Uusi luontoliikuntapolku sijaitsee Jämsässä hiihtoreitin välittömässä läheisyydessä Sorvajärven maisemissa. Sorvajärven luontoliikuntapolku tehtiin kaikille luontoliikkujille, mutta pyöräilijöinä halusimme tuoda reitille maastopyöräilyreitille ominaisia ”permejä”, hyppyreitä, ”droppeja” sekä sopivasti mutkia ja pitkospuita. Laavukin saatiin taukopaikalle. Hanke saatiin toteutettua OP-pankin lahjoituksella ja EU:n maaseuturahasto/leader – tuella sekä tuhannen tunnin talkoilla. https://www.jamsanseutu.fi/urheilu/art-2000007698967.html

Sorvajärven luontoliikuntapolku. Kuva: Juha Tamminen

Nyt olisi aika investoida tulevaisuuteen ja ottaa isoista hiihtokeskuksista mallia. Ylläs-Pallaksella mm. maastopyöräreitit on osattu tuotteistaa.https://www.pallasyllasoutdoors.com/reitit/.

Tarvitsemme CCilveksen omaista tahtoa ja käytännön tekoja. Sorvajärvi on skaalattavissa Himos-Jämsä tasoiseksi reitistöksi, mutta vaatii tahtoa ja resursseja.

Sorvajärven luontoliikuntapolun avajaisia vietetään Lauantaina 16.10.2021 klo 12:00 – 15:00. Tervetuloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *