Gradia-lukioissa toteutettiin keväällä 2023 uudenlainen ohjauksen laatututkimus. Tällä kertaa tulosten analysointi ja koostaminen toteutettiin tekoälyn avulla Aiwo digital -yhtiön työkaluin.
Lukion toisen vuoden opiskelijoita pyydettiin vastaamaan neljään kysymykseen ja näistä vastauksista tekoäly analysoi vastausten pääteemat, alateemat, teemojen väliset yhteydet ja vastausten sentimentit, eli tunnetilat.
Kyselyssä opiskelijoita pyydettiin kirjoittamaan vastaukset seuraavaan neljään kysymykseen:
1. Millaista ohjausta olet saanut lukio-opintojesi suunnitteluun (painotuksesi, opintojaksovalintasi, yo-kirjoitussuunnitelmasi)?
2. Millaista ohjausta olet saanut opiskelutaitoihisi (opinto-ohjaajalta, aineenopettajalta, ryhmänohjaajalta)?
3. Millaista ohjausta olet saanut lukio-opintojesi jälkeisiin suunnitelmiin, jatko-opintoihin ja uravalintaan liittyen?
4. Kerro toiveistasi, minkälainen opinto-ohjaus hyödyttäisi sinua eniten lukiopolulla?
Uutta tämäntyyppisessä tutkimuksessa on juuri tulosten kokoaminen ja niiden visualisointi. Työkalu löytää teemojen välisiä yhteyksiä ja pystyy mallintamaan kokonaiskuvaa huomattavan tehokkaasti, jolloin tulosten analysointi on helppoa. Myös vastausten sentimentti on kiinnostava ja hyödyllinen tulkinnan apuväline.
Seuraavalla videolla Timo ja Jussi avaavat työkalua ja kyselyn tuloksia tarkemmin.
Gradia-lukioiden ohjauskyselyistä koottu materiaali ryhmänohjaajien koulutukseen.
27.9.2023 at 09:48
Hei
Innostuin kovasti uudesta tavastanne tehdä lukiolaisille ohjaukseen liittyvän kyselyn tekoälyn avulla. Itse olen aivan avuton näiden ohjelmien kanssa. Kysymykseni olisikin miten tällaisen ohjelman voi ottaa käyttöön? Mistä se löytyy? ym.
Valmiiksi kiitollinen vastauksestanne
27.9.2023 at 10:29
Kiitos Aila kommentistasi. Meidän toteuttama kysely tehtiin yhdessä Aiwo digitalin kanssa ja heidän kautta vastaavan kyselyn tekeminen onnistuu. Meidän tapauksessa kysely saatiin toteutettua hankerahoituksen turvin. Tässä yhteydessä vinkkaan myös mielenkiintoisesta sivusta, johon on koottu esittelyt useammasta tuhannesta ilmaisesta tekoälypohjaisesta sovelluksesta, sieltäkin saattaa löytyä kiinnostavia apuvälineitä: Futuretools