Viime kuukausien aikana tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntäminen on tullut tavallista kansalaista yhä lähemmäs. Erityisesti ChatPGT ja erilaiset tekstistä kuvaksi ohjelmat kuten Midjourney ovat herättäneet valtavaa kiinnostusta.

Mikä on siis ChatGPT. Kysyin asiaa tietenkin itse tekoälyltä. ChatGPT on lyhenne sanoista “Chat Generative Pre-trained Transformer”. Se on luonnollisen kielen käsittelyyn erikoistunut tekoälyalgoritmi, joka on kehitetty OpenAI:n toimesta. ChatGPT perustuu kehittyneeseen tekoälytekniikkaan, jota kutsutaan syväoppimiseksi. Se on koulutettu valtavalla määrällä tekstidataa ja pystyy vastaamaan kysymyksiin ja tuottamaan tekstiä ihmismäisellä tavalla. ChatGPT on tällä hetkellä yksi kehittyneimmistä ja monipuolisimmista kielellisistä tekoälyalgoritmeista.https://chat.openai.com/chat

Miten ChatGPT voisi tukea lukiolaista? Tein seuraavan 15 minuutin kokeilun, jossa kävin opiskelijana dialogia tekoälyn kanssa jatko-opiskelun, kesätöiden hakemisen sekä pitkän matematiikan lukusuunnitelman teemoissa. Aikaa voisi käyttää paljon enemmän yhteen teemaan ja tarkentaa kysymyksiä vastausten pohjalta. Tässä keskustelun esimerkkejä. Pari teemaa jätin pois.

Minne yliopistoon hakisin Suomessa, jos haluan lukea taloustiedettä pääaineena? 

Suomessa on useita yliopistoja, jotka tarjoavat taloustieteen opiskelua. Alla on lueteltu muutamia yliopistoja, jotka ovat erityisen hyviä taloustieteen opiskeluun: 

 • Aalto-yliopisto: Aalto-yliopisto tarjoaa erittäin laadukasta taloustieteen opetusta ja tutkimusta. Taloustieteen koulutusohjelma kuuluu kauppakorkeakouluun, joka on yksi Euroopan johtavista kauppakorkeakouluista. 
 • Helsingin yliopisto: Helsingin yliopistossa on pitkät perinteet taloustieteen opetuksessa ja tutkimuksessa. Taloustieteen opintoihin voi sisältyä esimerkiksi mikro- ja makrotaloustiedettä, kansainvälistä taloustiedettä ja finanssitaloustiedettä. 
 • Turun yliopisto: Turun yliopistossa taloustieteellinen tiedekunta tarjoaa monipuolista taloustieteen koulutusta. Opinnot voivat sisältää esimerkiksi mikro- ja makrotaloustiedettä, kvantitatiivisia menetelmiä ja taloushistoriaa. 
 • Tampereen yliopisto: Tampereen yliopisto tarjoaa taloustieteen opintoja yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Opinnot voivat sisältää esimerkiksi mikro- ja makrotaloustiedettä, taloustieteen matemaattisia menetelmiä ja kansainvälistä taloustiedettä. 

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Suomen yliopistoista, joissa on mahdollista opiskella taloustiedettä. Suosittelen tutustumaan tarkemmin yliopistojen opetustarjontaan ja vertailemaan niitä omien mielenkiinnonkohteiden ja tarpeiden mukaan. 

Olen kiinnostunut äidinkielen, matematiikan ja filosofian opinnoista. Millaisia yliopisto-opintoja näihin kiinnostuksen alueisiin olisi tarjolla? 

Jos olet kiinnostunut äidinkielestä, matematiikasta ja filosofiasta, voit harkita monia eri opintovaihtoehtoja. Alla on muutamia esimerkkejä yliopisto-opinnoista, jotka voivat olla kiinnostavia näiltä aloilta: 

 • Kieli- ja viestintätieteiden opinnot: Kieli- ja viestintätieteiden opinto-ohjelmat voivat tarjota laajan valikoiman kursseja, jotka käsittelevät äidinkieltä ja sen käyttöä erilaisissa yhteyksissä. Lisäksi voit saada tietoa erilaisista kielitieteellisistä teorioista ja menetelmistä. 
 • Matematiikan opinnot: Matematiikan opiskelu voi olla erittäin monipuolista ja haastavaa. Voit tutustua eri matemaattisiin teorioihin, ratkaisutekniikoihin ja soveltaviin matemaattisiin menetelmiin. Matematiikka on tärkeä tieteenala monilla eri aloilla, kuten taloustieteessä, tilastotieteessä ja fysiikassa. 
 • Filosofian opinnot: Filosofian opiskelu voi auttaa sinua ymmärtämään erilaisia filosofisia kysymyksiä, kuten tietoa, todellisuutta, moraalia ja tarkoitusta. Voit oppia tuntemaan eri filosofisia teorioita ja oppiaineita sekä harjoitella kriittistä ajattelua ja argumentaatiota. 
 • Humanististen tieteiden opinnot: Humanististen tieteiden opinnot voivat tarjota monia kursseja, jotka liittyvät kieliin, kirjallisuuteen, historiaan ja filosofiaan. Nämä kurssit voivat auttaa sinua kehittämään lukutaitoa, kirjoitustaitoa ja kriittistä ajattelua. 
 • Kasvatustieteiden opinnot: Kasvatustieteiden opiskelu voi antaa sinulle tietoa opettamisesta ja oppimisesta sekä auttaa sinua ymmärtämään koulutusjärjestelmän toimintaa. Kasvatustieteiden opintojen kautta voit myös kehittää kommunikointi- ja vuorovaikutustaitoja. 

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä opinto-ohjelmista, jotka voivat olla kiinnostavia, jos olet kiinnostunut äidinkielestä, matematiikasta ja filosofiasta. On tärkeää tutkia erilaisia vaihtoehtoja huolellisesti ja pohtia, mikä olisi sinulle sopivin. 

Miten minun kannattaisi hakea kesätöitä? Olen 17-vuotias lukiolainen.  

On hienoa, että olet kiinnostunut hankkimaan kesätyön! Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua kesätyön haussa: 

 • Aloita ajoissa: Monet yritykset ja organisaatiot alkavat hakea kesätyöntekijöitä jo hyvissä ajoin keväällä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Tutustu erilaisiin työnhakusivustoihin ja seuraa yritysten ilmoituksia. 
 • Laadi ansioluettelo ja hakemus: Laadi selkeä ja ammattimainen ansioluettelo sekä hakemus, joissa kerrot itsestäsi, koulutuksestasi, taidoistasi ja kokemuksestasi. Voit myös mainita kiinnostuksesi ja motivaatiosi kyseistä työpaikkaa kohtaan. 
 • Hyödynnä verkostoasi: Kysy vanhemmiltasi, sukulaisilta, ystäviltäsi ja tuttaviltasi, onko heillä tietoa mahdollisista kesätyöpaikoista. Voit myös kysyä vinkkejä opettajiltasi tai koulutusohjaajaltasi. 
 • Ole aktiivinen: Jos et löydä sopivaa kesätyöpaikkaa ilmoitusten kautta, voit ottaa itse yhteyttä yrityksiin ja tarjota palveluitasi. Voit myös käydä paikan päällä esittelemässä itseäsi ja jättämässä hakemuksen. 
 • Ole joustava: Kannattaa olla valmis tekemään erilaisia tehtäviä ja työskentelemään eri aloilla. Vaikka työ ei olisikaan unelmaduunisi, voit oppia uusia taitoja ja saada arvokasta kokemusta. 
 • Valmistaudu haastatteluun: Jos sinut kutsutaan haastatteluun, valmistaudu huolellisesti. Tutustu yrityksen toimintaan ja mieti, miten voit hyödyntää omaa osaamistasi työssä. 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Muista olla aktiivinen ja kärsivällinen kesätyön haussa, ja toivottavasti löydät sopivan työpaikan. 

Miten selkeä ja ammattimainen ansioluettelo tehdään?  (jatkokysymys edelliseen)

Hyvä ansioluettelo (CV) on selkeä, tiivis ja helppolukuinen. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit tehdä ansioluettelostasi ammattimaisen ja huomiota herättävän: 

 • Käytä selkeää rakennetta: Aloita ansioluettelosi henkilötiedoilla, kuten nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero. Jatka koulutuksella ja työkokemuksella, ja lopuksi voit mainita esimerkiksi taidot ja kielitaidon. 
 • Tee ansioluettelosta tiivis: Ansioluettelon pituus riippuu kokemuksestasi, mutta yleensä se ei tulisi ylittää kahta sivua. Ole tiivis ja kerro vain olennaiset asiat, jotka ovat relevantteja haettavan työpaikan kannalta. 
 • Kerro kokemuksistasi selkeästi: Kerro työkokemuksesi selkeästi ja havainnollisesti, käyttäen luettelopisteitä ja selkeitä lauserakenteita. Mainitse työnantajan nimi ja työtehtävät, sekä aikaväli ja saavutukset. 
 • Korosta saavutuksiasi: Ansioluettelon tarkoitus on myös osoittaa saavutuksiasi ja vahvuuksiasi. Kerro, mitä olet oppinut aiemmista työkokemuksistasi ja millaisia taitoja olet kehittänyt. Voit myös mainita mahdollisista projekteista, joita olet johtanut tai joissa olet ollut mukana. 
 • Tarkista oikeinkirjoitus ja muotoilu: Ansioluettelo on tärkeä ensivaikutelma työnantajalle, joten oikeinkirjoitus ja muotoilu ovat tärkeitä. Tarkista kirjoitusvirheet ja varmista, että ansioluettelo on selkeä ja helppolukuinen. 
 • Sovita ansioluettelo tehtävään: Yksilöllisesti räätälöity ansioluettelo on vahva hakemus. Sovita ansioluettelo hakemasi tehtävän vaatimuksiin ja painota kokemusta ja taitoja, jotka ovat relevantteja kyseisessä työssä. 

 • Kirjoitan pitkän matematiikan kevään ylioppilaskirjoituksissa. Tee lukusuunnitelma. Kesto 4 viikko. yksi lepopäivä. 4 tuntia päivässä.  
 • Kevään ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen on tärkeä ja vaativa prosessi. Alla on ehdotus lukusuunnitelmaksi, joka sisältää neljä tuntia opiskelua päivässä ja yhden lepopäivän viikossa. Huomioithan, että tämä on vain ehdotus, ja voit muokata suunnitelmaa tarpeidesi ja aikataulusi mukaan. 
 • Viikko 1: 
 • Ma: Kertausta lukion oppimäärän alusta. (4h) 
 • Ti: Kertausta polynomifunktioista ja -yhtälöistä. (4h) 
 • Ke: Kertausta trigonometriasta ja geometriasta. (4h) 
 • To: Kertausta derivaatoista ja integraaleista. (4h) 
 • Pe: Kertausta vektoreista ja matriiseista. (4h) 
 • La: Kertausta ylioppilaskokeen aiemmista tehtävistä. (4h) 
 • Su: Lepopäivä. 
 • Viikko 2: 
 • Ma: Harjoittele integraalien laskemista. (4h) 
 • Ti: Harjoittele funktioiden derivaattojen laskemista. (4h) 
 • Ke: Harjoittele ylioppilaskokeen geometria- ja trigonometriaosioita. (4h) 
 • To: Harjoittele matriisien ja vektoreiden laskemista. (4h) 
 • Pe: Kertausta koko lukion oppimäärästä ja aiemmista ylioppilaskokeista. (4h) 
 • La: Tee harjoituskoe pitkästä matematiikasta. (4h) 
 • Su: Lepopäivä. 
 • Viikko 3: 
 • Ma: Harjoittele rationaalifunktioiden laskemista. (4h) 
 • Ti: Harjoittele funktioiden derivaattojen soveltamista. (4h) 
 • Ke: Harjoittele ylioppilaskokeen integraali- ja derivaattaosioita. (4h) 
 • To: Harjoittele vektoreiden geometriaa. (4h) 
 • Pe: Kertausta koko lukion oppimäärästä ja aiemmista ylioppilaskokeista. (4h) 
 • La: Tee harjoituskoe pitkästä matematiikasta. (4h) 
 • Su: Lepopäivä. 
 • Viikko 4: 
 • Ma: Harjoittele eksponenttifunktioiden laskemista. (4h) 
 • Ti: Harjoittele logaritmifunktioiden laskemista. (4h) 
 • Ke: Harjoittele ylioppilaskokeen eksponentti- ja logaritmi-osioita. (4h) 
 • To: Harjoittele yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaisemista. (4h) 
 • Pe: Kertausta koko lukion oppimäärästä ja aiemmista ylioppilaskokeista. (4h) 
 • La: Tee harjoituskoe pitkä