Soittoharrastuksesta iloa!

Trombin pyörteissä – Lasten sinfoniaorkesterin toimintaa

Trombi-sanana on italiankielinen suppiloa ja torvea tarkoittava ilmaus, joka on käytössä useissa Euroopan maissa kuvaamaan lyhytkestoista sääilmiötä, pyörrettä. Saman ilmiön toinen nimi, tornado, tulee espanjan ja portugalin verbeistä ”tornar”. Lastensinfoniaorkesteri Trombi harjoittelee kerran viikossa Jyväskylän ammattiopiston musiikinopetuksen Siltasalissa ja sisarorkesteri Tornado harjoittelee Tikkakoskella Liinalammen koulun musiikkiluokassa. Orkesterissa soitetaan tyypillisesti 1-3 vuotta soitonopiskelun alkutaipaleella. Sitten on aika siirtyä seuraaviin orkestereihimme, joita ovat Vire, Puhuri, Minijouset ja Silta sinfonia.

Tornadon soittajia

Kun viisi-kymmenen-vuotias lapsi haluaa oppia musiikkia ja soittamista, tarvitaan siinä positiivista pyörrettä joka suunnalta. Tarvitaan lapsen halu soittaa, vanhemman tahto mahdollistaa asia ja oppilaitoksen luoma oppimisympäristö, joka pyöräyttää ensi hetkestä asti harrastuksen oikealle tuulensuunnalle.

Alkuun lähdetään lapselle tutuista elementeistä: oman kehon liikkeestä ja omasta äänestä. Perussykkeen löytyminen kaikkeen tekemiseen on laajemmin tarkasteltuna pohja hyvin monien ilmiöiden ymmärtämiseen ja oppimiseen sekä myöhemmässä vaiheessa jo opitun taidon soveltamiseen. Tutusta lähdetään askel askeleelta kohti tuntemattomampia asioita. Instrumentin kautta äänen tuottaminen on vahva ja intiimi kokemus. Isommassa ryhmässä kokemus vaan vahvistuu ja oma paikka orkesterin rivissä selkiytyy joka harjoituskerralla. Lapset kokevat yhdessä soittamisen ihmeen, saman koukun, johon on itsekin jäänyt vapaaehtoisesti.

Postmodernin yhteiskunnan yksi tunnusmerkki on valtava tarjonta erilaisia musiikillisia virikkeitä, tyylejä ja tapoja. Tutusta siirrytään kohti uusia seikkailuja. Lastenlauluista kuljetaan kohti  sinfoniaa. Kun meidän musiikkioppilaitoksen alkeisorkesterissa aloittanut oppilaani tulee soittotunnille ja kertoo nauttivansa Beethovenin  ja Bartokin teoksista, joita soitetaan Silta sinfonian harjoituksissa, tunnen oikeaa opettajan riemua!

Olemme osanneet avata uuden oven nuorelle soittajalle.

Kirjoittanut Sirpa Berg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *