Pelillisyyttä musiikin oppimiseen

THETA MUSIC TRAINER – musiikin oppimispelisivusto

”Learning can be fun”

Kaikki tietävät musiikkipelit Guitar Hero, Singstar ja Rock Band. Nämä konsolipelit ovat olleet erittäin suosittuja nuorten keskuudessa jo pitkään. Pelillisyyteen ollaan heräämässä myös musiikin opetuksessa ja siitä yhtenä esimerkkinä esittelen tässä kirjoituksessa Theta Music Trainer –sivustoa (TMT). Nuoret kokevat pelaamisen mielenkiintoiseksi tekemiseksi, joten jos pelaamisen ohessa opitaan esim. musiikin perusteita, tilanne on win-win. TMT sivusto sisältää runsaasti hyviä musiikin oppimispelejä kaikkien musiikin elementtien osa-alueilta (melodia, harmonia, rytmi ja sointuväri) niin korvan harjoittamisen kuin musiikin teorian osalta. TMT tarjoaa myös opettajalle sekä oppilaalle itselleen hyviä välineitä seurata kehitystä eri osa-alueissa. Mielenkiintoisen motivaattorin harjoitteluun tuo arviointiasteikko, jossa kehityksestä palkitaan itämaisista taistelulajeista tutulla vyöasteikolla. Valkoista aloittelijoilla ja mustaa eksperteillä.

Tässä muutamasta pelistä lyhyt esittely:

Harmonia

Tone Trees

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.13.45

Tone treessä harjoitellaan sointulaatujen kuulemista ja muodostamista piano/kitara näkymää apuna käyttäen. Tasoilla 1-3 kuullaan kolmisointuja, joista pitää päätellä onko kyseessä duuri vai molli. Tämän jälkeen täytyy sointu muodostaa kuvan piano koskettimilla tai kitaran otelaudalla. Soinnun pohjasävel on annettu valmiiksi, mutta se täytyy muistaa painaa, jotta se näkyy puussa. Tasolta 4 alkaen tulevat nelisoinnut ja tasoittain vaikeutuu. Erinomainen peli sointujen muodostamiseen!

Speaker Chords

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.22.16

Pelissä harjoitellaan kuulemaan yleisimpiä sointukiertoja. Tasolla 1 pelaajan täytyy kuulla oikea sointukierto pääsointuasteilla I, IV ja V ja asetella sointuasteet oikeille paikoilleen. Tasot vaikeutuu ja luonnollisesti tasolla 20 onkin jo varsin haastavia sointukiertoja. Aikaa on toki myös enemmän.

Phrase Fitter

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.26.20

Phrase Fitterissä ohjataan rakettia oikeista porteista käyttäen nuolinäppäimiä. Kuulet murtosointuina eri sointuasteita, joista sinun pitää päätellä oikea portti ja ohjata raketti nuolinäppäimillä siitä ilman, että raketti osuu reunoihin ja tuhouttuu. Tasot vaikeutuvat 1-20, jossa taso 20 on jo todella vaikea.

Rytmi

Flash Rythm

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.30.07

Pelissä kuullaan klikkiin soitettu rytmi ja vaihtoehdoista täytyy valita oikea rytmikuvio aikarajan sisällä.

Rythm Puzzles

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.32.07

Tässä pelissä kasataan ”rytmipalapeli”. Kuulet rytmikuvion, joka sinun pitää asettaa omalle paikalleen. Oikea paikka näkyy ruudukossa lihavoituna.

Melodia

Three Tones

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.41.12

Three Tones on peli, jossa toistetaan kuultu kolmen sävelen melodiakuvio pianolla, kitaralla tai sävelnumeroilla. Three tones harjoittaa hahmottamaan melodiakuvioita ennenkuin konkreettisesti soitat ne. Repeatista voi soittaa melodian uudelleen

Vocal Steps

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.47.26

Kuuntele lyhyt melodia ja laula se perässä metronomi-iskujen jälkeen. Ole tarkka vireen kanssa, koska muutoin peli ei tunnista oikeaa säveltä.

Musiikin teoria

Key Puzzles

Näyttökuva 2015-12-9 kello 11.51.13

Täytä kvinttiympyrä oikeilla sävellajeilla aikarajaan mennessä.

Omat kokemukseni TMT -pelien käytöstä opetuksessa ovat kaksijakoiset, kallellaan kuitenkin enemmän positiiviseen suuntaan. Useaan musiikin perusteissa opetettavaan aiheeseen löytyy peli, näistä mielestäni parhaimpina mainittakoon Vocal Steps, Speaker Chords, Tone Trees ja Rythm Puzzles. Pienen miinuksen antavat ajatus siitä, että tämän päivän nuoret pelaavat muutenkin paljon ja toisena se, että näiden pelien pelaamisessa ei ole sisäänrakennettu yhteistoiminnallisuutta, vaan sitä täytyy kehitellä itse. Yhteistoiminnallisuus on parasta mitä musiikki voi tarjota, joten sitä täytyy hyödyntää myös musiikin opetuksessa! Jokatapauksessa TMT -pelit ovat hyvä lisä musiikin opetukseen, suosittelen.

TMT -pelit ovat käyttäjälle ilmaisia tasoon 3 saakka. Saadaksesi täyden pääsyn TMT –peleihin, sinun on maksettava 7.95 dollaria/kk tai vaihtoehtoisesti 49.00 dollaria/vuosi. Saimme keväällä 2014 käyttöömme oppilaitoslisenssin, jolla pystyimme ottamaan TMT –sivuston pelit kattavasti käyttöön mupe-ryhmissä. Vastaanotto oli alussa erittäin positiivinen ja pääosin voisi sanoa, että kaikki oppilaat kävivät harjoittelemassa sivustolla useasti. Jostain syystä kuitenkin alkuhuuma laantui varsin pian ja TMT –sivut unohtuivat. Pienen taantuman jälkeen olemme taas vahvassa nousussa TMT -pelien kanssa ja luulenkin, että hyvällä suunnittelulla, sivustosta saa pedagogisessa mielessä mielenkiintoisen opetusvälineen. Etenkin kun TMT -sovelluksen saa myös iPadille ja Android laitteille.

”From Theta Trainer’s basic description page: Keeping up a study of music theory or ear training can be difficult. Mastering the core skills requires disciplined practice and a huge amount of repetition. Music games provide the practice you need without becoming monotonous or academic. Games inject an element of variety and fun into your practice routine and help boost your motivation. Basic musicianship skills are often best developed by working away from your instrument initially, in short bursts of concentrated practice. The games on this site are perfect for developing these skills, and are designed to provide a total workout of your musical ear and mind with as little as 10-15 minutes per day of regular playing.”

Theta Music Trainer:

http://trainer.thetamusic.com/

 Aiheesta muualla:

http://www.thomasjwestmusic.com/thetamusictrainer.htm

http://www.musescoretips.com/2011/01/5-cool-ways-to-boost-your-music-reading-and-ear-training-skills/

Kirjoittanut Jarmo Kivelä

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *