Mahdollisuuksia oppilaitosyhteistyön kehittämiseen on monia. Mestaripolulla me tarjoamme mahdollisuuden tutustua tuleviin ammattilaisiin jo opintojen aikana. Järjestämme mahdollisuuksia tavata opiskelijoita pienryhmissä tai voimme tehdä yrityksellesi opiskelijatyönä palveluja tai tuotteita.
Työnantajana voit valmistella rekrytointia hyvissä ajoin, kun tuleva työntekijä ja hänen osaamisensa on jo tiedossa. Voit myös vaikuttaa tulevan työntekijäsi osaamiseen kannustamalla häntä tavoittelemaan hyvää ammattitaitoa ja ohjaamalla valitsemaan sopivia opintoja tutkintoonsa.
Mentorivalmennus
Mentoritoiminnan käynnistämiseksi tarjoamme uudenlaista Mentorivalmennusta. Valmennuksen tavoitteena on vahvistaa oman alansa ammattilaisten ohjausosaamista, jotta Mestaripolulla ammattiaan opiskelevat saavat sparrausta ja tukea työelämän osaajilta. Tätä ohjausosaamista voit hyödyntää myös omassa työyhteisössäsi!
Valmennuksessa tarkastellaan mentorointia ja mentorina toimimista monesta näkökulmasta: Mitä mentorointi tarkoittaa? Osaanko minä toimia mentorina? Keitä ovat mentoroitavat?
Mentorivalmennusryhmä kokoontuu 2 kertaa (á 2 tuntia) pohtimaan mentoroinnin kysymyksiä ja vaihtamaan kokemuksia valmentajan johdolla. Valmennukset ovat käynnistyneet syksyllä 2021. Seuraava mentorivalmennus alkaa 7.2.2022. Seuraa blogiamme ja tule mukaan!
Työuraohjaajan valmennus
Tulevaisuudessa tarvittavan osaamisen tunnistaminen on tärkeää yrityksen toiminnan kehittämisen kannalta. Osaava ja sitoutunut henkilöstö vahvistaa yrityksen toiminnan kehittymistä, kasvua ja alalla menestymistä. Mestaripolkua rakentamassa hankkeessa käynnistämme talvella 2022 Työuraohjaajan valmennuksen.
Valmennuksessa perehdytään tämän hetken ja tulevaisuuden osaamisen havainnointiin sekä hankitaan valmiuksia tulevaisuudessa tarvittavan osaamisen tunnistamiseen.
Valmennus sopii esimerkiksi yrittäjälle, HR-henkilölle, esihenkilölle, tiiminvetäjälle, työpaikkaohjaajalle ja luottamushenkilölle. Valmennus on maksuton.
Ensimmäinen työuraohjaajan valmennus alkaa 9.2.2022
– ilmoittaudu mukaan!
Ryhmä kokoontuu 4 kertaa (á 2 h). Valmennuksessa paneudutaan organisaation henkilöstön osaamisen havainnointiin ja kehittämiseen sekä tulevaisuudessa tarvittavan osaamisen tunnistamiseen. Ilmoittaudu mukaan: Jukka Miettinen, jukka.miettinen (a) gradia.fi
Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää oppilaitosyhteistyöstä Mestaripolulla!
Turun AKK:ssa Oma-opo palvelee yritystä ja yksilöä
Oma-opo -palvelun avulla yritys voi tarjota työntekijöilleen rauhallisen keskusteluhetken asiantuntevan opinto-ohjaajan kanssa osaamisen kehittämisestä, koulutustarpeista ja toiveista. Oma-opolta saa ohjausta, ideoita ja ratkaisuja. Oma-opo toimii myös koulutuksen yhteyshenkilönä, jonka puoleen voi helposti kääntyä.
Räätälöidään kunkin yrityksen tarpeiden mukaisesti
Tavoitteista ja aikatauluista sovitaan yhdessä yrityksen johdon tai yhteyshenkilön kanssa, minkä jälkeen Oma-opo sopii uraohjausajan jokaiselle henkilökohtaisesti tai pienryhmäohjauksena, selvittää osaamistarpeet, kertoo missä ja miten koulutuksen voi aloittaa sekä palvelee koulutuksen yhteyshenkilönä kaikissa yrityksen tai työpaikan osaamisen kehittämiseen liittyvissä asioissa. Ohjauskeskusteluista jokainen saa yksilölliset ehdotukset osaamisensa kehittämiseen. Johdolle / yhteyshenkilölle toimitetaan yhteenveto, jota voi hyödyntää myöhemminkin henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnittelussa ja vaikka kehityskeskusteluissa.
Pilotoinnista positiivisia kokemuksia
Oma-opo -palvelua on kehitetty ja pilotoitu osana Mestaripolkua rakentamassa -hankkeen kehittämistyötä. Tavoitteena on ollut rakentaa jatkuvan oppimisen ohjaus- ja toimintamalli palvelemaan paikallisia yrityksiä ja työorganisaatioita. Toteutus on saanut osallistujilta positiivista palautetta. Osaamistarpeisiin on löytynyt hyviä ratkaisuja ja etenkin oppisopimuskoulutus opiskelumuotona on saanut kiitosta.
Oma-opo -palvelu on osa Turun AKK:n ja Gradian Mestaripolkua rakentamassa -hanketta.
Mikä on Mestaripolkua rakentamassa -hanke?
ESR-hanketta toteuttavat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Turun AKK yhteistyökumppaneinaan Keski-Suomen Mestarikilta, Turun Mestari- ja Kisällikilta, Keski-Suomen Yrittäjät, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Mestarikiltaneuvosto. Toteutusaika 1.3.2020–28.2.2023.