Sähköinen tiedonsiirto Jyväskylän kaupungin perusopetuksen ja Gradian toisen asteen koulutuksen välille

Pitävää ohjausta hankkeen (OPH) yksi tavoite on nivelvaiheen sujuvat ja tarkoituksenmukaiset siirtymät perusopetuksesta toiselle asteelle. Tätä helpottamaan yhtenä tavoitteena on ollut saada aikaan sähköinen tiedonsiirto perusopetuksen ja toisen asteen välille. Gradiassa tämä asia on ollut esillä jo vuosia ja erilaisia kokeilujakin on ollut.

Tiedonsiirrossa haasteena on ollut, että Gradian ja Jyväskylän kaupungin Priimus järjestelmät ovat eri tavalla koottuja, eikä tietoja ole saatu kohdistettua oikeisiin paikkoihin. Jotain osia tiedoista kokeiluissa kyllä saatiin siirrettyä, mutta isoa osaa ei, eikä etenkään niitä tärkeimpiä. Oli hyväksyttävä tosiasia, ettei tietoja saada kohdistettua oikealla tavalla toisiinsa. Ratkaisuksi Gradian digipalveluiden asiantuntija ehdotti yhteisesti sovittua lomaketta molempiin järjestelmiin. Sitä voitaisiin siirtää sähköisesti Primus järjestelmän avulla.

Niinpä aloitimme Gradian Pitävää ohjausta -hankkeen ja Jyväskylän kaupungin Kivijalka -hankkeen yhteisen ponnistuksen sähköisen tiedonsiirtolomakkeen luomiseksi. Saimme loistavia vinkkejä hyvistä olemassa olevista lomakepohjista opettajiltamme, joita pystyimme hyödyntämään rakentaessamme omaa. Lomakkeen tekemisen aikana pyydettiin eri asiantuntijoiden kommentteja liittyen muun muassa tietosuoja- ja lakikysymyksiin. Useiden eri versioiden, kyselyiden ja testaamisten jälkeen, päädyimme noin kahden sivun mittaiseen sähköiseen Wilmassa täytettävään lomakkeeseen. Lomakkeella on tarkoitus siirtää vain välttämätön pedagoginen niveltieto, joka toimii riittävänä perustietona toisen asteen aloittamiseen. Lomakkeella siirretään tietoa vain kaikkien erityisen ja tehostetun tuen oppilaiden osalta sekä niiden yleisen tuen oppilaiden osalta, joiden kohdalta tulee tietoa siirtää.

Nyt, noin vuotta myöhemmin monien eri vaiheiden jälkeen, meillä on kaikissa Jyväskylän peruskoulujen yläasteilla ja Gradian yksiköissä jokaisen opiskelijan Wilmassa lomake, jota voidaan halutessa käyttää niin järjestelmien väliseen tiedonsiirtoon kuin myös Gradian sisäiseen tiedonsiirtoon.  Ensimmäinen iso tiedonsiirto tehdään Primus Queryn avulla automaattisesti kesän 2022 aikana niistä erityisen, tehostetun tai yleisen tuen opiskelijoista, jotka siirtyvät Jyväskylän kaupungin peruskoulusta Gradian minkä tahansa yksikön opiskelijaksi. Mikäli peruskoulussa on täytetty tiedonsiirtolomake, siirtyy se tietoineen automaattisesti Gradian opiskelijan Wilmaan.

Jännityksellä jäämmekin odottamaan toimiiko kaikki kuten on suunniteltu. Testauksessa kaikki meni hyvin.

Lisätietoa: pasi.puronaho@gradia.fi

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *