Työpaikkaohjaajien digitaalinen osaamismerkkijärjestelmä

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä on kehittänyt Parasta Digiohjausta hankkeessa työpaikkaohjaajien digitaalisen osaamismerkkijärjestelmän. Osaamismerkkejä on mahdollisuus ansaita kolmenlaisia. Tason 1 osaamismerkki on nimeltään “Kpedu Perehdytetty työpaikkaohjaaja”, tason 2 osaamismerkki on nimeltään “Kpedu Taitava työpaikkaohjaaja” ja tason 3 osaamismerkki on nimeltään “Kpedu Työpaikkaohjauksen kehittäjä”.

Osaamismerkkien tavoitteena on paitsi kannustaa työpaikkaohjaajia oman osaamisensa kehittämiseen, myös osoittaa tunnustusta osaamisesta. Tason 1 osaamismerkin voi Kpedussa ansaita joko osallistumalla Kpedun työpaikkaohjaajakoulutuksen osaan 1 ja 2 (yht. 4t), suorittamalla valtakunnallisen työpaikkaohjaajien verkkokurssin tai saamalla Parasta osaamista perehdytyksen tarkistuslistan mukaisen henkilökohtaisen perehdytyksen opetus- ja ohjaushenkilöstöltä. Osaamismerkit mahdollistavat myös informaalin oppimisen, eli työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja osaamisen tunnustamisen. Tason 2 osaamismerkillä voidaan tunnustaa työpaikalla, käytännön ohjaustilanteissa kehittyvä osaaminen. Tason 3 osaamismerkillä voidaan tunnustaa työpaikkaohjaajan aktiivisuus ja osaaminen oman työpaikan ohjauskäytänteiden kehittämisessä. Tasojen 2 ja 3 osaamismerkin ansaitakseen työpaikkaohjaajan tulee tehdä ja palauttaa tasoon liittyvä kehittämistehtävä. Kehittämistehtävän muoto (kirjallinen, video tms.) on vapaa.

Kpedun osaamismerkkijärjestelmän kuvaukseen voi tutustua tarkemmin täältä (tiedosto on pdf-muodossa).

Tason 1 osaamismerkkejä on myönnetty lokakuun puoliväliin mennessä yhteensä 38. Tasojen 2 ja 3 osaamismerkkien pilotointi on vasta käynnistymässä. Samalla kun osaamismerkkejä myönnetään, merkitään digitaalisen osaamismerkin myöntäminen myös työpaikkaohjaajan tietoihin Wilmassa. Kaikki osaamismerkkejä Parasta Digiohjausta hankkeen aikana ansainneet työpaikkaohjaajat palkitaan mukavalla yllätyksellä talven aikana! 🙂

Johanna Herrala

Toimin Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymässä projektityöntekijänä

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *