Opiskelijahallintajärjestelmä opiskelijan ohjauksen apuna työpaikalla

Tammikuisena perjantaina viiden hengen ryhmä Osaolta ja Ammattiopisto Luovilta matkasi Kainuun ammattiopistolle tutustumaan, miten siellä hyödynnetään Wilma-opiskelijahallintajärjestelmää työpaikalla tapahtuvan oppimisen yhteydessä. Osao ja Luovi ovat mukana valtakunnallisessa Parasta DigiOhjausta hankkeessa, jossa tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön toimivia digitaalisia palveluita tukemaan työpaikkaohjaajien ja opetushenkilöstön yhteistyötä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamisessa, seurannassa ja arvioinnissa. Hankkeen tavoitteena on sujuvoittaa tiedonkulkua koulutuksen järjestäjän ja työelämän kanssa. Osaon tasolla tavoitteena on hiljalleen monipuolistaa Wilman käyttöä siten, että sitä voidaan hyödyntää opiskelijan ohjauksessa työpaikoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että työpaikkaohjaaja pääsee Wilma-järjestelmään näkemään ja kommentoimaan ohjattavan opiskelijansa oppimispäiväkirjaa, katsomaan koulutussopimuksen/oppisopimuksen sekä näyttösuunnitelman.
Parasta DigiOhjausta -hankkeessa on lähdetty pilotoimaan tätä mahdollisuutta. Ravintola- ja cateringalalta seitsemän työpaikkaohjaajaa ottivat Wilman testaukseen joulukuulla. Tammikuun lopulla sosiaali- ja terveysalalta lähti mukaan yksi työpaikkaohjaaja. Tämä yhteistyö käynnistyi tarpeesta; opiskelija lähti 500 kilometrin päähän työpaikalle oppimaan.
Kainuun ammattiopistossa tämä on ollut mahdollista jo pidemmän aikaa. Vierailumme aikana saimme kattavan tiedon siitä, kuinka Wilmaa hyödynnetään opiskelijan ohjauksessa työpaikalla. Kun opettaja lisää työpaikkaohjaajan koulutussopimukseen, tulee järjestelmästä avainkoodi. Opettaja lähettää avainkoodin työpaikkaohjaajalle, joka koodin avulla saa tunnukset Wilmaan. Tätä varten tarvitaan työpaikkaohjaajan nimi ja sähköpostiosoite. Työpaikkaohjaajan tietoja voidaan monipuolistaa siten, että Wilmassa on mahdollista laittaa rasti, onko ohjaaja työnantaja/työntekijä/koulutettu näytönarvioija/koulutettu työpaikkaohjaaja. Työpaikkaohjaajien sähköpostiosoitteisiin voi laittaa kutsuja tai tiedottaa koulutuksista. Työpaikka-ohjaajakoulutuksiin tuleville Kaolla annetaan Wilmasta heidän työpaikkaansa koskevat tiedot ja pyydetään päivittämään ne oikeiksi, jos on tullut muutoksia.
Mielenkiintoista oli myös, että kv-vaihdossa on sama koulutussopimuspohja, johon lisätään vain pic-koodi pohjaan. Kun kansainvälisen vaihdon tiedot täytetään, tulostuu sopimus englannin kielisenä. Ohjeet täyttämiseen ovat myös englanniksi.
Huomioimme myös esittelyssä sen, että opiskelija pystyy vaihtamaan koulutussopimuspohjaan työpaikkaohjaajan. Tämä on pakollinen tieto, joten opettaja lisää aluksi jonkun työpaikkaohjaajan rekisteristä ja opiskelija korjaa tämän, kun saa tietää työpaikkaohjaajansa nimen.
Tässä muutamia esimerkkejä vierailumme annista. Osaolta Matti Leskelä puolestaan esitteli osallistuneille sähköisen allekirjoituksen tekemisen Wilmassa. Sähköinen allekirjoitus on Osaon opiskelijahallinta-järjestelmässä mahdollista koulutussopimusten osalta. Allekirjoitus vaatii pankkitunnistautumisen tai mobiilivarmenteen käytön tällä hetkellä. Yksittäisiä kokemuksia on sähköisen allekirjoituksen laatimisesta työpaikoilta.
Toiveisiimme jäi, että saamme kevään mittaan vieraita Kainuusta ja he voivat esitellä Wilman käyttöä opiskelijan ohjauksessa Osaon ja Ammattiopisto Luovin henkilöstölle.
Vierailuun osallistuivat: Matti Leskelä, Anu Inkala, Jaana Ahola, Jari Keisu ja Minna-Liisa Myllylä
Vierailun toteuttivat: Virpi Kaasinen, Mirva Manninen, Kirsi Keränen, Juha Tuikka, Eira Piipponen, Anu Kuosmanen, Liisa Härmä

Minna-Liisa Myllylä

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *