Opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen

Gradian koordinoimassa Pitävää ohjausta – hankkeessa (OPH) opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittäminen on lähtenyt käyntiin. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuuslakien perusteella oppilaitoksen on laadittava opiskelijoiden Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma yhteistyössä henkilöstön, opiskelijoiden ja huoltajien kanssa. Suunnitelma tulee arvioida ja päivittää vuosittain. Lisäksi suunnitelmalla on todettu olevan merkittävä käytännön tarve arjen toiminnassa.

Gradiassa tämä prosessi aloitettiin kuluvan vuoden alussa. Työtä ohjaamaan ja sparraamaan saatiin JAMK:n Potentiaali-hanke. Gradiassa koottiin työryhmä viemään prosessia eteenpäin. Työryhmään kuuluvat Anne-Mari Landén, Rauni Gyldén, Ari Porki, Minna Ahokas ja Ari Pokka. Alkuvuodesta tehtiin suunnitelmaan liittyvää alkukartoitusta, käytiin läpi olemassa olevia suunnitelmia ja ohjeita sekä opiskelijapalautteita. Suunnitelman laatimiseen kutsuttiin mukaan myös kampusten Hyry-ryhmät sekä kaikki Gradian opiskelijakunnat ja -yhdistykset. Maaliskuussa pidettyjen aloitustapaamisten jälkeen Hyry-ryhmät sekä opiskelijakunnat ja -yhdistykset ovat osallistuneet työskentelyyn ennakkotehtävien ja työpajojen muodossa.  Työryhmä jatkaa näistä saadun materiaalin pohjalta suunnitelman työstämistä huomioiden myös Kouluterveyskyselyn 2021 tulokset.

Prosessi jatkuu vielä alkusyksyn aikana ja työhön pyritään sitouttamaan opiskelijoita ja henkilökuntaa vielä laajemmin. Suunnitelman on arvioitu valmistuvan marraskuuhun 2021 mennessä. Tavoitteena on myös, että sitä jatkossa arvioidaan ja päivitetään yhdessä henkilöstön Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman kanssa.

Lisätietoja

Ari Porki, ari.porki@gradia.fi, 0403414433 tai Anne-Mari Landén, anne-mari.landen@gradia.fi, 0403416396

You may also like...

3 Responses

 1. Kirsi Knuuttila sanoo:

  Mitenkä huoltajia osallistutaan työhön?

  • Anne-Mari Landen sanoo:

   Hei

   Tämä prosessi jatkuu vielä syksyllä ja tämä huoltajien osallistaminen onkin mietityttänyt meitä.
   Syksyllä on vielä tarkoitus laajentaa osallistujajoukkoa ja kyllähän huoltajien äänikin täytyisi saada.
   Se, että miten, on vielä auki 🙂

   Anne-Mari

 1. 21.6.2021

  […] Potentiaali-hanke päättyy 31.12.2021. Syksyn 2021 aikana Gradian tayv-kehittämistyö etenee ja sitä tukee henkilöstokoulutuksen lisäksi myös teemaan liittyvä webinaari. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämistyötä on tehty yhteistyössä myös Gradian OPH-rahoitteisen Pitävää ohjausta -hankkeen kanssa. Sen näkökulmasta lue lisää Gradian blogista. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *