Ryhmäviestintä

TEHTÄVÄ:

Lue ensin artikkeli Niin ryhmä vastaa kuin sinne huudetaan. Voit etsiä myös netistä lisää tietoa aiheesta. Kirjoita noin sivun pituinen essee, jossa vastaat mm. seuraaviin kysymyksiin. Keksi oma kuvaava otsikko.

Millainen on hyvin toimiva ryhmä? Miksi ja millaisissa tilanteissa ryhmätöistä on eniten hyötyä? Millaiset ovat ryhmätöiden tavallisimpia ongelmia ja mistä ne johtuvat? Mitä voidaan tehdä, jos ryhmän työskentely ei suju? Millaiset persoonallisuudenpiirteet ovat hyödyksi ja mitkä haitaksi ryhmätyöskentelyssä. Miksi tarvitaan niin monta vaihetta ennen kuin ryhmä alkaa toimia kunnolla?

Millä tavalla sinä itse työskentelet mieluiten, yksin, parin kanssa vai ryhmissä? Miksi? Mitä sinä haluaisit tietää uudesta työparistasi ennen töiden aloittamista?

TEHTÄVÄ:

Valitse vaihtoehdoista A tai B.

 A ”Keskustelijana olen kuin moukari”. Kirjoita kuvaus itsestäsi keskustelijana.

Pohdiskele, millainen olet ryhmäviestintätilanteissa, saatko suunvuoron vai oletko hiljaa? Jaksatko kuunnella tarkkaavaisesti vai haluatko muualle? Saatko tahtosi läpi? Miten toimit tuttujen ihmisten kanssa, entä vieraiden? Vaihteleeko tyylisi paljon sen mukaan, onko kyseessä virallinen vai epävirallinen tilanne. Sujuuko small talk? Millaisissa tilanteissa olet tyytyväisin.

Otsikoi tekstisi ”Keskustelijana olen kuin…” Jatka lausetta parhaiten itseäsi kuvaavalla asialla. Vaikkapa ”Keskustelijana olen kuin kesäsade/vanha mopo/äreä karhu”.

TAI

B Omat viestintätilanteet -tehtävä

 Seuraa omia keskustelutilanteitasi seuraavan viikon aikana. (Esim. kavereiden kanssa kaupungilla, mummon kanssa keittiössä, tien opastus tuntemattomalle.)

Raportoi niistä neljä mahdollisimman erilaista tilannetta kirjallisesti.

Älä kuvaile keskustelua sanasta sanaan, vaan kerro

  • ketkä keskusteluun osallistuivat
  • missä se tapahtui
  • mistä keskustelitte ja miksi
  • kuinka tilanne alkoi, eteni ja päättyi.

Mieti miten oma tapasi puhua (tyyli, äänensävy, sanasto) muuttui eri tilanteissa, vai muuttuiko? Miksi?

Olitko tyytyväinen omaan osallistumiseesi? Mitä tekisit nyt toisin?