Referaatti

TEHTÄVÄ:

Etsi omaan alaasi liittyvä vähintään kaksisivuinen artikkeli ja kirjoita siitä referaatti. Tutustu ensin alla oleviin ohjeisiin ja kirjoittamismalliin.

REFERAATTI

Referaatti on lyhennelmä tai seloste pitemmästä tekstistä.

Se alkaa viittauksella pohjatekstiin. Lukijan on tiedettävä, mistä tekstistä kerrotaan.

Kertoo tekstin keskeiset asiat.

Kirjoittajan on ymmärrettävä tekstin sisältö, poimittava pääkohdat ja jätettävä epäolennaisuudet pois. On ymmärrettävä tekstin idea!

Kirjoitetaan aina omin sanoin. Referaatin kirjoittaminen ei ole lauseiden kopioimista omaan paperiin, vaan asian on ”kuljettava aina oman pään läpi”. Mieti, miten itse asian ymmärrät ja sanoisit.

Omin sanoin kirjoittaminen ei tarkoita sitä, että et saisi käyttää artikkelin sanoja, sinun on vain muokattava ja yhdisteltävä lauseita. Älä myöskään koskaan kirjoita sellaista, mitä et itse ymmärrä.

Referaatti on lyhyt ja ytimekäs!

Hyvä tekstin pituus on noin kolmasosa pohjatekstistä. Kun alleviivaat tekstistä pääkohdat, huomaat ehkä alleviivanneesi juuri tämän verran.

Referaatti on objektiivinen eli puolueeton. Älä lisäile tekstiin omia mielipiteitäsi tai anna oman asenteesi näkyä, oli pohjatekstin sisältö miten järjetön tahansa. Sinun tehtäväsi on ainoastaan selostaa sisältöä: ”Artikkelissa todetaan, että…”

Se kirjoitetaan hyvällä asiatyylillä. Kirjoita niin hyvin kuin osaat ja mukaile pohjatekstin tyyliä. Koeta saada tekstisi etenemään jouhevasti, niin, että pohjatekstin tarkoitus ja syy- ja seurasuhteet tulevat esiin. Tarkasta oikeinkirjoitus ja muista kappalejako. Se ei ole lisävaruste!

Lisää tekstisi loppuun linkki käyttämääsi artikkeliin!

Malli referaatin aloittamisesta.