Esiintyminen

Vaikka et olisi ammattiesiintyjä, etkä rakastaisi esiintymistä, elämässä tulee usein eteen tilanteita, joissa on pakko olla esillä. Esiintymisessä et myöskään ole koskaan valmis, aina voi opetella uutta ja parantaa taitojaan.  Katso Marco Bjurströmin ajatuksia aiheesta  tästä.

TEHTÄVÄ

Kerro itsestäsi esiintyjänä. Voit miettiä aihetta seuraavien kysymysten pohjalta:

Mitkä ovat sinun tärkeimmät kehityskohteesi? Onko sinulla paljon ilmeitä ja eleitä, millaisia, vai oletko hyvin eleetön? Millainen ääni sinulla on? Puhutko kovaa vai hiljaa, nopeasti vai hitaasti? Miten seisot? Missä pidät käsiäsi, kun olet yleisön edessä? Onko sinun helppo asioida vieraiden ihmisten kanssa, esim. virastoissa. Jutteletko vieraiden ihmisten kanssa bussissa tai kaupoissa? Millaiset tilanteet ovat sinusta vaikeita, mitä jännität?

Esiintymisjännitys

Pieni jännityksen tunne kuuluu esiintymiseen ja uusiin tilanteisiin. Jännittäminen on tavallista ja tarpeellistakin, sillä se nostaa vireystilaa ja saa keskittymään tehtävään. Jännitysoireet saattavat kuitenkin tuntua hankalilta. Katso video: Mmiisas Esiintymisjännitys

Esiintymisjännityksen oireet jaetaan fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin: miltä jännittäminen tuntuu kropassa ja mitä tilanteessa ajatellaan.

TEHTÄVÄ

Pieni kuvaus jännittämisestä

 Valitse jokin esiintymistilanne tai viestintätilanne (koulussa, kesätöissä, TOPissa), jossa halusit onnistua ja joka jännitti sinua kovasti. Kirjoita pieni kuvaus tilanteesta. Kerro…

  • millainen tilanne oli
  • miksi se oli sinulle tärkeä
  • miten jännitys ilmeni ruumiissasi
  • mitä tunsit ja ajattelit
  • miten esitys lopulta meni
  • miten tilanne vaikutti sinuun (lisäsi vai vähensi itseluottamusta)?