Tulevaisuus – haluammeko vaikuttaa millainen se on?

Toivottavan tulevaisuuden kuvitteleminen ja toteuttaminen ei riitä, vaan tarvitaan rohkeutta haastaa olemassa olevaa: niin nykyhetkeä kuin oletuksiamme tulevasta. Suuret muutosilmiöt ovat meille kaikille tuttuja ja muutokset ovat jatkuvia. Toiveikkaiden tulevaisuuskuvien rakentaminen vaatiikin paljon enemmän työtä ja yhteistä pohdintaa työyhteisöissä kuin synkkien uhkakuvien maalaaminen.

Tulevaistyöpajassa suunnataan katseet tiiviisti tulevaisuuteen ja varaudutaan erilaisiin todennäköisiin tulevaisuuksiin. Työpajoissa oleellista on osallistaa työyhteisö ideoimaan ja ”pallottelemaan” erilaisten tulevaisuusvaihtoehtojen välillä. Keskeistä on yhteinen työstäminen, missä asiassa on tapahtumassa muutoksia omassa toimintaympäristössämme ja omalla toimialallamme. Peruskysymys tähän pohdintaan voisi olla ”mitä alallamme on tapahtumassa?” Oikeaa vastausta tuskin löytyy heti, mutta jo kysyminen ja yhdessä keskustelu on tärkeää. Se kertoo työyhteisölle, että voimme yhdessä vaikuttamaa tulevaisuuden suuntaamme. Kukin voi olla osallisena tulevaisuuden tekemisessä.

Sitran Tulevaisuustaajuus-menetelmä on yksi esimerkki menetelmästä, jonka avulla työyhteisöt voivat tutustua tulevaisuusajatteluun ja ennakointiin. Yhteinen työskentely tutustuttaa samalla kollegoihin uudella tavalla ja vahvista yhteisöllisyyttä. Keväällä järjestettiin esimiehille työpaja, jossa hyödynnettiin tätä Sitran kehittämää Tulevaisuustaajuus-menetelmää.

Vertaansa vailla – verkostot johtamisen tukena hanke järjestää ennakointipajoja syksyllä Priimuksen kampuksen henkilöstölle osana koulutusten mallintamista.

Lisätietoja Tulevaisuustaajuus-menetelmästä www.tulevaisuustaajuus.fi

Projektipäällikkö Riitta Saarinen, riitta.saarinen@gradia.fi 040 3416380

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *