QR -koodit osana opetusta

QR-koodi, se yleensä musta pikkuruutuja sisältävä neliö esim.eri tuotepakkauksissa, on varsin käyttökelpoinen myös opetuksessa.

Miksi, mitä ja miten?

Miksi – QR -koodien avulla on helppo kerrata jo opittua asiaa esim. Käsitteitä ja sanoja, mobilisoida oppilaita liikkeelle ja tehdä vaihtelua omaan opetukseen.

Mitä sitten QR – koodien takaa voisi löytyä?
– Google drivessa tehty Google lomake
– YouTubeen viety video
– tekstiä
– kuva
– web osoite
– email- osoite

Itse olemme kolleegani kanssa testanneet QR -koodeilla mm.

– liikeideasuunnistusta, jossa oppilaat kertasivat liikeidea käsitettä. Opettaja jakoi oppilaille yritykset, joiden liikeidean he tiivistivät neljään kysymykseen. Tietolähteitä toimivat yritysten omat verkkosivut. Tämän jälkeen he tekivät niistä QR-koodit. Koodit ripoteltiin ympäri oppilaitosta. Luokkakavereiden tehtävänä oli arvata, mistä yrityksestä kussakin ratissa oli kyse.

– teorioiden kertaamista visuaalisessa myyntityössä. Opettaja teki lyhyen videon kerrattavista asioista ja laittoi sen YouTubeen ja linkin QR-koodin taakse. Oppilaiden tuli ensin katsoa video ja tämän jälkeen vastata QR-koodien takaa löytyviin Google-lomakkeelle tehtyihin kysymyksiin.

Miten sitten QR-koodeja voi tehdä?

Pöytäkoneella löytyy runsaasti ilmaisia vaihtoehtoja QR-koodien tekoon. Ohjelmat löytyvät, kun kirjoittaa hakukoneeseen esim. QR-koodin teko tai create QR-code. Itse olen käyttänyt mm. Www.qr-koodit.fi/generaattori.

iPadilla olen käyttänyt QR reader nimistä ohjelmaa, jonka avulla voi myös ilmaiseksi luoda QR-koodeja.

QR-koodien käyttö on helppoa ja vaatii vain hieman luovuutta ja uskallusta kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *