Tekstieditori ja lohkot

Tällä sivulla kerrotaan lyhyesti artikkelin (tai sivun) muokkaamisesta Gutenberg-editorin ja lohkojen avulla.

Jos olet ohjausnäkymässä, mene sivun yläreunassa kohtaan, jossa lukee blogisi nimi ja valitse “Vieraile sivustolla”.  

Kun olet bloginäkymässä, pääset muokkaamaan ensimmäistä artikkelia valitsemalla linkin “Muokkaa”. Uuden artikkelin saat luotua painamalla yäreunasta ”+ Uusi” -linkkiä ja valitsemalla alasvetovalikosta kohdan ”Artikkeli”.

Käytössä oleva editori eli sisällönsyöttötyökalu on nimeltään Gutenberg. Se on nimetty kirjapainon keksijän Johannes Gutenbergin (1398-1468) mukaan . Tekstiä ja kuvia ei editorissa laiteta blogiin yhteen pötköön, vaan esimerkiksi otsikolle, tekstikappaleelle ja kuvalle on jokaiselle oma erillinen lohkonsa. Viemällä hiiren viimeisen lohkon loppuun saat näkyviin plusmerkin, josta voit valita, millaisen lohkon haluat seuraavaksi lisätä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kappale, otsikko, kuva, galleria, lista, lainaus, ääni, kansi, tiedosto ja video. Kokeile! 

Voit muokata ensimmäistä artikkelia lohko kerrallaan ja lisätä lohkoja. Lohkojen paikkoja voi vaihtaa siirtämällä niitä ylös- tai alaspäin lohkon vasempaan reunaan ilmestyvistä nuolista. 

Vinkki: Vierittämällä lohkovalinnan vieressä palkkia alaspäin, saat näkyviin lisää valikoita kuten yleiset lohkot, muotoilu, asettelun elementit, vimpaimet ja upotukset. Klikkaa ne auki ja tutki, mitä kaikkea löytyy. 

Huom! Kun laitat kuvia blogiisi, muistathan tekijänoikeudet.