Tekijänoikeus

Sisällön julkaisijalla on oltava käyttö- ja julkaisuoikeus julkaisemaansa materiaaliin (teksti, valokuva, video, piirros, graafi, animaatio jne.). Esimerkiksi verkossa julkaistavassa kuvassa on oltava kuvassa esiintyvien ihmisten luvat kuvan julkaisemiseen.

Suomessa teoksilla on tekijän eliniän ja 70 vuotta hänen kuolemastaan kestävä suoja-aika. Tänä aikana  teosta ei saa  käyttää luvatta. Tekijänoikeuksia ovat myös lähioikeudet, joilla suojataan esittävien taiteilijoiden työtä. Lähioikeuksien suoja-aika on 50 vuotta. Suoja tarkoittaa mm. sitä, että taiteellista esitystä (konsertti, näytelmä) ei saa tallentaa ilman taiteilijan lupaa.

Blogeissa pätevät samat tekijänoikeutta koskevat lait kuin muuallakin yhteiskunnassa. Se, että teksti tai kuva on helppoa kopioida, käsitellä ja julkaista uudestaan ei ole puolustus lain rikkomiseen. Tekijänoikeus on voimassa vaikka esim. www-sivulla ei olisikaan erityistä copyright-merkintää.

Creative Commons -tekijänoikeuslisenssiin ja sen käyttöön tutustuminen on suositeltavaa. Creative Commons tarjoaa useita erilaisia lisenssejä materiaalin julkaisemiseen Internetissä. (http://creativecommons.fi/)

Pyri ensisijaisesti julkaisemaan itse tuottamaasi sisältöä itse ottamiasi kuvia ja videoita, jolloin tekijänoikeus on itselläsi. Varmista aina, että kuvissa ja videoissa mahdollisesti esiintyviltä ihmisiltä on myös lupa julkaisemiseen. Toinen vaihtoehto on etsiä erilaisista kuvapankeista (esimerkiksi Flickr, Pexels ja Pixabay) kuvia, joita saa käyttää. Tekijänoikeuksista löydät lisätietoa Kopiraittilasta.