Virtuaaliopetuksen päivillä visioitiin tulevaa

Opetushallituksen järjestämät Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2013 järjestettiin 2.-3.12.2013 Helsingin messukeskuksella. Tapahtuma kokoaa vuosittain noin neljä sataa toisen asteen toimijaa saman katon alle. Kuten arvata saattoi, valtavaa innostusta oli jälleen ilmoilla mainioiden puheenvuorojen säestäessä päivien kulkua.

Parvijohtaminen – sähköpostijohtajasta aktiiviseksi verkkotoimijaksi

Katri Luukka aloitti ammatillisen koulutuksen teemaseminaarin kertomalla omaa tarinaansa verkkotyöskentelyn omaksumisesta arjen työhönsä otsikolla ”Vuorovaikutustaidot muutoksessa: Online-johtaminen ja parvityöskentely. Aiemmin Koulutuskeskus Salpauksen apulaisrehtorina toiminut Luukka toimii nykyään  yrittäjänä. Hyvän puheenvuoron diat löytyvät verkosta Katri Luukan Slidesharesta. Tärkein pointti esityksessä oli virtuaalisen ja reaalimaailman häipyminen taka-alalle, oleellisempaa onkin, että työtä tehdään välittämättä siitä ollaanko paikalla reaalimaailmassa vai verkossa.

Massiiviset avoimet verkkokurssit eli MOOCit

Jaakko Kurhila Helsingin yliopistolta valotti MOOC -hypen taustoja sekä kertoi heidän omista MOOCeistaan. Valitettavasti Jaakon esityksen materiaaleja ei löytynyt julkisesta verkosta, mutta InnoOmnian Pauliina Venhon mindmap tiivistää oleellisimman tästä puheenvuorosta aika hyvin: http://t.co/7Gfdqatutr

Jäikö joku junasta

Jouni Kangasniemi ja Jarmo Viteli: Jäikö joku junasta, kuka matkustaa ensimmäisessä luokassa – opettajien digiosaaminen puhuttaa Helsingissä ja Piilaaksossa

”Jäikö joku junasta, kuka matkustaa ensimmäisessä luokassa – opettajien digiosaaminen puhuttaa Helsingissä ja Piilaaksossa”. Myös PISA-tulokset keskusteluttivat osallistujia sekä puheenvuoroissa että käytäväkeskusteluissa.

Ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöhankkeiden helmet

Opetushallituksen rahoittamien ja ohjaamien ammatillisen peruskoulutuksen oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden hyviä käytänteitä esittelivät Sanna Brauer ja Minna Taivassalo-Salkosuo valtakunnallisilla Virtuaaliopetuksen päivillä. Esitys löytyy Slidesharesta.

Sosiaalinen media arkipäiväistyy kouluissa

Jyväskylän lukiokoulutuksen vetämä koordinaatiohanke ”Sosiaalinen media yleissivistävässä koulutuksessa” oli mukana päivillä omilla puheenvuoroillaan ja ständillään. SOMY:n blogisivuilta löytyy kattava linkkilista yleissivistävän koulutuksen SoMe-hankkeista.

Koulutuspilvi puhuttaa

Opetushallitus asetti digitaalisen oppimisen neuvottelukunnan huhtikuussa 2013.  Neuvottelukunnan yhteyteen on asetettu koulutuspilvijaosto, jonka tehtävänä on vahvistaa digiteknologian ja pilvipalveluiden antamia mahdollisuuksia opetuksessa. Koulutuspilvijaosto oli päivillä esittelemässä tämän hetkistä koulutuspilven tilannetta. Tähän mennessä on selvitetty asiantuntijoilta, opettajilta ja koulutusalan johtajilta tarpeita koulutuspilveen. Projektin määrittelyvaihe alkaa nyt ja kansallisen koulutuksen pilvipalvelun toteutussuunnitelma ja esitys hankkeen toteuttamiseksi valmistuu maaliskuun 2014 loppuun meneessä.  Erittäin mielenkiintoinen projekti siis tulossa tästä, joka tarjoaa varmasti joitain ratkaisuja digitalisoituvan opetuksen ja opetusmateriaalin tarpeeseen.

Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2014 -konferenssi Hämeenlinnassa

Virtuaaliopetuksen päivien päätyttyä on hyvä siirtää ajatuksia tulevaan ja siitä muistutuksena olikin sähköpostiini kolahtanut tieto posterimme pääsystä ITK-päiville. Pääsemme hanketoimijajoukolla esittelemään Ope.fi -koulutussarjassa syntyneitä opettajien parhaita käytänteitä posterissamme ”TVT-koulutusten parhaita paloja”. ITK2014-konferenssi järjestetään 10.-11.4.2014 Hämeenlinnassa, joten nuo päivät kannattaakin varata kalenterista jo hyvissä ajoin.

//Henry