Me mobiilit ohjaajat etsimme ratkaisuja siihen, kuinka voisimme monipuolisesti tukea opiskelun ohjausta ammatillisella kentällä, sekä työssäoppimisessa että ”kouluopetuksessa”. Pyrimme löytämään työelämälähtöisiä, nykypäivän oppilaita motivoivia ja saavuttavia tapoja ja työvälineitä ohjauksen tukemiseen. Keskitymme erityisesti mobiilin ohjauksen menetelmien ja työvälineiden kehittämiseen. Näitä kysymyksiä kyselemme matkan varrella:
- Millaiset työvälineet toimivat tänä päivänä parhaiten oppilaiden etäohjaamisessa?
- Millä työvälineillä saamme oppilaat parhaiten ”kuulolle” ja ohjauksen piiriin?
- Mitkä välineet auttavat oikea-aikaisen ohjauksen antamisessa?
- Kuinka eri tavoin voimme tukea ohjauksen näkyväksi tekemistä?
- Miten saisimme työpaikkojen ohjaajat vielä vahvemmin mukaan ohjauksen prosesseihin?
- Millaiset työtavat ja välineet motivoivat ja innostavat oppilaita ja opettajaa, auttavat pitämään yhteyttä ja näkemään mitä työpaikoilla ja koulussa tapahtuu?
- Minkälaisilla laitteilla ja välineillä ohjaaminen parhaiten onnistuu?
- Mihin suuntaan oppilaitosten tulisi kehittyä?
Oppimisympäristön laajentaminen mobiilisti vie oppimista luonnollisempaan suuntaan, ja parhaimmillaan antaa opettajalle ja oppilaille työvälineet, joilla oppimista voidaan tukea ja edistää kaikkialla. Tavoitteenamme on kuvata mobiilin ohjauksen käytännön kokeiluja syksyllä 2013 ja keväällä 2014. Mukana on erilaisia aloja, opettajia ja oppilaita. Liity mukaan seuraamaan kirjoituksia ja keskustelemaan.
Mobiilit ohjaajat on OPH:n 2013-2014 rahoittama opetuksen ja oppimisympäristöjen kehittämishanke. Mukana hankkeessa ovat Jyväskylän ammattiopisto, Etelä-Savon ammattiopisto, Saimaan ammattiopisto Sampo ja Espoon seudun osaamiskeskus InnoOmnia.