Tervetuloa Jaroslavliin

 

20161013_092226

Torstaina 13.10. saavuimme aikaisin aamulla Moskovaan. Olimme matkustaneet koko edellisen yön junassa, ja kaikki oli tähän saakka sujunut oikein hyvin. Kaikki tuntuivat olevan innoissaan meitä odottavasta kokemuksesta. Emme kuitenkaan ehtineet jäädä poseeraamaan Moskovan upeiden rakennuksien alla, sillä asemalla meitä vastassa oli
koulun opettaja Tatiana, jonka seurassa lähdimme meille varatulla kyydillä kohti Jaroslavlia.


Päästyämme perille Jaroslavliin meitä odotti koululla lounas, johon kuului perinteisesti keitto, pääruoka sekä päätteeksi teetä. Tapasimme myös opiskelijat, joiden perheisiin majoittuisimme
seuraaviksi päiviksi. Nautittuamme aterian läh20161013_155059dimme tutustumaan koulun lähiympäristöön venäläisen oppaan saattamana. Opettajamme Ulla sai toimia usein tulkkina matkan aikana yhdessä koulun saksan opettajan kanssa.

20161013_161747

 

 

 

 


Lyhyen kierroksen jälkeen meidän oli aika hakea matkatavarat koululta ja siirtyä venäläisiin perheisiimme. Monet nuorista asuivatkin lähellä koulua, joten matka ei ollut pitkä ja taittui nopeasti kävellen. Lähes kaikki alueen talot olivat vanhoja kerrostaloja, joissa ei tietenkään ollut hissejä. Portaiden kulkemiseen tottui kuitenkin nopeasti eikä edestakainen kulku viiden kerroksen välillä tuntunut hetken kuluttua missään. Asunnot olivat sisältä melko nykyaikaisia ja kauniisti sisustettuja.

Perhe oli erittäin ystävällinen ja vieraanvarainen, ja ainakin minä tunsin oloni tervetulleeksi välittömästi astuessani sisään ovesta. Perheen äiti tarjosi jatkuvasti jotakin syötävää ja kyseli innokkaasti omasta elämästäni ja perheestäni Suomessa. Vaikka tämä kaikki oli heti kovin erilaista kuin mihin olin tottunut kotimaassani, en kuitenkaan tuntenut kertaakaan oloani yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi vieraassa kulttuurissa.


Kun matkatavarat oli purettu ja meidät oli tutustutettu uuteen taloon, venäläiset nuoret halusivat viedä meidät illaksi Jaroslavlin keskustaan katselemaan ympärillemme. Saimme tilaisuuden tutustua paremmin majoittajiimme ja samalla meille esiteltiin nähtävyyksiä. Vierailimme sinä iltana mm. Volga-joella ja kuljimme usean kauniin kirkon ohi. Näimme myös sodassa kaatuneiden muistoksi sytytetyn ikuisen tulen. Myöhään illalla saavuimme takaisin kotiin keskustasta, ja viimeistään siinä vaiheessa painuimme kaikki nukkumaan.

20161013_194541

Jaroslavlin keskusta oli valaistu myös iltamyöhällä


Jo ensimmäinen matkapäivämme oli tapahtumantäyteinen ja varmasti kaikki tunsimme olomme tervetulleiksi, vaikka olimme nyt vieraassa maassa. Vain yhden päivän aikana olimme saaneet jo ison maistiaisen uudesta kulttuurista, jota oppisimme pian tuntemaan lisää. Kommunikaatio sujui niin nuorten kuin opettajienkin välillä ja vaikka joidenkin kohdalla kielimuuri oli suurempi kuin toisten, selvisimme hyvin ja viesti meni aina lopulta perille. Keskusteluun tuli välillä sekoitettua kieltä jos kolmattakin – hauskoilta tilanteilta ei siis voitu välttyä. Ihmiset olivat todella ystävällisiä, ja saimme olla varmoja, että meistä tultaisiin pitämään todella hyvää huolta.


– Heljä Hakkarainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *