Juhlapäivä

Perjantaipäivälle oli suunniteltu meille runsaasti ohjelmaa. Jo heti aamusta kokoonnuimme yhdessä koulun pihalle, josta lähdettiin bussilla Jaroslavlin keskustaa kohti. Mukaan lähti meidän Lyseo-delegaation ja isäntä/emäntäperheiden lisäksi myös joukko nuorempia opiskelijoita. Ilolla seurasin kuinka he rohkeasti menivät juttelemaan suomalaisille opettajille. Varsinkin Yrjöstä ja Artosta tuli hyvinkin suositut paikallisten lasten keskuudessa.


20161014_101530

Lapset olivat kiinnostuneita suomalaisista opettajista


Hyvän yhteishengen siivittämänä lähdimme kohti kaupungintaloa, jossa oli järjestetty ohjelmaa. Sali oli täynnä nuoria sekä aikuisia myös muista kouluista. Kaupunki jakoi palkintoja Eco schools -projektissa mukana olleille kouluille. Näiden opiskelijat olivat valmistaneet runoesityksiä, jotka tekivät vaikutuksen venäjää ymmärtäviin suomalaisiin. Saimme mekin mahdollisuuden sanoa lämpimät kiitoksen sanat ja ojentaa lahjan Jyväskylältä.


20161014_110645

Eco school -projekti


Paljon emme tuon päivän aikana kerenneet ihastella Jaroslavlin kauniita katuja, sillä meitä vietiin jo suoraan seuraavaan kohteeseen. Einstein-museo on Jaroslavlin oma versio Heurekasta, tosin vain vähän pienempi. Sen huoneisiin oli kuitenkin teemojen mukaan tehty erilaisia kokeita. Loimme ihmisen kokoisia saippuakuplia, ratkoimme älypelejä sekä testasimme fysiikan lakeja. Varsinkin me opiskelijat lähennyimme tämän päivän aikana todella paljon.


20161014_133818

Einstein-museossa


Joka päivä meille tarjottiin perinteinen venäläinen lounas, johon kuului yleensä ainakin kolme ruokalajia: alkukeitto ja -salaatti sekä pääruuaksi kanaa juustokuorrutteella. Meille suomalaisille tuli yllätyksenä ruokajuomien puute, mutta onneksi sai aina teen aterian päätteeksi.

Päivän kohokohta olikin illan juhla. Jaroslavlin koulu numero 13 täyttää tänä vuonna 50 vuotta, ja he olivat järjestäneet paikallisella klubilla ohjelmatäytteisen illan. Juhlassa esiintyi paljon opiskelijoita kaikilta vuositasoilta. Opettajia muistettiin heidän työpanoksestaan pienillä lahjakasseilla, joita aktiivisimmat opettajat keräsivät useita illan aikana. Koulun historiaa valotettiin puheiden ja videoiden avulla. Juhla teki lähtömättömän vaikutuksen varsinkin minuun. Siksi oli suuri kunnia päästä pitämään puhe yleisön eteen, mikä samanaikaisesti tulkattiin venäjäksi. En olisi voinut olla ylpeämpi ojentaessani Lyseon lukion lahjan koulun rehtorille.


Oona

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *