Räätälöityjä tuotteita 3D-mallinnuksella ja -tulostuksella -koulutushanke on Opetushallituksen rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutushanke. Syyskuussa 2014 käynnistynyt koulutushanke päättyy 29.4.2015 Espoossa Omniassa järjestettävään Ammatillisen koulutuksen 3D-mallinnus- ja -tulostusseminaariin. Seminaarissa jaetaan ideoita ja kokemuksia sekä koulutuksen aikana kehitettyjä toimivia käytänteitä 3D-mallinnuksesta ja -tulostuksesta ammatillisen koulutuksen eri koulutusaloilta. Lisäksi puheenvuoroissa kuullaan tulevaisuuden kehityssuuntia. Paneelikeskustelussa muodostetaan seminaariyleisön, tutkijoiden, yrittäjien edustajien, opettajien, opetushallinnon sekä opiskelijoiden voimin ammatillisen koulutuksen visioita 3D-mallinuksen ja tulostuksen osaamisen kehittämisestä Suomessa – kenties uusia mahdollisuuksia taloustilanteen elvyttämiseen?
Päivän ensimmäinen luennoitsija oli Toni Järvitalo 3D Formtech Oy:stä. Hänen aiheenaan oli 3D-mallinnuksen ja -tulostuksen tulevaisuuden osaamisen kehittämistarpeet ja mahdollisuudet teollisen valmistuksen näkökulmasta. Hänen luennoi pääosin muovituotteen kehitysprosessin eri vaiheista:
- Muotoilu
- Esisuunnittelu
- Tuotteen suunnittelu
- Simulointi
- Prototyypit
- Tuotedokumentti
- Tuotteen hyväksyntä
Toinen aihe Järvitalolla oli Metallin 3D-tulostus. Hän kertoi eri metallin 3D-tulostuksen eri menetelmistä. Hän kertoi myös uusista metalli tulostimista. Esimerkkinä DMG Mori Lasertec 65 3D koneesta, jossa on 3D-tulostin ja koneistuskeskus yhdistetty yhteen koneeseen. DMG Mori on aukaisemassa Tampereelle uutta myynti/huolto toimipistettä toukokuun alussa.
Päivän toisena luennoitsijoina oli Jani Peltola ja Pasi Hallikas Aikuiskoulutuskeskuksesta Kouvolasta. Heidän aiheenaan oli 3D-mallinuksen ja -tulostuksen toimivia oppilaitoskäytäntöjä sekä caset autoala ja rakennusala. Rakennus alalla oli tehty mm sirkkelin ohjurin varaosa.
Kolmantena luennoitsijana oli Kuisma Peura Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymästä. Hän esitteli 3D-mallinnusta ja -tulostusta eri aloille. Vaatetusalalla oli tehty erilaisia nappeja ja koruja oppilastöihin.
ICT-alalla oli tehty piirilevyyn uudet kotelot ja taskulamppuun myös. Autoalalla oli mallinnettu ja tulostettu työkalujen varaosia esim momenttiavaimeen. He ovat tehneet yhteistyötä paikalisten 3D-yritysten kanssa siten että he ovat tarjonnet tilat ja yritykset ovat tuonee tilaan mm 3D-skannerin. Skannerin hinta oli 16 000 euroa.
Seuraavat luennoitsijat olivat Olli Hakkarainen ja Jarno Kupiainen Vantaan ammattiopisto Variasta. Heillä on ollut opetuksen kehittämisprojekti Elwis, joka on Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön rahoittama. Projektia vetää Vantaan ammattiopisto Varia Ojahaantien toimipisteestä. Mukana on myös Espoon ammattiopisto Omnia. Projekti alkoi syksyllä 2012 ja jatkuu ainakin kevääseen 2014 saakka. Projektin tavoitteena on sähkötekniikan opetuksen kehittäminen toisella asteella. Projektissa on kolme osa-aluetta: sähköauto, uusiutuvat energianlähteet ja mobiilisovellukset. Kannattaa tutustua Elwis nettisivuihin, siellä on materiaalia.
Rc-autoista kuva yllä.
Tavastialla oli tulostettu PLA-muovista kappaleet ja pinnoitettu. Aika hienon näköiset. Pintakillan Youtube videolta näkyy kuinka ko kromaus tapahtuu.
Seuraavana seminaarissa oli Vapaasti valittavan tutkinnon osan kommentointi pienryhmissä. Tämän jälkeen oli paneelikeskustelu aiheesta 3D-mallinnus- ja tulostus osana ammatillista koulutusta nyt ja tulevaisuudessa. Paneeli alkoi Jukka Tuomen lausunnosta opetussuunnitelma luonnoksesta liittyen 3d-tulostukseen. Hänen mielestään OPS-luonnos täytyy palauttaa takaisin työryhmän pöydälle. Tämän jälkeen paneelissa keskusteltiin OPS-luonnoksesta ja sen eri prosesseista. OPS-keskustelun jälkeen paneeli keskittyi asiaan, että miten 3D-tulostuksen tietoutta saadaan levitettyä eri aloille/- ikäryhmille. Paljon on vielä epätietoisuutta 3D-tulostamisen mahdollisuuksista.