OHTO+ -webinaarit: ajankohtaisia ja tiiviitä tietoiskuja digitaalisen ohjauksen teemoista

”No niin arvoisat ohjausalan ammattilaiset: kello on 8:30, joten eiköhän aloiteta”.

Näillä tutuilla saatesanoilla Tampereen kesäyliopiston projektipäällikkö käynnistää OHTO+ -hankkeen koulutuswebinaarin, ja suurilukuinen ohjausalan ammattilaisista koostuva kuulijajoukko valmistautuu kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroa valitusta digitaalisen ohjauksen teemasta.

Tampereen kesäyliopisto vastaa OHTO+ -hankkeen webinaarisarjan toteutuksesta. Suunnittelutyön tukena toimivat hankekumppanit, Jyväskylän ja Tampereen ammattikorkeakoulujen ammatillisen opettajankoulutuksen asiantuntijat. Yhteisen ponnistelun tuloksena on luotu toimiva kokonaisuus, joka on saavuttanut asetetut tavoitteet kirkkaasti. Yhteistyö hankekumppaneiden välillä on ollut sujuvaa ja kunkin toteuttajan ydinosaamista hyödyntävää. Kesäyliopisto vastaa webinaarien käytännön järjestelyistä, moderoinnista, tiedottamisesta ja markkinoinnista. JAMK:n ja TAMK:n asiantuntijat tuovat suunnittelutyöhön oman kontribuutionsa ajankohtaisen ja mielenkiintoisen sisällön ideoinnissa sekä vastaavat omiin asiantuntija-alueisiinsa liittyvistä alustuksista. Parhaimmillaan webinaareja on seurannut yli 100 ohjausalan toimijaa. Laajan valtakunnallisen vaikuttavuuden taustalla on osaltaan toiminut OHTO+ -hanketta edeltävä projekti: kuuden kesäyliopiston toteuttama OHTO-hanke (2015-2018), jossa luotiin pohja valtakunnalliselle ohjaustoimijoiden verkostolle.

Koulutuswebinaarien tavoitteena on tukea kehittyvän Opintopolku.fi -palvelun käyttöönottoa, ammatillisen koulutuksen lainsäädännön velvoittamaa ohjausosaamista sekä organisaatioiden digitaalisten ohjauspalveluiden kehittämistä. Webinaarikokonaisuudessa tarkastellaan digitaalisen ohjauksen teemoja kokonaisvaltaisesti: käsitellyt teemat ovat vaihdelleet digiohjaajan identiteetistä työvälineisiin ja digitaalisiin ohjausympäristöihin, tietoturvaan, digitaalisen ohjauksen eettisyyteen, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sekä digitaalisen ohjauksen erityiskysymyksiin.

Laajalle kohderyhmälle suunnatut webinaarit suunniteltiin alun perin lähitoteutukseen. Seitsemän koulutuspäivän suunnitelma vaihtui pandemian myötä 17 webinaarin sarjaksi. Kyseinen ratkaisu oli toki välttämätön, mutta tiiviit tietoiskut ovat osoittautuneet erittäin menestyksekkääksi. Webinaarit kokoavat yhteen oppilaitosten ohjaushenkilöstön, TE-palveluiden asiantuntijat, kuntien työllisyys- ja nuorisopalveluiden henkilöstön, yksityisten uraohjauspalveluja tuottavien yritysten henkilöstön sekä muut ohjaus- ja koulutuspalveluiden asiantuntijat.

OHTO+ -hankkeen webinaarikokonaisuus huipentuu keväällä 2022 viiden toteutuksen sarjaan, jonka sisältöä hanketiimimme suunnittelee parhaillaan. Kevään webinaareissa tulemme keskittymään erityisesti digiohjauksen tulevaisuuteen sekä teknologian että ohjausprosessien näkökulmasta.

Seuraa OHTO+:n hankkeen etenemistä verkossa ja tutustu jo pidettyihin webinaareihin hankkeen Youtube-kanavalla:
Facebook (@Ohtoplus)
Blogi (OHTO+)
Youtube (OHTOplus)


Kirjoittaja Mikko Mattila toimii Tampereen kesäyliopiston projektipäällikkönä ja vastaa OHTO+ -hankkeen webinaarien toteutuksesta yhdessä kollegansa, kesäyliopiston koulutuskoordinaattori Jere Salon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *