Hankkeen kevätkuulumisia

Kirjoitan uutena projektipäällikkönä kevään kuulumisia. Olen ehtinyt pidellä OHTO+-hankkeen lankoja käsissäni pari kuukautta. Hyppääminen hankkeen puikkoihin tapahtui nopeasti, ja niin eteni myös kevät sen jälkeen.

OHTO+ on tuottanut kevään aikana webinaareja ja yhteiskehittämisen työpajoja. Maaliskuussa kohtasimme vertaisoppimisen työpajassa tutkien virtuaalitodellisuutta ohjauksen työkaluna ja pohdimme, kuka yhteiskunnassa rakentaa tulevaisuutta. Tuotiin esille tekniikan käyttämisen haasteita ja sen myötä todettiin, että myös he ja me, jotka emme ole tekniikan edelläkävijöitä, rakennamme tulevaisuuttamme.

Huhtikuussa webinaarimme ja työpajamme keskittyivät aivoergonomiaan ja digitaaliseen hyvinvointiin. Keskustelimme vuorovaikutuksesta verkossa, digiähkystä ja etsimme keinoja palautua digitaalisesta kuormasta. Nostaisin vielä mietintämyssyyn ajatuksen vireystilan huomioimisesta. Miten ymmärtäisimme, miksi toinen ei juuri sillä hetkellä ole vastaanottavainen? Miten voi helpottaa digiähkystä kuormittuneen vuorovaikutustilannetta verkossa?

Olemme hankkeessa keskittyneet ohjaajien työn tehostamiseen digitaalisten työvälineiden ja verkkotyöskentelyn näkökulmasta. Parin viime vuoden aikana digitaalisuus on noussut tärkeäksi opiskelijoiden ja hakijoiden saavuttamisessa. Toukokuussa pääsimme pilotoimaan hankkeessa kehitettyä ohjaajan itsearviointityökalua, jonka avulla omaa digitaalisen ohjaamisen osaamista voi arvioida ja pohtia. Olemme hankkeen aikana todenneet moneen otteeseen, että tekniikka on työväline, ja ihmisen ja ohjauksen tarpeet eivät muutu teknologian käytön myötä. Niinpä hankkeessa on käsitelty ohjausta monesta näkökulmasta ja tuotettu koulutuksia laajasti vastaamaan ohjauksen osaamisen kehittämisen tarpeita.

Nyt on aika koota tuloksia kokoon. Hankkeen mielenkiintoiset webinaarit ovat edelleen katsottavissa hankkeen kanavalla. Syksyllä hankkeessa on luvassa vielä päätösseminaari torstaina 15.9.2022 otsikolla Digiohjauksen aallonharjalla. Tapahtuma järjestetään verkossa, joten osallistumaan pääsee ympäri Suomen. Ohjelmassa on digitalisaation asiantuntija, tietokirjailija ja biohakkeri Teemu Arinan puheenvuoro, sekä mielenkiintoisia katsauksia digitaalisen ohjauksen teemoihin, paneelikeskustelua ja letkeää väliohjelmaa. Tapahtuman juontaa mentalisti Jose Ahonen. Tapahtumaan ilmoittautuminen aukeaa elokuussa.

Kirjoittaja on hankkeen tuore projektipäällikkö Janniina Määttä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *