WORKSEED-PILOTOINTI

Eeva-Leena Ronkainen 7.4.2021

WORKSEED-PILOTISTA OSAOssa 02/2020 – 01/2021

OSAOssa tavoitteena on toteuttaa työelämä ja teknologia -hankkeessa osatoteuttajana työpaikalla järjestettävän koulutuksen ohjaamisessa toimivan sovelluksen pilotointi ohjauksen eri vaiheissa. Emme olleet aiemmassa OODI-hankkeessa mukana ja tavoitteemme hankkeen osatoteuttajana oli pilotoida Workseed nykyisen hankkeen ensimmäisenä vuonna. DigiTutor-toimintaan asti emme päässeet, mutta saimme erinomaista kokemusta Workseedin käytöstä.

OSAOn hanketoimijat pilotoinnissa olivat lopulta mukana  puutarha- ja viherala, turvallisuus, lääkeala, opiskelijapalvelut ja OSAO IT. Pilotoinnissa ja ohjelmiston koulutus- ja briiffauksissa oli  mukana neljä opettaja, mutta puutarha-alalla pilotointiin osallistui koko opettajatiimi ja koko pilotoinnin ajan. Avoimiin tilaisuuksiin oli kutsuttu hankkeen toimijat ja oppilaitoksissa kiinnostuneet henkilöt. Ohjelmistoa käytti yhteensä 111 opiskelijaa ja viisi työpaikkaohjaajaa.

Ohjelmisto on kehitetty työelämässä oppimiseen ja siinä oli tarvittavat työvälineet ja hyvät näkymät sekä hyvin toteutettu roolitukset. Ohjelmistossa on ePerusteet pohjana ja se auttaa opiskelijaa hahmottamaan vaadittavan osaamisen kokonaisuuden. Ohjelmisto tekee osaamisen näkyväksi kaikille toimijoille. Kokonaisuuden hallinta ja seuranta – yhdellä näkymällä! Siinä ei tarvitse tunnuksia työpaikan toimijoille. Näkymissä mahdollista käyttää erilaisia tapoja havainnollistamaan tekemisiä. Oppimispäiväkirjoihin ja harjoitteisiin oli helppo tehdä päivityksiä millä laitteella tahansa ja missä muodossa tahansa videon, kuvien tai tekstein. Pilotissa mukana olevat pitivät  ohjelmistoa helppokäyttöisenä.

Ohjelmisto mahdollistaa ja tukee tiimiopettajuutta, opiskelijan itsenäistä oppimista ja vertaisoppimista. Se myös tukee ja helpottaa näyttöjen dokumentointia. Olihan se helppoa katsoa sieltä paikan päällä tai etänä tehtyjä töitä ja työvaiheita kuvien ja videoiden kautta. Työkalu helpottaa ja parantaa opettajan, oppilaan ja työpaikkaohjaajan työn laatua. Ohjelma on ollut paras uudistus 11 vuotisen opettajauran aikana.

Ohjelmiston valtakunnallinen käyttäjäyhteisö perustettu syksyllä 2020; hyvien käytäntöjen levitys ja kollegiaalinen yli organisaatiorajojen välinen yhteistyö. Käyttöönottoprosessi oli toimittajan puolelta hyvin toteutettu; hyvät opetusvideot ohjelmiston käyttöön sekä briiffaustapaamiset ja yhteistyö.

Jätä kommentti