Zurich-Helsinki

Heissan! Juuri on taputeltu Sveitsin reissu kasaan. Laskauduimme hieman myöhässä Helsinki-Vantaalle, mutta älyttömän nopea laukkujen purkaminen koneesti täysin peruutti sen sillä kävelimme saapuvien alueelle ja samalla laukkumme tulivatkin käden ulottuville.

Ajattelin käyttää tämän kotimatkan hyödykseni kertomalla hieman fiiliksiä vikoista päivistä ja reissustani St Gallenissa ja leipomo Freissä.

Kuten Anne hyvin kattavasti onkin päivitellyt koulupäivistämme jotka ovat 9-10h joka tiistai ovat ne aika huippuja, ehkä osa syynä, että aika meni nopeasti oli se, että (8.20 alkava päivä voitti 2 alkavan työajan unen kannalta) opiskelu ei ole vain teoriaa vain hyvin paljon käytännön oppeja suklaalla ja erinlaisilla massoilla+ saimme katsoa Sveitsiläisiä leivontakirjoja muiden opiskellessa asioita joihin emme osallistuneet. 😃 esim. 1 hyvin mielenkiintoinen tapa opettaa teoriaa on tosiaankin käytännössä. Luokallamme oli ollut aiheena liivate, sen eri muodot sekä muut vastaavat hyydyttämis aineet kuten pektiinit ja agar agar.

Opettajamme päätti näyttää oppilailleen teoriassa miten liivate käyttäytyy eri määrillä nestettä, onko liivate hyydyttämässä jotakin jne ja kuinka paljon mahdolliset massat voivat vaikuttaa liivatteen hyydyttämis tehoon. Meillä oli 6 erinlaista testiä, jokainen testi alko veden lämmityksellä ja pehmitetyn liivatelehden sulatuksella siihen. 1 erä oli pelkkää vettä n.2.5dl ja toinen n.1dl

2 erä koostui taas kiivistä, toiseen lasiin laitettiin tuoretta kiiviä 2.5dl / 1dl

3. Erä koostui keitetystä kiivistä, loraus vettä ja nopea freesaus ja lasiin.

Tällä opettaja halusi näyttää kuinka kiivin ja ananaksen entsyymit vaikuttavat liivatteen hyytymiskykyyn negatiivisesti joka tulee kyseisiä tuotteita käytettäessä huomioida liivate määrässä. Freesatulla ja tuoreella kiivillä oli hyytymisen kanssa melko huomattava ero joten pitääpä itsekkin pitää tämä mielessä. 😃

Pidimme myös end report- hetken sveitsin puolen kansainvälisyys opettajamme kanssa kävimme tuntemuksia ja kirjoittamiamme loppuraportteja läpi. Jutustelimme töistä,koulusta ja asutuksesta jne. Saimme koululta osallistumis todistukset vaihdostamme sekä koulu muisti meitä koulun repulla joka on varustettu pienellä koulunnimi logolla, juomapullolla, viholla, muutamalla kynällä, muistitikulla ja pastilleilla hyvin anteliasta koululta!

Bongasin vikana päivänä hyvin suloisen vohvelin/uuniperuna kuppilan koulun lähettyvillä joten menimme Myriamin kanssa sinne vikan koulupäivän kunniaksi.

Keskiviikkona oli viimeinen työpäiväni joka oli melko haikeaa sillä vaikka 3vk ei loppujen lopuksi sisältänyt älyttömän montaa työpäivää oli minut hyvin otettu mukaan porukkaan vaikka en usein ymmärtänytkään sveitsi-saksaa.

Viimeinen työpäiväni sattui olemaan hieman yleistä kiireisempi sillä piti preppailla perjantaille enempi tuotteita valmiiksi sillä leipomo-myymälä&kahvila olivat helatorstain kiinni.

3vk aikana on päässyt tekemään monia erinlaisia leipiä joiden nimistä ei pienintäkään hajua 😃 vaikka joka kerta kysynyt muistan muutaman tuotteen nimen vain saksaksi.

Paljon leipiä siis, croisantteja, bretzelejä, täytekeksejä , piiraita,kahvikakkuja, voileipien täyttöä jne tullut tehtyä.

Pidimme ensimmäisen taukoni myös 3vk aikana🙈 pomoni halusi pitää aamusta pienen kiitos/heihei aamupalan minulle johon hän kantoi keskelle leipomoa pöydän ja tuolit, täytti metripatonkin sekä täytti croisantteja hillolla ja vaniljakreemillä.

Vasemmalla puolella on pomoni/omistaja Beno Frei joka on toisen tai kolmannen sukupolven leipuri, tämä jäi hieman kysymykseksi kumpi.
Tapasin Benon vanhemmatkin muutaman kerran todella mukavia ja innoissaan olivat vaihto oppilaasta.
Minä ja kevyesti palanut naamani keskellä sekä vieressäni hostini Myriam sekä Avni.

Viimeinen työpäiväni venyi reilu 9h vaikka silloinkin pääsin tunnin muita ennen sillä olin varannut junat Zurichiin päiväksi niin kerkesin kämpillä käydä suihkussa ja suoraan asemalle.

Zurich on iso ja elävä kaupunki jota pieni muutaman tunnin sade ei latistanut yhtään. Itse olin melko väsynyt aikaisesta työvuorostani joten sade sattui sopivaan aikaan sillä päätin mennä 1.5h järvi risteilylle. 😃 hyvin kerkesi sade laantua ja piristyä loppupäiväksi. Hieman shoppailua, tuliaisia, kaupunki käppäilyä sekä vanhan kaupungin kiertelyä, todella ihana sekoitus itävaltaa ja saksaa mielestäni.

Zurich kaupungin päältä

Ennen kuin menin St Galleniin tein listan paikoista joissa haluaisin vierailla ollessani Gallenissa ja yksi niistä oli botanical garden päivät kuluivat ja koulussa ollessani näin mapsista, että puutarha on todella lähellä kouluani joten teimme suunnitelmaksi vierailla vielä viimehommiksi sen. Anne ajeli Lisan kanssa galleniin jossa tapasimme heidät Myriamin ja Paulin kanssa. AIVAN älyttömän upea paikka, upeita todella erikoisia kasveja,palmuja ja kukkia ulkona pieni teoria lato kasveista ja mitä arkituotteita voi kasveista saada sekä todellakin upea sisä puutarha jossa oli mitä eksoottisimmista kasveista kaktuksiin sekä hedelmiin ja mausteisiin.

Kasveja oli satoja sekä kuvia muutamia kymmenia tiedostot ovat vain liian isoja🙈

Seuraavaksi suuntasimme Paul ja Peter nimiseen eläin”tarhaan” pikavisiitille

Menimme vielä majapaikkaani nopealla pastalle sekä cupcakelle joita hieman extempore aamusta väsäsin Myriamille ja Paulille. Vanilja cupcakeja, mansikkamarmelaadi sydämmellä sekä tummasuklaatuorejuusto kuorrutteella.

Kiitos ja hei minun puolestani👍

Suvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *