opo TOP, viikko4: Tilinteko

Kerrostalotyömaa oli neljännen työelämäjaksoviikkoni kohde. Alueelle rakentuu kolme senioreille suunnattua kerrostaloa; vuokratalo, asumisoikeustalo ja omistustalo. Kaikki kerrostalot olivat hieman eri vaiheissa, joten pääsin tutustumaan monenlaiseen hommaan. Yhdessä taloista oli jo kalusteasennukset menossa. Maalattavien seinien väri oli turvallisesti maalarin valkoinen. Kylpyhuoneet ja saunat olivat tulleet valmiina elementteinä. Tulevat asukkaat pääsevät rakennusvaiheessa vielä itsekin vaikuttamaan mm. väliseiniin ja sisustusmateriaaleihin. Kerrostalorakentaminen on NCC:n ominta aluetta ja tällä työmaalla työskenteli paljon NCC:n omaa väkeä. Ali- ja sivu-urakoitsijoita oli vähemmän kuin muissa työelämäjaksoni kohteissa. Sain tällä työmaalla, niin kuin muissakin kohteissa, perehdytyksen työmaalle kiireisestä ajankohdasta huolimatta aikaa säästämättä ja laadusta tinkimättä vastaavalta työnjohtajalta. Vastaavan työnjohtajan tärkein tehtävä työmaalla on kuitenkin kustannusten seuranta ja johtaminen.

f5   f4

Yksi talonrakennusalan työssäoppija meidän oppilaitoksestamme työskenteli tässä kohteessa, mutta hän sairastui heti alkuviikosta, joten en ehtinyt haastella hänen kanssaan. Sähköalan opiskelijoita työmaalla oli pari sekä meidän oppilaitoksestamme aiemmin valmistuneita rakentajia palkkatöissä. Opiskelijoiden vaatekysymys herätti keskustelua. Täällä työssäoppijat olivat NCC:n työvaatteissa, niin kuin opokin;-) Toisinaan opiskelijat työskentelevät työssäoppimisjaksoilla kevyissä oppilaitokselta saaduissa vaatteissa, joilla ei kyllä pärjää pihalla näillä keleillä – tai kerroksia alla saa olla todella paljon.

f3   f2

Työt aloitin muurauksesta. Tarkemmin sanottuna pääsin tekemään laastia ja katkomaan vähän ruostumatonta rautaa muurauksen tueksi. Vaikka muurari vitsaili oven kohdalla Putouksen Antskun tapaan, että ”nyt mie romahan”, niin seinä ei todellakaan romahtanut, eikä tule romahtamaan. Muuraaminen on tarkkaa työtä. Vanhaa tyyliä tavoitellen muurattiin karkea saumapinta juoksulimityksellä 1/3. Karhea kauhasauma tehtiin muuraamalla normaalisti täyteen saumaan ja leikkaamalla kauhan reunalla ylimääräinen laasti pois. Tiilet tulivat tässä tapauksessa näkyvälle paikalle, joten en edes uskaltanut ehdottaa, olisinko voinut kokeilla itse muuraamista.

f9   f10

Toiseen kohteeseen oli alkamassa väliseinien muuraaminen kahitiilillä. Tätä varten täytyi tehdä valmistelutöitä. Kahitiilet piti roudata ulkoa sisälle muurauspaikalle ja tiilikärryille piti rakentaa kulkusilta. Välillä työmaalle tavaraa toimittava rekka piti käydä pelastamassa pinteestä hiekkasäkkien avulla, kun auto ei liukkauden vuoksi päässyt eteenpäin. Kahitiiliin tuli vain noin 2 mm:n ohutsaumamuuraus.

f8   f7

Tiistaina oli vuorossa levytystä heavy metallin tahtiin. Musiikkia kuunneltiin radiosta sen maun mukaan, kenen radio oli. Popimpaan ja jopa iskelmään oli kuulemma joskus myönnytty. Sain kokeilla kipsilevyn leikkaamista sopivan kokoiseksi sekä naulaamista naulapyssyllä. Tein myös poralla muutaman reiän pistorasioita varten. Levytyksessä piti huomioida, etteivät levyjen saumat osuneet samaan runkotolppaan väliseinän eri puolilla. Näin seinästä tuli riittävän tukeva. Oviaukkoihin asennettiin täysimittaiset levyt ja aukot lovettiin vasta levytyksen jälkeen. Näin vältettiin sauman osuminen karmirangan kohdalle. Renki piti levyä pakoillaan, sillä aikaa, että levyn sai kiinni. Se en siis ollut minä, vaan työhön suunniteltu apuväline.

f12   f13

Jotta en olisi kovin paljoa hidastanut kahden kirvesmiehen urakkaa, panostin tässä kohteessa siivoamiseen. Elementtirunkoinen kaksio saatiin levytettyä päivässä. Imurointi oli tuttua puuhaa, joskin rakennuspölynimuri oli massiivisempi kuin kodin keskuspölläri. Lattiat piti imuroida ennen ja jälkeen hiomakoneen vierailun. Sitten oltiin valmiita plaanolle eli pumpattavalle, sementtipohjaiselle betonilattioiden tasoitteelle.

f11   f14

Arvaa mikä on alla olevassa kuvassa laastia levittävän miehen takana oikealla? Näin minultakin kysyttiin. Vastasin ilmiselvään kysymykseen, että seinä. Vastaus oli arvatenkin väärin. Kyseessä on nääs Elpo. Elpo oli päältäpäin kuin mikä tahansa seinä, mutta se on betonirunkoinen asuinkerrostalon kerroskorkuinen nousuputkistoelementti. Elpo hormiin voidaan sijoittaa kaikki asuinhuoneistoissa tarvittavat vesijohdot, lämpöjohdot, viemärit, ilmastointikanavat sekä putkitukset sähkö- ja tietoliikennekaapeleita varten. Elpo hormit asennetaan runkorakentamisen yhteydessä seinän osaksi, jolloin LVIS- putkiston tilantarve minimoituu ja arvokkaita asuinneliöitä säästyy. Kaikki ei ole sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttää. Taas opo sai oppia uutta.

f16   f15

Mestaripalaverissa vastaavan-, runko- ja sisustusmestarin kanssa käytiin läpi henkilöstötutkimuksessa nousseita asioita, joista piti raportoida yksikönjohtajalle. Keskustelussa risteili käsitteitä, jotka nousevat esille varmasti useimpien työpaikkojen vastaavissa palavereissa: organisaatiomuutokset, keskittyminen olennaiseen, selkeät toimenkuvat, yhtenäiset tavoitteet, oikeat ihmiset oikeisiin paikkoihin, riittävä vastuu ja tuki esimieheltä, luottamus, tavoitettavuus, kyseleminen, kiinnostus, välittäminen, arvostus, kokemuksen jalkauttaminen, jatkuvuus, yhteinen urakehityspätkä, vaihtuvuuden vähentäminen, sama porukka projektin loppuun jne. Toimihenkilöt kokivat, että oma työmaa tunnetaan, mutta muiden tekemisistä ei ehkä tiedetä tarpeeksi. Yhteistyötä pidetään tärkeänä, samoin kuin palautteen saamista. Vaikka palaute olisi joskus negatiivistakin (rakentavaa), niin on tärkeää tietää, missä mennään.

f17   f6

Tapaturmattomia työpäiviä tällä työmaalla oli plakkarissa jo niin paljon, että koko porukka kaikkine ali- ja sivu-urakoitsijoineen olivat päässeet Vip-aitioon Jypin peliä katsomaan. Alkoholitonta tarjoiluakin oli ollut. Viimeisenä päivänä opolla oli paineita, etten pääse tössimään ja katkaisemaan hyvää turvallisuusputkea. Työturvallisuuden noudattamisesta siis palkitaan ja vastaavasti työturvallisuusasioiden rikkojia sanktioidaan kolmiportaisesti: kivasti, pahasti, hyvästi.

f29  f34

Taukotilassa oli parhaimmillaan yli parikymmentä miestä ja pari naista. Puheensorina oli melkoinen ja huumoriakin viljeltiin vakavampien aiheiden lomassa. Minun paikallani oli aikaisemmin istunut kaveri, joka oli joutunut siirtymään oloneuvokseksi. En tunne tarinaa, mutta työturvallisuudesta ei tässä ole ollut kysymys. Kaverin paita, työtakki, oli jäädytetty jääkiekkoilijoiden tapaan kattoon nimellä ja numerolla 0. Mukavampia aiheita oli esimerkiksi Levin rakentaja-ammattilaisten talvipäivien suunnittelu. Tauolla yksi miehistä mietti nimeä uudelle koiralleen. Ymmiä ehdotettiin – ”aivan, aivan” – jälleen Putous -ohjelman innoittamana. Todellaki – ei hassumpi nimi. Sain tavata paljon erilaisia ihmisiä. Olin jäädä välillä ihan sanattomaksi sosiaalisten ja puheliaiden joukossa, vaikka en välttämättä aina ole se hiljaisin itsekään. Välillä minä olin se, jolta kyseltiin, eikä päinvastoin. Opinto-ohjauksestakin keskusteltiin vähän 🙂

f32   f30

Keskiviikkoaamuna pakkasta oli taas lähes -20 C°, joten oli sopiva aika siirtyä ulkotöihin elementtiasennusporukan mukaan. Ennen kuin elementit ovat työmaalla, takana on paljon arkkitehdin, rakennesuunnittelijan, elementtisuunnittelijan, punossuunnittelijan lvi- ja sähkösuunnittelijan, vastaavan työnjohtajan ym. työtä. Tavaran toimittajiakin jo runkovaiheessa on useita; elementit useammasta paikasta, ontelolaatat, ikkunat jne. Logistisen järjestelyn on onnistuttava. Elementtirekkoja ei ole varaa odotuttaa. Asennusjärjestykset, tuennat, vaarallisimpien elementtien mitat ja painot, nosturin voimat pitää laskea ja suunnitella etukäteen. Jokainen virhe maksaa paljon ja elementtiasennuksessa virheen hinta voi olla se kallein, jota ei voi edes rahalla korvata. Alle 18-vuotiaita ja harjoittelijoita ei päästetä elementtiasennukseen lainkaan.

f18   f20

Vaikka paljon tehdään etukäteen, paikalla joudutaan siitä huolimatta vielä tekemään paljon. Väärän kokoista kiveä pienennettiin timanttilaikalla sopivan kokoiseksi ja jo asennettuihin elementteihin lisättiin ”perstappeja” jälkikäteen joihinkin paikkoihin. Välillä purimme muotteja ja poistimme suojia ja routamattoja. Mittamies kävi merkkaamassa väliseinien paikat. Mittamiehen vastuulla on kaikki rakennuksen mittaukseen liittyvät työt. Nykyaikaiset kalliit mittalaitteet ovat apuna työssä. Rakennusmittauksen ammattitutkinnon voi suorittaa rakennusalan koulutuksen ja työkokemusvuosien jälkeen, jos matemaattista osaamista ja kiinnostusta asiaan riittää.

f22   f19

Viimein pääsimme laastin tekoon. Elementit kiinnitettiin nosturin vaijereihin ja siirrettiin nosturilla paikoilleen. Elementin tuenta paikoilleen tehtiin vähintään kahdella ”tönärillä”. Elementtien väliin tuli villanauhaa ja laastia. Niin minäkin pääsin kauhomaan elementin alta pursuavaa ylimääräistä laastia sankoon, vaikka olin aikonut pysytellä kaukana tonnien painoisista kivistä. Runkotyöt ovat yksi vaativimmista ja siksi yksi hyväpalkkaisimmista töistä. Eikö olekin mukavaa;-) , kyseli minulta yhteen hitsautunut kiva elementtiporukka. Tämän takia me tänne joka aamu tullaan! Useat tapaamani talonrakentajat sanoivat, ettei heitä saisi toimistohommiin. Pitää saada tehdä käsillään ja nähdä työnsä jälki.

f27   f26

Perjantain loppupalaverissa Sokos Hotel Paviljongin Trattoria Aukiolla – NCC:n rakentama kohde sekin – rakennuspäällikön ja työpäällikön kanssa keskustelimme onnistuneesta työelämäjaksostani. Rakennuspäällikkö vakuutti, että töitä nuorille hyville talonrakentajille riittää varmasti jatkossakin. Rakennusala on hyvin monipuolinen. Erilaisia tehtäviä löytyy paljon. Tärkeintä on, että jokainen löytää oman juttunsa.

Haluaisin kannustaa myös ammatillisia opettajia osallistumaan työelämäjaksoille, kun meille tällainen hieno tilaisuus suodaan:-) Opiskelijoita tulee priiffata ennen ensimmäisiä työssäoppimisjaksoja paitsi ammatillisesti, myös työpaikoilla tarvittaviin sosiaalisiin tilanteisiin. Olkaa rohkeasti omana itsenänne, älkääkä lannistuko ensimmäisistä vastoinkäymisistä. Kukaan ei ole mestari syntyessään, harjoitus sen tekee. Opiskelijoiden sähköisten TOP-päiväkirjojen soisin jatkossa olevan yhä enemmän muidenkin kuin työssäoppimisen opettajan luettavissa, käytettävissä ja kommentoitavissa, vaikkapa luokan kesken suljetussa Facebook ryhmässä, Optimassa tms. Toisten tehtäväkentän tunteminen avaa ovia yhteistyölle.

f31   f28

Kiitos Kaikille, että sain tutustua työhönne!!!  Työelämäjaksolle asettamani tavoitteet täyttyivät ja ylittyivätkin reilusti. Kokonaisymmärrykseni rakennusalan monimuotoisista tehtävistä lisääntyi. Jos jatkossa tarvitsen työelämästä rakennusalan asiantuntija-apua, tiedän keihin olen yhteydessä – teihin.

f35