Biopakkausinnovaatioilla kasvua
Kestävää kehitystä
Biopakkausinnovaatioista kasvua -hankkeessa etsitään ja luodaan kestävän kehityksen mukaisia pakkausratkaisuja. Hankkeessa käytetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ympäristöystävällisiä, sellupohjaisia materiaaleja. Ekopohjaisilla valinnoilla pyritään energiatehokkaisiin ratkaisuihin ja vähähiilisyyteen.
Hankkeessa toteutetaan myös äly- ja funktionaaliseen painamiseen liittyvien ratkaisujen kokeilua. Hankkeen tavoitteena on, että innovointi- ja kehittämisympäristö tuottaa uusia ratkaisuja, joita jatkossa voidaan hyödyntää tuote- ja palveluinnovaatioissa.
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy toimii hankkeen osatoteuttajan roolissa ja toteuttaa innovaatioympäristössä testiprojekteja sekä tekee tarkempia analyysejä toimittamistaan materiaaleista, niiden tulostettavuudesta, työstettävyydestä ja viimeisteltävyydestä.
Hankkeen tavoitteet
- Hankkeessa luodaan pilotti-, kokeilu- ja demonstraatioympäristö ProtoLab. ProtoLab-alustan toimintaa kehitetään hankkeen aikana. Alustan avulla innovoidaan ja kehitetään innovaatioryhmätyöskentelynä personoituja protoja ja kokeiluversioita erilaisia pakkaus- ja display-tuotteista yhteistyössä pk-yritysten kanssa. Erilaiset tuotekokeilut ja protoilut sisältävät useita toistokertoja, jolloin saadaan kokemuksia mm. biomateriaalien ja teknologioiden soveltamismahdollisuuksista.
- ProtoLab-alustalla on erillinen, syventävä, visuaalinen suunnitteluympäristö. Ympäristön käyttöönottoa tuetaan valmennuksen avulla. Valmennukseen osallistuneet projektiasiantuntijat toimivat ohjaajina innovaatioryhmien työskentelyssä.
- Hankkeessa etsitään ja luodaan innovaatioryhmätyöskentelynä kestävän kehityksen mukaisia pakkausratkaisuja, joilla tuetaan materiaali- ja energiatehokuutta. Erilaisissa protoissa ja kokeiluissa hyödynnetään Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n kehittämiä biopohjaisia materiaaleja, jolloin tietoisuus biopohjaisista materiaaleista ja niiden käytettävyydestä erilaisiin tuotteisiin lisääntyy.
- Hankkeeseen osallistetaan ekodesign-ratkaisuihin erikoistuneita muotoilijoita ja suunnittelijaryhmiä (innovaatioryhmät), joiden kanssa kehitetään, protoillaan ja toteutetaan erilaisia tuotteita ja testataan niiden logistiikkaketjua ja toimivuutta. Erilaisten toimijoiden osallistuminen hankkeeseen luo yhteistyöverkoston, jonka osaamista voidaan hyödyntää myös hankkeen päättyessä.
- Erilaisten kokeilujen ja protoilujen avulla luodaan kehittämis- ja innovaatiomalli, joka mahdollistaa tuotteiden innovoinnin lisäksi uusien tuoteratkaisujen ja konseptien kaupallistamisen. Testauksen ja kehittelyn avulla nostetaan biomateriaalin jalostusastetta ja pyritään saamaan materiaali teolliseen tuotantoon.