Biopakkausinnovaatioilla kasvua
Suunnitteluvaihe
Tarve
- oman leipomon tuotteille tuotekotelo, joululeipä, joka jaetaan asiakaslahjana
Prioriteetit
- rakennekartoitus, tarkoittaa tässä tapauksessa eri taivekartonkien sopivuuden määrittämistä testaamalla, miten sopivan ohut ja tukeva kartonki taipuu tarkoituksen mukaan
- helposti kasattava
- ilman liimaa
- kantokahva
- personoitu ulkoasu
Ratkaisut ja materiaalintestaus
- rakennesuunnittelussa mukana Gradia, MetsäBoard ja PPD/Kamua
- kokeiltiin eri materiaaleja (1. innovaatiokierron proto)
- mikroaaltopahvi, liian jäykkä, murtuu työstettäessä
- löytyi sopiva elintarviketaivekartonki MetsäBoardin MB Prime FBB EB 325 g/m2
- päädyttiin kantikkaaseen rakenteeseen, jossa holvimuotoinen yläosa
- hankkeen yrityskumppani PPD/Kamua teki pakkaukselle design-ratkaisun ja lay-outin
Proton rakentaminen
- ensimmäisen innovaatiokierron proton valmisti Gradia ja PPD omien rakenneratkaisujen ja suunnitelmien mukaan, kantikas rakenne mikroaaltopahvista (kuva 19)
- toisen innovaatiokierron proton valmstuksessa oli mukana myös MetsäBoard. Siinä päädyttiin valitsemaan sopiva taivekartonki MetsäBoardin MB Prime FBB EB 325 g/m2. Pakkaus alkoi saada oikeanlaisen muodon ja käyttötarkoituksen
- kolmannen innovaatiokierron proton valmistuksessa oli mukana PPD/Kamua. Siihen tuli leipomoyrityksen design ja lay-out. Haluttiin myös korostaa leipomoyrityksen brändin näkyvyyttä
Käyttökokemukset
- ensimmäisessä innovaatiokierron protovaiheessa mikroaaltopahvi ei ollut sopiva materiaali. Se halkeili kasattaessa ja työstämisen laatu ei ollut haluttu, lisäksi kasaaminen oli jäykkyydestä johtuen hankalaa
- innovaatiokierron proton kehittelyn toisessa vaiheessa löytyi testaamalla sopiva taivekartonki usean eri testin jälkeen. Testeissä kartonki saattoi murtua tai oli liian vetelä tai sille ei voitu tulostaa riittävän laadukasta jälkeä
- kolmannessa innovaatiokierron protovaiheessa PPD/Kamua halusi tuoda leipomoyrityksen visuaalista ilmettä pakkaukseen
- sama yritys toimi käyttäjäkokemuksien arvioinnissa innovaatioprosessin loppuvaiheessa