Koristelumuotti

Suunnitteluvaihe

Tarve

Kakkujen ja leivonnaisten visuaalinen ilme on hyvin tärkeä ominaisuus, kun kuluttaja valitsee itselleen mieluisaa herkkua. Luonnollisesti tämä tarkoittaa, että on kehitettävä uusia tapoja koristella leivonnaisia ja kakkuja. Esimerkkitapauksessa yrittäjällä oli ajatus, että leikataan erilaisia kuvioita kalvosta ja leikattuja kuvioita käytetään koristeiden valmistuksen muottina. Suunnitteluvaiheessa haettiin netistä sopivia kuvia ja käsiteltiin ne Illustrator ohjelmalla leikkurille sopivaksi.

Proton rakentaminen

Koristekuvioiden leikkaamisen haasteeksi tuli kalvon elastisuus. Leikkurin terä ei viiltänyt kalvoa läpi, vaan kalvo ainoastaan venyi. Käytettävyysvaiheen haasteeksi tuli ratkaista leikkurin alustan joustavuuden synnyttämä haaste. Käytännössä tarvittiin kova alusta, joka puolestaan vaikeuttaa leikattavan materiaalin pysymistä paikallaan. Leikkurissa on imutoiminto, mutta kova alusta tietysti estää kalvon imeytymisen leikkurin alustaan. Ensimmäinen iteraatiokierrossa kalvo teipattiin alustaan. Ratkaisu toimi tyydyttävästi, vaikka kalvon keskikohta oli hiukan labiili. Vaihtoehtona pohdittiin muun muassa kalvon liimaamista alustaan, mutta toimivimmaksi ratkaisuksi päädyttiin peittämään kalvo ja alusta paperilla, joka leikkurin imussa kiristyy ja litistää kalvon kiinni alustaan.

Käyttökokemukset

Leivonnaisten koristelumuotti toimi käyttäjällä, mutta parannusehdotuksena oli muun muassa, että kalvoihin lisätään ”kahva”, jos muotin voi nostaa pois sotkematta varsinaista kuviota. Oheinen kuva on leikkurin näytöltä ja koristeisiin on lisätty pitkä uloke. Uusia kehitysideoita on paljon. Visuaalisesti näyttävä idea oli tehdä symmetrinen kuvio, jota näkyy alla olevan kakun koristeena. Toimivuutta kehitetään jatkossa kokoamalla erilaisia ja eri kokoisia malleja kansioon, josta ne ovat kätevästi valittavissa uusien tuotteiden koristeluun.