AR4VET Augmented Reality for Vocational Education and Training – Teasers for Teachers and Trainers

https://ar4vet.com/

AR4VET on Erasmus+ -rahoitteinen hanke, joka tutkii ja kehittää lisätyn todellisuuden käyttöä ammatillisessa koulutuksessa. Hanke on alkanut syyskuussa 2017 ja jatkuu elokuun 2019 loppuun. Hankkeen koordinaattori on Saksasta ja muut partnerit Sloveniasta, Hollannista ja Kyprokselta. Suomea edustaa Gradia Jämsä.

Kukin osallistujamaa tutkii lisättyä todellisuutta eri aloilla erilaisilla AR-laseilla. Edustettuina ovat kemia/laboratorio, arkkitehtuuri/rakennus ja ICT sekä meillä Gradiassa autoala. Tutkimme myös eri AR-lasien kanssa yhteensopivia työtapoja ja sovelluksia. Hanke tuottaa verkkokurssin ja koulutusmateriaalia opettajien ja kouluttajien koulutukseen sekä valmiita tuntisuunnitelmapohjia ja opetusmateriaalia opetuksessa hyödynnettäväksi.

Lisätyn todellisuuden toivotaan tuovan opetukseen lisäarvoa, joka lisäisi opiskelijoiden motivaatiota ja auttaisi opettajaa esim. opetuksen eriyttämisessä. Sen avulla voidaan oppilaitosympäristössä esittää ja tehdä konkreettisiksi sellaisiakin prosesseja, jotka muuten olisivat mahdottomia, jopa vaarallisia, esittää opiskelijoille. AR-lasien avulla opiskelija ja opettaja tai työpaikkaohjaaja voivat olla yhteydessä toisiinsa, opettaja voi seurata opiskelijan työskentelyä työpaikalla joko livenä tai opiskelija voi nauhoittaa työskentelyään opettajan myöhemmin tekemää arviointia varten.

Lisätty todellisuuden eri sovellusten käyttö teollisuudessa lisääntyy koko ajan ja opiskelijat joutuvat sen kanssa kosketuksiin työelämässä. Sen käyttöä ammatillisessa koulutuksessa on siis syytä tutkia ja laajentaa nopealla aikataululla.

Lisätietoja hankkeesta Sari Lehtonotko, Gradia Jämsä, p. 040 341 4393 tai sposti sari.lehtonotko@gradia.fi.