Mitä olen oppinut kirjanpidosta

Heippa kaikki !

Tässä rupee TOP:pi lähenee loppuaan ja viimeisiä kirjoituksia tänne ennen kesälomaa. Meillähän jatkuu tämä sama rutiini (3 päivää viikossa töissä, 2 päivää koulussa) sitten syksyllä kesäloman jälkeen ja kestää koko viimeisen vuoden yhtä jaksoa (ATTO)  lukuun ottamatta. Ajattelin tässä teille kertoilla asioita  joita oon oppinu tän tilitoimisto harjoittelujakson ajalla.

                  Kirjanpidon vaiheet joka kuukausi.

Aluksi kun tulin tänne niin osasin jo hiukan jotain pientä mm. arkistointia yms. mutta nyt voin sanoa että tämän kolmen kuukauden aikana olen oppinut todella paljon kaikenlaista uutta ja kivaa ! Ajattelin kertoa ne vaiheet teille tähän oikein rautalangasta väännettynä ja mielestäni jokaisen joka edes ajattelee ryhtyvänsä yrittäjäksi pitäisi käydä jonkinnäköinen taloushallinnon kurssi näistä asioista. Huh, mitä kaikkea täällä tuleekaan välillä vastaan !

1. Asiakas tuo tai lähettää postissa aineiston, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa tiliotetta pankista, mahdollinen kassakirja sekä tulot ja menot (laskut yms.)
2. Aineisto laitetaan tiliotteen ja/tai kassakirjan mukaiseen järjestykseen jonka jälkeen käsitellään myyntisaamiset, ostovelat yms. asiat.

3. Tositteiden tiliöinti, eli merkitään tosite- ja tilinumerot aineistoon (+ lasketaan mahdollisesti palkat)

4. Aineiston tallentaminen tietokoneelle kirjanpito-ohjelmaan.

5. Alv:ien oikaisu joka tapahtuu kirjanpito-ohjelman kautta.  Järjestelmä ottaa kaikesta myynneistä myyntien alv:it sekä kuluista kulujen alv:it ja laskee ne,  muodostaen alv laskelman.

6. Alv:in ilmoittaminen verottajalle kausiveroilmoituksella joko paperisena  tai netin kautta sähköisesti.

7. Kansioon tulostetaan:
– päiväkirja joka sisältää liiketapahtumat tositenumero järjestyksessä eli aikajärjestyksessä.
– pääkirja, joka sisältää liiketapahtumat asiajärjestyksessä eli tileittäin.
– tuloslaskelma (myynti-kulut=tulos) ja TASE (varat ja velat)

8. Tehdään tilinpäätös (johon kuuluu mm. kaluston poistot) joka antaa kuvan yrityksen taloudellisesta asemasta.

9. Tehdään sidottu TASE-kirja jossa on oltava tuloslaskelma, tase, liitetiedot, päiväys, allekirjoitukset, luettelo käytetyistä kirjanpito aineistosta ja siiden säilytystavoista, luettelo tositteiden lajeista ja niiden säilytystavoista. Joillakin yrityksillä, riippuen esim. yhtiömuodosta, pitää olla myös rahoituslakselma, toimintakertomus ja tilintarkastajan tilinpäätösmerkintä.

10. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä tehdään veroilmoitus tilinpäätöksestä –> ja sitten vain odotellaan veropäätöstä.

Siinä oikeastaan yksinkertaisuudessaan mitä teen ja olen oppinut täällä tilitoimistossa. Harjoittelu oli todella antoisa ja mielenkiintoinen  ja suosittelen ehdottomasti jokaiselle tilitoimistoa harjoittelu- ehkä jopa työpaikaksi ! Kiirettähän täällä on oikeastaan koko ajan ja kaikki asiat on määrätty laissa ja viranomaisten määrittelemiin aikatauluihin,  mutta kun tämän oppii niin ei se ole oikeasti edes niin vaikeaa !

Hyvää kesän jatkoa jokaiselle !

– Anniina

One thought on “Mitä olen oppinut kirjanpidosta”

  1. Tärkeitä oppeja on ”reppuusi” topin aikana kertynyt.
    Tämä työssäoppiminen on tuonut sinulle roiman annoksen ymmärrystä yrityksen talouden hoitamisesta ja siihen liittyvistä kuukausittaisista velvollisuuksista.

    Hienoa!

    -Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *