1.Kerro lyhyesti mitä tarkoittaa lähimaksaminen ja selvitä onko tämä ominaisuus jo käytössä omalla TOP-paikallasi.
Lähimaksaminen tarkoittaa että voi maksaa alle 25 euron ostoksia helposti ja nopeasti viemällä maksukortin lähelle korttikonetta (maksupäätettä?). Ei tarvitse laittaa korttia koneeseen eikä näpytellä pin koodia.
Ominaisuus on mahdollista jo Kimperillä uuden korttikoneen ansiosta joka saapui muutama päivä sitten.
2.Selvitä ja kerro, mitkä erilaiset maksutavat (kortit ja pre-paid maksuominaisuudet) hyväksytään top-paikallasi.
Kimperillä toimivat perus maksutavat (visa, vida debit/credit, visa electron, mastercard yms.) Ainoastaan American Express sekä Dinners Club ovat niitä joita ei voi käyttää, koska niihin tarvitsee erilliset sopimukset. Pre-paid maksuominaisuuksia (esim. lounasseteleitä tai kulttuuriseteleitä) ei ole mahdollista käyttää.
3.Voiko TOP-paikallasi ostoksia maksaa laskulla? Jos voi, niin selvitä ja kerro, mitä kuluja siitä asiakkaalle aiheutuu.
Laskulla maksaminen onnistuu Kimperillä vain verkkokaupassa. Ennakkolaskusta peritään 5 € lisäkulu ja se on ainoa ns. ”ylimääräinen” maksu mitä peritään lisää.
Ajattelin laittaa tähän teille kuvina minun työpaikan, millaiselta siellä näyttää. Mutta toivottavasti näistä kuvista näkee hiukan millaisessa työpaikassa työskentelen.
Niinkuin varmaan huomaatte, on omistaja Outi ajatellut värimaailmallaan myös työntekijöitä; ei ole harmaata ja synkkää vaan oikein värikästä ja voin sanoa että ainakin omalla kohdalla värimaailma auttaa paljon siihen että töitä jaksaa tehdä entistä enemmän. Varsinkin näin syksysin ja talvisin on pimeää mutta kun työpaikalla on pirteät värit niin se luo sellaisen oman maailman myös tähän kylmään ja synkkään Suomen ilmastoon. 🙂
Selvitä, onko työpaikallasi ohje/lista uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Kerro, mihin kaikkiin eri asioihin uudet työntekijät perehdytetään sinun top paikallasi.
Työpaikallani Kimperillä on oma perehdytyskansio, joka isketään ihan ekana nenän alle kun saavutaan uutena töihin. Siinä perehdytetään uutta työntekijää mm. talon tavoille ja sääntöihin, tauoista, pukeutumisesta, tuotteiden vastaanotosta sekä hinnoittelusta, esillepanosta, kassatyöskentelystä ja reklamaatiosta.
Tämän viikon aikana tehdään päivitys perehdytyskansioon johon otetaan myös huomioon meidän harjoittelijoiden mielipiteet siitä, mitkä olisivat hyviä perehdytyksen aiheita yms.
Perehdetyskansiossa on myös kerrottu tavat toimia esimerkiksi sairauskohtauksien, tapaturmien, tulipalon, väkivallan, ryöstön, murron, varkauden ja näpistyksen varalle. Kansiossa on myös turvallisuussuunnitelma sekä ohjeet painelu-puhalluselvytykseen niin vauvoille, lapsille kuin aikuisillekkin. Kansio sisältää myös muutaman tuntomerkkilomakkeen, joista on hyötyä esimerkiksi ryöstön jälkeen, koska siihen pääsee kirjaamaan suoraan ryöstäjän tuntomerkit, lomakkeesta kuva alapuolella.
Kuka vastaa perehdyttämisestä työpaikkaan?
Perehdytyksestä työpaikkaan huolehtii harjoittelijan oma top-ohjaaja ja omistaja Outi Sahikallio, minun tapauksessani top-ohjaajani Miia Vilppula sekä Outi.
Entäs työhön ja työtehtäviin?
Perehdytys työhön ja työtehtäviin huolehtii myymälän puolella eniten työskentelevä Elina Kauppinen mutta perehdytyksessä myös auttaa Miia sekä Outi. Ei ole määritelty sinäänsä kuka perehdyttää missäkin asiassa vaan kaikki perehdyttää toisiaan.
Mikä työehtosopimus työpaikallasi on käytössä? Onko se jossakin luettavissa?
Työpaikallani on voimassa kaupan työehtosopimus ja se on luettavissa kirjallisena henkilökunnan tiloissa mutta se on myös tallennettu työpaikan tietokoneille joista asiat voi nopeasti myös tarkistaa.