ICI-kurssi Islannissa 6.-12.5.2018

Erasmus+KA1 kurssi Islanti, Borgarnes 6.-12.5.2018

Petri Luoma, Jkl Lyseon lukio


Kuva. Kurssipaikka Borgarnes (n. 2000 asukasta) sijaitsee n. 50 km  Reykjavikista suoraan pohjoiseen.


Kuva. Näkymä lentokoneesta. Ei pe%#&/*le, lunta joka puolella! Myöhemmin kävi ilmi että Islantiin on satanut aikaisemmin tuloviikollamme lumet uudestaan maahan ja kurssiviikkomme on edelleen poikkeuksellisen kylmä, sateinen ja tuulinen. Tietysti se on, kun kerrankin päästään Islantiin ja iltaisin olis tarkoitus käydässä kalassa. Välillä aurinko pilkahtaa esiin kuin kiusatakseen että ”tämmöstä täällä on sitten kun te lähdette takaisin Suomeen”.

Sunnuntai 6.5.

Kurssi alkaa n. klo 19 Borgarnesin hotellilla illallisen äärellä kun muut osallistujat saapuvat pikkubussilla Reykjavikista. Me (Reetta, Jukka ja Petri) olemme tulleet Borgarnesiin jo aamupäivällä vuokra-autolla. Ehdimme mm. käydä paikallisessa uimahallissa ihmettelemässä säätä (kova tuuli, -2 ja räntäsadetta), kuumavesialtaita ja höyrysaunan mielenkiintoista tuoksua. Lisäksi ehdimme ajella lähijärville tutkimaan kalastusmahdollisuuksia.

Kuva. Pikku-Huyndaimme on ihmeissään kovassa nousussa, tiellä on n. 10 cm lunta. Onneksi sentään syvissä renkaanurissa on pitoa jäljellä niin ei tarvitse pakittaa puolta kilometria alas jokilaaksoon.

Kuva. Uimahalli ja laskuvesi. Aurinko paistaa sentään välillä.

Kuva. Borgarnesin hotelli on tuo valkoinen, nelikerroksinen talo.

Kuva. Borgarnesin välillä hieman kaurismäkeläistä katukuvaa.

Maanantai 7.5.

Kuva. Ekana aamuna ulkona erilaisten tutustumisleikkien parissa. Sataa ja tuulee, jotkin osallistujista ovat varustautuneet hieman puutteellisesti mutta Gudrunilta löytyy sadeviittoja yms. Kurssin vetäjä Gudrun Petturdsdottir on kuvan keskellä sinisessä sadeviitassa ja hänen kollegansa Cherry vieressä mustassa toppatakissa. Cherry ei olekaan mikään turha tyyppi, hän on reservin kersantti ja Pohjois-Irlannin konfliktin veteraani.

Tiistai 8.5.

Kuva. Matkalla Gudrunin kotitilalle ja tulivuorelle. Tyyppillistä maisemaa eli ”aakeeta laakeeta” eikä puita missään.

Kuva. Gudrunin kotitilan pihalla. Lampaita hoitaa joku hänen sukulaisensa. Tilan mailla on pienehkö tulivuori, joka kuuluu maanomistajalle.

Kuva. Gudrunin tulivuori, epäselvä Jukka kuvan vasemmassa reunassa antaa hieman mittakaavaa. Kuoppa on n. 30-40 m syvä ja jyrkkäreunainen. Lisäksi laavakivet ovat irtonaisia joten tarkkana täytyy olla ettei käy huonosti.

Kuva. Draama-harkkoja kraaterin reunalla. Kylmää ja märkää edelleen.

Keskiviikko 9.5.

Aamulla pikainen sisäsessio: ryhmäjako ja opetustuokion suunnittelua ja sitten koko päivä ulkona läheisessä puistossa tekemässä+kokeilemassa erilaisia opetustilanteita.

Kuva. Koko keskiviikko kuluu läheisessä puistossa erilaisia ryhmäharjoituksia suunnitellen ja esittäen. Muut ryhmäläiset ovat oppilaina.

Kuva. Jukan ryhmä kuvitteellisessa paneelikeskustelussa.

Kuva. Kalaa ei iltaisin tullut mutta raitista ilmaa sitäkin enemmän, ja räntää.

Torstai 10.5.

Kuva. Toinen retki suuntautuu aluksi pienen vesivoimalan luokse. On helatorstai joten paikka onkin suljettu.

Kuva. Ryhmäkuva voimalaitoksen vieressä.

Kuva. Voimalaitoksen viereisessä suvannossa  on uinti kielletty koska kyseessä on lohijoki. Aurinko kiusaa 10 min pätkissä, muuten satelee vettä. Lumet ovat sentään sulaneet muualta paitsi ylempää vuorilta.

Kuva. Hevostila saa tarvittavan energian pihan kuumista lähteistä. Raha haisee. Laavaleipä oli hyvää ja valmistus helppoa: taikina laitetaan esim. tyhjässä maitopurkissa kuuman lähteen höyryyn vuorokaudeksi.

Kuva. Hraunfossar. Vesi valuu jokeen laavakentän alta, koko laakso on jähmettyneen laavan peitossa.

Kuva. Kylpylän pihassa on lisää tosi kuumia lähteitä. Reetta käy täällä illalla uimassa.

Perjantai 11.5.

Kuva. Perjantai-aamuna esitämme torstain excursion tunteita ja fiiliksi mm. laulamalla, tanssimalla ja mimiikan keinoin.

Kuva. Borgarnesin silta. Kalaa ei tule vaikka hotellin pomo suosittelee paikkaa, illan nousuvesi on korkeimmillaan ja meritaimenen nousu parhaimmillaan. Kova tuuli haittaa, taas kerran.

Lauantai 12.5.

Kurssi loppuu ja ajamme illaksi Reykjavikiin. Olemme viimeisen yön Air B’n’B:ssä ja retkeilemme muiden suomalaisten kurssilaisten kanssa mm. geysirillä ja Bingervellir-alueella.

Kuva. Langjökull-jäätikkö kiikareiden läpi kuvattuna.

Kuva. Jukka Thingvellirin halkeamalla, jossa on pidetty Islannin parlamentin kokouksia vielä 1800-luvulla. Tällä paikalla amerikan ja euraasian mannerlaatat loittonevat toisistaan.

Kuva. Thingvellirin kansallispuiston ”monster trout lake”.

Kuva. Viimeinen ilta Reykjavikissa, käymme Kex:ssa syömässä englantilaisten ja puolalaisten kanssa. Tämä porukka viihtyy hyvin yhdessä. Kurssin parasta antia on (kuten oli odotettua) uusien ihmisten tapaaminen. Suomalaiset osaa aika hyvin englantia…  Oikealta Pjotr, Reetta, Petri, Dominika, Aneta, Amy, Helena ja Jukka.

Sunnuntai 13.5.

Kuva. Paluulento lähtee jo klo 8.35 joten herätys 5.20, vuokara-auton palautus lentokentälle ja sitten Suomeen. Perillä odottaa totaalinen säänmuutos, +25 ja aurinko paistaa. Islannissakin alkaa tietysti arska paistamaan heti kun me ollaan lähdössä.

PLUSSAT:

+ mukavia ihmisiä

+ uusia opetusvinkkejä yhdessä tekemiseen nimenomaan ulkona

+ englannin puhuminen

+ kurssin käytännön järjestelyt ja opetuksen runsas asiasisältö

+ hienot maisemat.

Miinukset:
– keli oli useimmiten kurja
– olisin toivonut mukaan enemmän lukion opettajia, toisaalta oli virkistävää ajatella/kuulla asioita vaikkapa alakoulun näkökulmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *