Kesäloman kynnyksellä

URATARINAT

Julkaisimme huhtikuussa koko henkilöstölle kyselyn URATARINAT. Tämä liittyy Sujuvat työnhakumarkkinat hankkeen teemaan Koko koulu työn haussa.

Tarinan on kertonut vasta yksi henkilö ja siksi haluamme jatkaa kyselyä. Otamme edelleen vastaan tarinoita aina syyskuun 2017 loppuun saakka.

Kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoja henkilöstöltä työurista ja työllistymisen keinoista. Tavoite on saada aitoja työllistymisen tarinoita ja esimerkkejä opiskelijoille kerrottavaksi kannustamaan heitä työnhakuun.

Pääset kertomaan tarinasi täällä: Uratarinat-kysely

TYÖNHAKU SOMEN KEINOIN TAPAHTUMA 11.10.2017  klo 13-16

Some-tapahtuma toteutuu lokakuussa ja pääpaikkana on Priimus-kampus. Muissa toimipaikoissa (POKE, Jämsä, Viitaniemi jne.) opiskelijat osallistuvat tapahtumaan etänä.

Tapahtuman tavoitteena on saada opiskelijat ja yritykset kohtaamaan toisensa. Opiskelijat tutustuvat yritysten some-viestintään ja antavat siitä palautetta yrityksille. Yritykset kertovat, miten he käyttävät somea tai haluaisivat kehittää somen käyttöä rekrytoinnissaan.

Muutamasta yrityksestä tehdään video, jossa esim. yrittäjä kertoo oman ja yrityksen tarinan sekä markkinoi yritystään työnhaun näkökulmasta. Tapahtumaan osallistujat voivat katsoa tarinoita netistä. Osa yrittäjistä tulee paikan päälle kertomaan tarinansa.

Paikalle tulee puhujaksi some-rekrytoinnin asiantuntija. Aiheena on brändäys somessa eli kuinka tuon positiivisesti esille itseni/yritykseni ja osaamiseni somen kautta.Tapahtumaan etänä osallistuvat seuraavat esitystä Facebookin kautta.

Tapahtuman keskeisenä toimintona ovat työpajat. Priimuksessa toteutetaan some-rekrytoinnin työpajoja yrityksille ja opiskelijoille työnhaku somen keinoin työpajoja eri toimipisteissä.

TYÖNHAKUVALMIUDET VERKKOKURSSI

Syksyllä tulemme pilotoimaan Työnhakuvalmiudet verkkokurssia muutamalla opiskelijaryhmällä. Verkkokurssia on suunniteltu yhdessä Jyväskylän ammattiopiston ja aikuisopiston, Jämsän ammattiopiston, sekä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston kanssa.

Luonto leppyi lempeäksi
kovan kiireen kolhimille,
työpaineen pakottamille.
Suvi salli suloisintaan,
kesä kantoi kauneintaan,
nurmi tuoksui,
linnut lauloi,
tuuli leyhyi leppeästi.
Järvi hohti hopeoina,
kultatähtinä kimalsi,
timantteina tuikahteli.
Kaikki kiireet katosivat
saunan sylissä somassa,
paineet pois jo putosivat,
järven lempeen lainehille.

Hyvää kesää kaikille!

Anitta ja Birgit

URATARINAT KIERTOON – kysely koko henkilöstölle huhti-toukokuussa 2017

Julkaisemme koko henkilöstölle kyselyn URATARINAT. Tämä liittyy Sujuvat työnhakumarkkinat hankkeen teemaan Koko koulu työn haussa.

Haluamme kerätä tietoja henkilöstöltä työurista ja työllistymisen keinoista. Tavoite on saada aitoja työllistymisen tarinoita ja esimerkkejä opiskelijoille kerrottavaksi kannustamaan heitä työnhakuun.

Elämä on täynnä sattumia ja onnenkantamoisia, jotka kuljettavat meitä eteenpäin. Osalla meistä voi toki olla hyvinkin määrätietoinen suunnitelma siitä, mihin haluaa päätyä.

Pääset kertomaan tarinasi täällä: Uratarinat-kysely

Tarinoita kerätään aina toukokuun 2017 loppuun saakka.

Kesäkuussa kokoamme tarinoista yhteenvedon  ja viimeistään elo-syyskuussa, kun uudet innokkaat opiskelijat aloittavat opiskelu-uraansa, julkistamme parhaat  tarinat täällä blogissa opiskelijoiden nähtäville.

Lupaamme palkita parhaat tarinat herkullisilla palkinnoilla.

Jaa tarina, niin olet auttamassa meidän opiskelijoita ymmärtämään paremmin, miten itse voi asettaa tavoitteita ja panostaa oman työuran rakentamiseen.

Huikean kirkasta kevättä ja varokaa tippuvia räystäitä!

Anitta, Ari ja Birgit

MUURAMEN REKRYMESSUT 30.3.2017

Hankkeen työntekijät Birgit Härkönen ja Anitta Peltola osallistuivat 30.3. Muuramen yrittäjien järjestämille rekrymessuille Muuramen yhteisötilassa. Pystytimme sinne Duunipysäkin, jossa kerroimme hankkeesta, hankkeen uusista Facebook ryhmistä ja myös koulutusmahdollisuuksista.

Jämsästä oli mukana hankkeen työntekijä Marika Berg.

Messuilla kävi noin 100 vierailijaa ja tunnelma oli tiivis ja innostunut.

Duunipysäkillä kävi niin työnhakijoita kuin yrittäjiäkin. Myös lukiolaisia kävi messuilla etsimässä kesätöitä ja ainakin yksi nuori mies onnistui saamaan kesätyön. Lukiolaisille Anitta pyöritti Kahootissa työelämäpeliä ja hauskaa oli. Siinä samassa saatiin lukiolaisille kerrottua kevyesti ammatillisesta koulutuksesta ja urasuunnittelusta.

Tapahtuma tuli myös Youtubessa suorana videostriimauksena.

Totesimme tapahtuman lopuksi, että tämä on juuri oikea tapa tehdä asioita tunnetuksi eli mennään sinne, missä ihmiset liikkuvat.

Hyvää pöhinää kevääseen ja liikettä kohti mahdollisia asiakkaita!

Terveisin

Anitta ja Birgit

Kevään kuulumiset 2017 – aurinko paistaa, kevät tulee

Tammikuussa oli vauhti päällä ja tuli haaveiltua isosti.

Kevään tapahtuma TYÖNHAKU SOMEN KEINOIN, joka piti olla  30.3.2017 Priimus kampuksella on muuttanut muotoaan ja siirtyy toteutettavaksi syksyyn 2017.

Työnhaun verkkokurssi on tekeillä, mutta pilotoinnin aikataulu on vielä avoinna.

Aikuisopiston teemailtapäivässä 16.3.2017  kerromme URATARINA kyselystä, joka avataan henkilöstölle maaliskuussa.

Sujuvat työnhakumarkkinat -hankkeen Facebook sivu on julkaistu. Käyhän tykkäämässä!

Lisäksi on tulossa kaksi Facebook sivustoa: 1. Osaajia työelämään – etsitään osaajaa sekä 2. Osaajia työelämään – osaaja etsii töitä. Toinen on tarkoitettu työnantajille ja toinen opiskelijoille.

Kertokaa näistä asioista myös opiskelijoille.

Aurinkoa ja liukkaita latuja kaikille!

Anitta, Birgit ja Ari

 

 

Keväällä 2017 tulossa kaikkea kivaa

good-year-1925134_640

Vuosi on vaihtunut ja huhtikuussa 2016 alkanut hanketyö etenee. Vuoden 2016 aikana tehtiin paljon suunnittelu- ja ajatustyötä. Nyt on aika laittaa suunnitelmat käytäntöön.

Kevään 2017 näkyvin tapahtuma on 30.3.2017 Priimus kampuksella toteutettava TYÖNHAKU SOMEN KEINOIN.

Tapahtuma on kohdennettu liiketalouden sekä hotelli-, ravintola- ja cateringalan opiskelijoille ja työantajille.

Tapahtumassa alojen työnantajat esittelevät työpaikkoja ja työllistymisen mahdollisuuksia. Opiskelijat tutustuvat mahdollisiin tuleviin työnantajiinsa ja tarjoavat heille osaamistaan.

Tapahtuman keskeisenä tavoitteena on saada tietoa siitä, mitä yrittäjät odottavat oppilaitoksista valmistuvilta opiskelijoilta. Lisäksi opiskelijat ja yrittäjät saavat tietoa somen kautta tapahtuvasta rekrytoinnista. Tapahtumassa testataan Some-kanavien toimivuutta.

Osa työnantajista sekä opiskelijoista osallistuu tapahtumaan somen välityksellä. Tapahtumaa välitetään muihin oppilaitoksiin videostriimauksella ja somen kautta.

KOKO KOULU TYÖN HAUSSA jatkuu keväällä virtuaalisena sekä perinteisenä ideaseinänä. Tällä tempauksella haetaan ideoita siitä, kuinka valmistuvat opiskelijat työllistyvät mahdollisimman tehokkaasti.

Työnhaku ja oma osaaminen verkkokurssin suunittelu etenee.  Toiveissa on, että kevään 2017 aikana pääsemme pilotoimaan verkkokurssia.

Ammatillinen opettaja urasuunnittelun ohjaajana valmennus (JAMK) on käynnistynyt marraskuussa 2016. Siinä on mukana aikuisopistolta noin seitsemän kouluttajaa.

Jotta Sujuvat työnhakumarkkinat hanke tuottaisi pysyvää hyötyä, pitää kaikkien antaa siihen oma panoksensa ja osaamisensa. Vain yhdessä toimien saamme tuloksia aikaan.

Hyvää alkanutta vuotta 2017!

toivottavat

hankemyyrät Anitta, Ari ja Birgit

 

KOKO KOULU TYÖN HAUSSA -teemakampanja päättynyt

Jyväskylän aikuisopiston kouluttajaryhmän toteuttama teemakampanja päättyi 4.11.2016. Priimuksen ja Viitaniemen kampusalueella oli esillä Ideaseinät, joiden avulla kerättiin henkilökunnan ideoita ja ajatuksia siitä, miten meidän opiskelijat voivat löytää valmistuttuaan työpaikan.

ideaseina

Ideaseinillä oli herätteleviä teemakysymyksiä.  Ajatuksia ja ideoita kertyi mukavasti yhteensä 35 kpl.

Seinäkirjoituksista nousi selkeästi esille opiskelijan omat mahdollisuudet vaikuttaa omaan työllistymiseensä. Toistuvia kommentteja olivat positiivinen asenne, työelämätietous, itsetuntemus, rohkeus ja yrittäjämäinen asenne.

Kouluttaja voi tuoda esille ja vahvistaa opiskelijan vahvuuksia ja osaamista ja näin auttaa opiskelijaa luottamaan itseensä.

Henkilökunnan listaamia ideoita siitä, mistä alan työpaikat löytyvät oli useita. Opiskelijan kannattaa seurata yritysten omaa tiedottamista. Henkilöstövuokrausyritysten määrä on kasvanut ja opiskelijan kannattaa ottaa yhteyttä useisiin rekry-yrityksiin.

Joskus työpaikka voi löytyä muualtakin kuin asuinseudulta, ”ole valmis muuttamaan!”.

Eniten ideoita tuli liittyen verkostoitumiseen. Työssäoppimisjaksot ovat selkeästi todella merkittävä työllistymisen väylä. Opiskelijoita myös kannustetaan osallistumaan alan tapahtumiin sekä lähtemään TOP-jaksolle ulkomaille.

Lähiverkostojen perkaaminen on myös hyödyllistä eli vanhempien, sukulaisten, naapureiden, kaverien vanhempien jne. läpikäyminen. Kaikilta kannattaa kysyä rohkeasti, onko tietoa TOP-paikoista tai vaikka kesätöistä. Opiskelijoiden on hyvä ymmärtää myös harrastus- ja yhdistystoiminnan merkitys verkostoitumisessa.

Piilotyöpaikkavinkkejä a’la koko koulun henkilökunta:

”Tuleva työnantaja voi vaania ihan missä vaan, jätä itsestäsi kiva muisto, missä ikinä suhailetkin.”

Ota vastaan vaatimatonkin työ, voit edetä yrityksen sisällä vaativampiin tehtäviin.

Tee opintojen ohessa mitä vaan, projekteja ja pätkätöitä, kaikesta voi syntyä yhteyksiä työelämään.”

”Pelaa työpaikka Go peliä, kävele ympäri kaupunkia ja laajemmallakin, pidä silmät auki, kirjoita ylös kaikki potentiaaliset yritykset ja hae niistä lisää tietoa netistä! Jokin niistä voi olla tuleva työpaikkasi.”

”Välitin työnantajalta tulleen kyselyn opiskelijalle.” (Tämä opiskelija työllistyi).

MITÄ MEDIA AIHEESTA KIRJOITTAA?

Keskisuomalainen (2.11.2016) kirjoittaa jutussaan ”Jos tarvitset töitä, ota yhteys yrityksiin! Työnhakija voi kysyessään töitä yrityksestä herättää työnantajan tarpeen laittaa pitkään mietitty työpaikka auki.

Asiantuntija (3/2016) kertoo jutussaan ”Työpaikka piilossa”, Sarista, joka etsi pitkään töitä, mutta turhaan.

Artikkelissa kerrotaan, että työpaikoista yli puolet ja julkisella puolella jopa 80 % työpaikoista on piilossa, koska työnantajalle rekrytointi on kallista ja aikaa vievää. Piilotyöpaikoista saa vinkkejä hyvin lehtien taloussivujen uutisista.

Sarin ensimmäinen havainto oli se, että pitää itse ryhtyä ottamaan yhteyttä työnantajiin.  Toinen havainto oli, että kannattaa huolella käydä läpi omat verkostot.

Hakijan kannattaa todella miettiä, mitä on oppinut ja tehdä hakemukset positiivisella mielellä ja asenteella.  ”Faktat esiin faktoina” ja oman osaamisen ja vahvuuksien esille nostaminen hakemuksessa.

Sari korostaa sitä että cv:n pitää olla mielenkiintoinen, jotta rekrytoijat paneutuvat siihen. Työpaikkoihin kannattaa soittaa, koska työnhakijan sähköposteihin ei välttämättä vastaa kukaan. Työnhaku onnistuu parhaiten soittamalla yritykseen ja kertomalla miksi olet kiinnostunut kyseisestä firmasta ja mitä sinä voit sille tarjota.

Nyt koko henkilöstö joukolla miettimään näitä ajatuksia ja levittämään niitä eteenpäin opiskelijoillemme.

Kirpsakkaa marraskuuta kaikille!

Anitta, Ari ja Birgit

”Ihminen on niin kauan nuori kun hän on pystyasennossa.”
(vanha kiinalainen sanonta)

 

Ja taas pohdittiin…

Olemme jatkaneet työnhaun osaamiseen liittyvien osa-alueiden työstämistä. Ajatuksena on, että opiskelijat oppivat ottamaan käyttöön erilaiset sekä sähköiset että perinteiset työnhaun menetelmät.

Pohjana edelliselle on se, että opiskelijat oppivat tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa sekä hahmottamaan oman alansa työnhakutavat ja menetelmät.  Opiskelijoiden pitää myös ymmärtää, missä heidän alojensa työpaikat ovat ja miten ne löytyvät.

Koko koulu työn haussa

Keskisuomalaisen artikkeli Talous Työnvälitys muuttuu liiketoiminnaksi – suuri muutos, joka ei suinkaan ole ongelmaton

Artikkeli vahvistaa ajatusta siitä, että oppilaitoksella on mahdollisuus ottaa suuri rooli kaupallistuvilla työntekijöiden rekrytointimarkkinoilla.

Meidän vahvuuksina on valmiit, hyvät ja laajat verkostot työelämään. Meiltä löytyy kehittämisosaamista ja työmarkkinatuntemuksemme pysyy työssäoppimisen ohjaamisen kautta ajan tasalla.

Meillä on myös vahvaa osaamista opiskelijoiden osaamisen tunnistamisesta ja henkilökohtaistamisesta sekä näiden kohdentamisesta työelämän tarpeisiin.

Suosittelemme kaikkia lukemaan Keskisuomalaisen artikkelin sekä erityisesti seuraamaan tätä blogia!

Kirpeää ja aurinkoista syyspäivää kaikille.

Anitta, Ari ja Birgit

Työnhaun osaaminen

kadet

Syksyn tärkeimpiä hanketehtäviä meillä on paneutua työnhaun ja oman osaamisen verkkokurssin ideointiin.

Olemme pohtineet, mitä meidän opiskelijoiden pitää hallita, jotta he saisivat ensimmäisen työpaikan ja pääsisivät sujuvasti mukaan työelämään.

Keskisuomalaiset työnantajat ovat kertoneet , että ammatillisista oppilaitoksista valmistuvilla opiskelijoilla on puutteita työnhakuvalmiuksissa ja työelämätaidoissa.

Tässä meille koko koululle tärkeä tehtävä! Oppilaitoksen pitää antaa opiskelijoille riittävät valmiudet työnhakuun.

Terveisin

Anitta, Ari ja Birgit

 

Loppukesän kuulumiset

Lomat on pidetty ja olemme jälleen työn touhussa. Loma on tehnyt tehtävänsä ja ensimmäisessä kouluttajapalaverissa palauteltiin mieleen hankkeen syvintä olemusta.

Syksyn tärkeimpänä tavoitteena on Työnhaku ja oma osaaminen -verkkokurssin suunnittelu. Keväällä 2017 pääsemme toivottavasti testaamaan verkkokurssin toimivuutta.

Koko koulu työn haussa -tapahtuma siirtyy keväälle 2017.

JAMK:n valmennusohjelma henkilöstölle käynnistyy marraskuussa 2016. Tulossa on kaksi eri koulutuskertaa.

terveisin

Anitta, Ari ja Birgit

TERVETULOA AIKUISOPISTON KOULUTTAJATYÖRYHMÄN SIVUSTOLLE

Tässä blogissa tulemme kertomaan Jyväskylän aikuisopiston kouluttajatyöryhmän kuulumisia liittyen Sujuvat työnhakumarkkinat – hankkeeseen.

Hanketyö alkoi huhtikuussa 2016. Hankkeen tavoitteena on edistää ammattiin valmistuvien opiskelijoiden sujuvaa siirtymistä ja kiinnittymistä työelämään.

Aikuisopiston kouluttajatyöryhmän jäsenet ovat Birgit Härkönen (marata), Anitta Peltola (liiketalous) ja Ari Saikkonen (rakennus).

Ensimmäinen työryhmän kokoontuminen meillä oli 9.5.2016. Sovimme, että hankkeen etenemisestä tiedotetaan koko aikuisopiston henkilöstölle tämän blogin kautta. Tulemme tiedottamaan myös tekemisistä koulutusalojen palavereissa ja aikuisopiston yhteisissä tilaisuuksissa.

Kävimme heti innolla kertomassa tulevista suunnitelmista 19.5.2016 Aikuisopiston iltapäivässä.  Tiedotimme seuraavista asioista:

  • Koko koulu työnhaussa blogin julkaiseminen ennen juhannusta
  • Koko koulu työnhaussa kampanja syksyllä 2016
  • JAMK:n valmennusohjelma henkilöstölle

Rentouttavaa kesää kaikille ja kerätään voimia syksyn työskentelyyn!

Birgit, Anitta ja Ari

Kuva kouluttajista
Aikuisopiston kouluttajatyöryhmä