Oxford, kielen ja kulttuurin kohtauspaikka

Kaikki tietänevät Oxfordin yliopiston, joka itseasiassa koostuu monista eri collegeista. Tunnettua on myös kahden englantilaisen yliopiston kilpailu. Oxford ja Cambridge mittelevät paremmuudesta myös soutamisessa, ja ovat olleet aika tasaväkisiä toistasataa vuotta.

Me kirjoittajat, englanninopettajat Anu Vuotari-Filenius ja Sari WP_20160308_15_59_27_ProVuohenkunnas, pääsimme viikoksi 6.3-12.3.2016 opiskelemaan  kieltä, elämää ja kulttuuria Lake School in Oxford-nimiseen oppilaitokseen ERASMUS K+-ohjelman puitteissa. Opetusta oli 23 tuntia ja lisäksi meillä oli opastettuja kiertokävelyjä, joilla saimme tietoa Oxfordin historiasta aina tuhat vuotta taaksepäin.

Ensimmäisenä koulupäivänämme tapasimme opettajamme, Sian Tezelin, joka on Walesista kotoisin, sekä opettajakollegoitamme Norjasta, WP_20160307_038Unkarista, Saksasta ja Romaniasta. Saimme tutustua Brittein saarten eri alueisiin ja niiden ominaispiirteisiin. Useilla teetauoilla jaoimme kokemuksiamme eri maiden koulutuksen nykyhetkestä.  Keskustelimme myös Brexitistä, eli ajankohtaisesta kysymyksestä, lähteekö Britannia ulos EU:sta kesäkuun kansanäänestyksen tuloksena vai ei, sekä pakolaisvirrasta ja poliittisesta tilanteesta Euroopassa. Skandinaaviseen tehokkuuteen teetaukoja oli sen verran runsaasti, että pidempien päivien, eli keskiviikon ja torstain kohdalla sovimme vähentävämme teetaukoja, jotta ehtisimme museoihin. Ne nimittäin sulkeutuivat jo kello 17!

Maanantain tuntien jälkeen koulun opettaja Rob, Christ Church Collegessa opiskellut nuori mies, piti meille kävelykierroksen, joka perehdytti meidät Oxfordin historiaan. Illaksi menimme perheen luo illalliselle. Olimme näet perhemajoituksessa Chadderin perheen luona, noin puolen tunnin kävelymatkan päässä koululta ja keskustasta. Heillä oli kolme pientä tyttöä. Me, Sari ja Anu, jaoimme yhteisen huoneen ja kylpyhuoneen, meillä oli siis ”twin-room en-suite”.

WP_20160308_019

Tiistaina opettajanamme oli Catherine, jonka kanssa kävimme läpi Englannin luokkajärjestelmää ja miten se näkyy edelleen. Iltapäivällä vierailimme, kuten suurin osa koulun opiskelijoista, Christ Church Collegessa, joka on perustettu vanhaan katolilaiseen luostariin ja kirkkoon. Se muutettiin kouluksi anglikaanisen kirkon syntyaikoihin. Monelle sen portaikko on tuttu Harry Potter-elokuvista. Koko Oxfordin alueella kuvataan muutenkin paljon elokuvia ja siellä voi törmätä yhtäkkiä kuuluisuuksiin.

IMG-20160318-WA0004

Illalla menimme teatteriin, ja sitä ennen söimme muiden opiskelijoiden kanssa ravintolassa. Harrastajateatteri Oxford Playhouse esitti näytelmän Sense and Sensibility, Jane Austenin romaanin pohjalta. Olisiko sopivampaa näytelmää kyseiselle päivälle voinut olla, silloin kun oli kansainvälinen Women’s Day? Näytelmä oli pitkä, mutta nautimme esityksestä ja kielestä suuresti. Englannissa ei teatteriin tarvitse puheutua hienosti, ja napostellakin voi aivan kuten elokuvissa. Näin teatteri on itseasiassa lähellä Shakespearen aikaa, sillä silloin teatteri oli koko kansan huvia.

WP_20160309_16_50_51_Pro Keskiviikon tunnilla perehdyimme englannin kielen ilmaisuihin ja uusiin sanoihin. Tuntien jälkeen kiirehdimme Asmolean- museoon, joka on kuin The British Museum pienoiskoossa. Siellä oli myös mielenkiintoinen egyptologian osasto, jota ei ole Suomessa. Kieli-ihmisinä meitä kiinnostivat myös muinaiset tekstit, kuten viereisen kuvan viikinkiriimut. Illallisen söimme perheessä, ja sen jälkeen tapasimme vielä keskustassa norjalaiset englanninopettajakollegat, Talen ja Hannen. Vierailimme Oxfordin vanhimmassa pubissa, The Bearissa, joka on vuodelta 1265. Katot olivat matalalla, noin 185cm:n korkeudella, ja lattiat vinot. Paikka on tunnettu myös siitä, että solmioasiakkailta on siellä katkaistu solmio, ja niillä on täytetty seinät. Erilaisia koulu- ja klubisolmioita olikin kerääntynyt kaikkialta maailmasta. Tätä ei tehdä enää, koska tilaa seinillä ei ole.

IMG-20160318-WA0003

Torstaina opinto-ohjelmassamme perehdyimme kielen parantamiseen edelleen ja laajensimme sanastoamme fraasiverbeillä, sanapareilla ja idiomeilla. Tuntien jälkeen vuorossa oli englantilainen teehetki voileipineen ja skonsseineen.  Tämän jälkeen meillä oli vielä aikaa kierrellä kaupungilla ja myöhemmin illalla tapasimme koulumme opettajia ja opiskelijoita pubissa The King’s Arms.  Oli hienoa jutella edelleen eri maista tulevien kollegoiden kanssa. Eurooppalainen liikkuvuus on ilmeistä. Kaksi portugalilaista tietotekniikan opettajaa olivat mm. tulossa Vantaalle kaksi viikkoa myöhemmin.

IMG-20160318-WA0001

Perjantaina aiheitamme koulussa olivat taide- ja kulttuurielämä Britanniassa, englannin kielen kollokaatiot eli vakiintuneet ilmaukset ja monikulttuurinen Britannia, menneinä aikoina sekä tänä päivänä. Iltapäivällä tutustuimme vielä kaupunkiin ja teimme ostoksia. Illan vietimme perheessä, seuraavan päivän lähtöön valmistuen. Perheen äiti toi meidät ystävällisesti bussillemme, jolla jatkoimme lentokentälle, Heathrowiin. Kotimatka saattoi alkaa.

Tulemme muistamaan mukavan kurssimme, viehättävän kaupungin, keskustelut sekä brittien ja muiden kansallisuuksien kanssa.  Tulemme varmasti hyödyntämään saamiamme kontakteja Euroopan eri maihin ja jakamaan kokemaamme sekä opiskelijoille että kollegoillemme. We are not over the hill! Otapa selvää, mitä se tarkoittaa…

WP_20160310_009

Uusi ao-blogit -sivusto