Klo 15.23. Ambulanssi kaartaa päivystyksen ovien eteen. Kuljettajana toiminut ensihoitaja avaa takaovet. Takaosassa toinen ensihoitaja sulkee tippaletkun ja laskee nestettä puolillaan olevan pussin potilaan syliin. Paarit vedetään ulos ambulanssista. Paareilla makaa nuori mies, joka on tuettuna tyhjiöpatjalle. Kanyyli on kiinnitettynä vasempaan käteen.
” 31- vuotias, perusterve mies. Tippunut kotonaan omaa kattoremonttia tehdessään noin kahden metrin korkeudesta. Loukannut selkää ja yläraajaa. Vasemmassa olkavarressa ollut selkeä virheasento, joka reponoitu kohteessa. Selän kipu paikallistuu alaselkään ja estää liikkumisen. VAS ollut 9. Iv-yhteys avattu klo 15.10, lääkitty Oxanest 6 mg, VAS laskenut 3. Ringer acetat 500ml tippuu. Potilas tuettu tyhjiöpatjalle. Ei säännöllistä lääkitystä käytössä. Vitaalit ok. Orientoituu aikaan ja paikkaan. Puoliso tietoinen siirrosta.”
Kun potilas tuodaan ambulanssilla päivystykseen, triage-hoitaja vastaanottaa ambulanssihenkilökunnalta raportin, josta selviää mm. miksi potilas on tuotu ja millainen vointi hänellä on tullessa. Voinnin ja hoidon aloituksen kannalta oleelliset tapahtumatiedot ja mittaus-arvot (esim. RR, Spo2, pulssi, lämpö, HT…) ja se, onko voinnissa tapahtunut muutoksia mahdollisen hoidon ansiosta tai matkan aikana. Ambulanssilla päivystykseen kuljetetut potilaat eivät ole ohituskaistalla muihin päivystysasiakkaisiin nähden, vaan heidät hoidetaan tilanteen vaatimassa järjestyksessä.
Mikä TRIAGE?
TRIAGE = hoidon tarpeen arviointi. Kun potilas saapuu päivystykseen, hänen hoidon tarpeensa määritellään. Määritelmään käytetään triage-luokitusta, joka pitää sisällään luokitukset A-E. Hoidon tarpeen arvioinnin tarkoituksena on pyrkiä seulomaan kaikkien päivystykseen hakeutuneiden seasta ne potilaat, jotka tarvitsevat kiireellisiä tutkimuksia ja hoitotoimenpiteitä joita ei voida siirtää. Saapumisjärjestyksellä ei ole merkitystä, vain sillä kuinka kiireellistä hoitoa kunkin potilaan oireet ja vammat vaativat.
A = hätätilapotilas, hoito aloitettava viipymättä
B = hoito aloitettava lähes välittömästi, eli 10-30 minuutin sisällä
C = päivystyksellistä hoitoa vaativat sairaudet ja vammat, noin 60 minuuttia
D = kiireettömät päivystyksellistä hoitoa vaativat sairaudet ja vammat, ei ohjeellista odotusaikaa, pyritään hoitamaan kahden tunnin kuluessa
E = ei tarvetta päivystykselle, ohjataan ei-päivystyksellisten terveyspalveluiden piiriin
KYSYMYS: Mihin triage-luokkaan kyseinen murtumapotilas kuuluu ja miksi?
”