TULES eli tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Kuvahaun tulos: tuki- ja liikuntaelimistö
https://o.quizlet.com/oYNEtRNkWrHTyzuKPlOnXA_b.jpg

Tuki-ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisin kipua aiheuttava sairausryhmä, sekä yleisin sairauslomapäivien syy. TULES -vaivat ovatkin yleinen päivystykseen hakeutumisen syy. Esim. KYS:n traumatologian ensiavussa tule- vaivojen vuoksi hoitoon hakeutuneita päivystyspotilaita on noin 5500/vuosi.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksiin lukeutuvat mm. pehmytkudosvammat- ja tulehdukset, luunmurtumat, selkäongelmat, nivelsairaudet, hermo-, verisuoni- ja jännevammat, ihon tapaturmavammat, palo- ja paleltumavammat, luu- ja sidekudosvammat ym. Liikunta- ja tukielinten vammat syntyvät tavallisesti putoamisen, kaatumisen, iskun tai iskeytymisen seurauksena.

Tules-vaivat vaativat usein leikkaushoitoa. Sairaaloiden leikkauksista noin joka neljäs on TULES peräisiä vaivoja. esim. KYS:issä jopa kolmasosa kaikista leikkauksista liittyy tuki- ja liikuntaelimistöön. TAYS:issa suurin yksittäinen potilasryhmä TULES-vaivoista ovat lonkkansa murtaneet vanhukset. Leikkaushoidon lisäksi tules-vaivoja voidaan hoitaa fysio- ja toimintaterapialla, sekä lääkkeillä.

Tule-sairauksien merkittävimpiä riskitekijöitä: Ylipaino, liikunnan vähäisyys, työhön liittyvä liiallinen tai virheellinen fyysinen kuormitus, tapaturmat, ravintotekijät, runsas alkoholin käyttö, tupakointi, estrogeenin puute, työn psyykkiset kuormitustekijät, vireyttä ja tarkkaavaisuutta heikentävät tekijät esim. univaje, yleinen terveydentila.

TULES hoitoketju KSSHP:
https://www.ksshp.fi/tules-kartta/

Kuvahaun tulos: da vinci vitruvian man

TULES -potilaan HOITO – MONIAMMATILLISTA YHTEISTYÖTÄ

TULES -potilasta hoidetaan usein moniammatillisesti ja potilas voi sairautensa/vaivansa vuoksi kohdata hoitoketjunsa aikana useita eri ammatin edustajia, kuten terveyskeskuslääkäri, työterveyslääkäri, ortopedi, fysiatri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, sairaanhoitaja, lähihoitaja, kipsaaja, röntgenhoitaja, radiologi anestesiahoitaja, haavahoitaja, dermatologi etc.

Hoitoon hakeutuminen

Akuutissa tuki- ja liikuntaelinvaivassa potilas voi ottaa yhteyttä oman terveyskeskuksen ajanvaraukseen, ellei kyseessä ole trauma (murtuma, putoaminen, kaatuminen), tällöin on syytä hakeutua päivystykseen itse tai tarpeen mukaan soittaa ambulanssi.  Pidempään jatkuneissa TULES- vaivoissa terveyskeskuslääkäri arvioi fysioterapian tarpeen ja tekee lähetteen.

Fysioterapian suoravastaanotto: Terveyskeskuksissa, joissa on fysioterapeutin suoravastaanotto, arvioi sairaanhoitaja tilanteen puhelimitse ja varaa potilaalle tarvittaessa ajan fysioterapeutille 1-3 vrk kuluessa. Vastaanotolla fysioterapeutti tutkii ja arvioi potilaan tilanteen, antaa ohjeet kipujen omatoimiseen hoitamiseen, toimintakyvyn parantamiseen ja vaivojen ennaltaehkäisyyn tai ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon.

Kipsin tai muun tuen poiston yhteydessä potilas saatetaan toimipaikasta riippuen ohjata fysioterapeutin vastaanotolle. Tällöin fysioterapia on kontrolliluonteista ja omatoimista harjoittelua tukevaa.

Tules -potilaan asema ja oikeudet

Eduskunnassa 2007 laaditussa kansallisessa TULE-ohjelmassa tehtiin seuraavia ehdotuksia tule-sairaiden ja -vammaisten henkilöiden aseman vahvistamiseksi, etenkin terveyden- ja sosiaalihuollon asiakkaina:

1. Kaikille tule-sairaille ja -vammaisille henkilöille turvataan tasapuolinen kohtelu hoidossa, kuntoutuksessa ja sosiaaliturvassa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on mm. edistettävä vaikuttavien hoitomenetelmien tasa-arvoista saatavuutta. 

2. Potilaille turvataan oikeudet riittävään osallistumiseen heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja tiedonsaantiin heitä koskevien päätösten perusteluista 

3. Kuntoutuksen suunnitteluun ja yhteistyöryhmiin otetaan mukaan tule-asiakkaat 

4. Sosiaali- ja vammaispalvelujen saatavuus saatetaan lakien määräämälle tasolle 

5. Potilasturvallisuutta edistetään kehittämällä terveyspalvelujen antamista koskevia säädöksiä ja selvittä- mällä asiaa koskevan lain tarpeellisuus. 

6. Osasairauslomamahdollisuutta kehitetään kerää- mällä järjestelmällisesti tietoja ja kokemuksia sen toteutumisesta ja vaikutuksista ja tekemällä niiden perusteella kehittämisaloitteita. 

7. Kivun vähentämistä koskevan hoitotakuun toteutumista seurataan 

8. Apuvälineiden riittävä, tarpeita vastaava ja tasa-arvoinen saatavuus varmistetaan

Kuvahaun tulos: selkäkipu
https://askelterveyteen.com/wp-content/uploads/2016/01/selk%C3%A4kipu.jpg

Selkäkipupotilaan hoitopolku KSSHP: 

https://www.ksshp.fi/tules-kartta/Selk%C3%A4kipupotilaan%20hoito%20perusterveydenhuollossa%20ja%20erikoissairaanhoidossa.pdf

LÄHTEET:

https://www.mehilainen.fi/yrityksille/tyokyky/tuki-ja-liikuntaelinsairaudet-tyossa

https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/terveys-ja-hyvinvointi/kuntoutuspalvelut/fysioterapia/tuki-ja-liikuntaelinsairaiden-tules-fysioterapia-ja-suoravastaanotto/

https://www.psshp.fi/hoitopalvelut/tuki-ja-liikuntaelinsairaudet

https://www.psshp.fi/hoitopalvelut/tuki-ja-liikuntaelinsairaudet/traumatologia

Suomen TULE ry. Kansallinen TULE-ohjelma.2007. Helsinki. https://suomentule.fi/wp-content/uploads/2018/08/kto-pieni.pdf

Terveyskirjasto. Duodecim. 2017. Tuki- ja liikuntaelinten ja pään vammat. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=spr00008