Sairaalaelämää ja vihdoin kotiin

Viime päivien ajan potilaan luona on käynyt väkeä tasaisin väliajoin. On käynyt lähihoitajia, sairaanhoitajia, lääkäreitä, fysioterapeutti etc. Kipulääkityksestä ja ruuan saamisesta on huolehdittu erinomaisesti, fysioterapeutin kanssa on tehty liikehoitoja ja saatu kotiin kirjalliset jumppaohjeet. Selästä ei löydetty murtumaa ja potilas pääsee jo omatoimisesti kävelemään lyhyitä matkoja, kuten vessaan ja takaisin.Potilaskin kokee saaneensa hyvää hoitoa. Lääkäri on juuri käynyt kertomassa, että potilas pääsee tänään kotiin.

Hyvä hoito -sääntö vai poikkeus?

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista määrittelee oikeudelliset periaatteet potilaiden kohtelemisesta. Jokaisella potilaalla on oikeus saada hyvää, asiallista ja kunnioittavaa kohtelua asioidessaan terveydenhuollossa. Potilaan ihmisarvoa, vakaumusta ja yksityisyyttä tulee kunnioittaa ja yksilölliset tarpeet, äidinkieli ja kulttuuri tulee huomioida mahdollisuuksien mukaan. Potilaalla on oikeus laadultaan hyvään hoitoon.

Hoitajan työtä ohjaavat myös mm. eettiset periaatteet:

  • Ihmisarvon kunnioittaminen
  • Itsemääräämisoikeus
  • Oikeudenmukaisuus
  • Tasa-arvo
  • Vastuullisuus
  • Yhteisöllisyys
  • Toivo
Kuvahaun tulos: arvot hoitotyössä
https://cdn.pixabay.com/photo/2017/12/01/19/41/ethics-2991600_1280.jpg

Hoitajan työskentelyä ohjaavat myös arvot. Arvot ovat joko hoitajan omia, tärkeiksi kokemansa arvoja, joiden mukaan hän toimii, mutta myös työpaikalla on omat arvot, jotka säätelevät toimintaa.

Filosofi Erik Ahlman jaottelee kirjassaan Kulttuurin perustekijöitä arvot yhdeksään eri luokkaan ja filosofi Ilkka Niiniluoto lisää Ahlmanin jaotteluun kaksi luokkaa. Näistä poimittuna hoitotyöhön oleellisesti liittyvät arvot.

  • Vitaaliset arvot: elämä (kaikilla on oikeus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään), terveys (kaikilla on oikeus tasapuolisesti terveydenhuollon palveluihin ja mahdollisimman hyvään hoitoon) ja tahto (jokaisella on oikeus omaan tahtoon ja oikeus määritellä, muodostaa ja ilmaista oma tahtonsa ja tätä tulee kunnioittaa)
  • Tiedolliset arvot: totuus ja tieto (kaikilla on oikeus oikeaan ja totuudenmukaiseen tietoon omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa)
  • Uskonnolliset arvot: usko (ihmisen oikeus uskoa mihin ja harjoittaa uskontoa omalla toivomallaan tavalla niin kauan, kuin se ei vahingoita muita eikä toimita lain vastaisesti) ja toivo (oikeus toivoa asioita, parempaa huomista, parempaa terveyttä jne. Hoitajan tehtävä on myös vahvistaa tätä ja antaa potilaalle toivoa)
  • Sosiaaliset arvot: altruismi (hyvän hoitajan ominaisuus, asettaa muut itsensä edelle), ystävyys (myöskin hyvän hoitajan ominaisuus: suhtautuu kaikkiin potilaisiin ystävällisesti), rakkaus (lähimmäisen rakkaus), vapaus (oikeus vapaaseen elämään, tämä monelle maahanmuuttajalle tärkeä arvo. Huomioitava esimerkiksi harkittaessa rajoitustoimenpiteitä sairaalassa jne), kunnia (otettava huomioon esimerkiksi kulttuurilliset erot), turvallisuus (jokaisella ihmisellä oikeus tuntea olevansa turvassa)
  • Oikeusarvot: oikeudenmukaisuus (kaikilla on oikeus saada samaa palvelua ja samanlaista huolenpitoa, ”reiluus”, kaikki samalla viivalla), ihmisoikeudet (Monet muut arvot voitaisiin sijoittaa ihmisoikeuksien alakäsitteeksi), tasa-arvo (kaikkia kohdellaan samalla tavalla), laillisuus (tätä ohjaavat lait ja asetukset, sekä hoitajan oma moraali, etiikka ja arvot)
  • Eettiset arvot: hyvyys (arvostus, potilaiden huomioiminen jne, hyvä yläkäsite muille arvoille), moraalinen oikeus (moraalin kannalta katsottuna oikeutettu asia)
  • Egologiset: omanarvontunto (jokaisella itsellään, ihmisen kokemus ja tietoisuus omasta arvostaan. Potilaan omanarvontuntoa tulee tukea ja vahvistaa)
Kuvahaun tulos: vaaka
https://assets.apu.fi/vqd9tl2q3uk2/185868-vaaka/ca53a34a29f4fc36c33aa8198e70c949/vaaka_KAbLR.jpg?w=2048&q=75&fit=crop-center

KYSYMYS: Mitkä kolme arvoa itse nostaisit tärkeimmiksi?

Potilas saa sairaalasta lähtiessään mukaan vielä kipsin hoito-ohjeet, sekä ajat kontrollikuvia ja kipsin poistoa varten. Myös fysioterapeutin kanssa on sovittu aika kuntoutumista edistämään.

Vaimo saapuukin jo hakemaan puolisoaan. ”Kiitos ja näkemiin nyt sitten!” Sanoo potilas lähtiessään. ”Kiitos, näkemiin! Ja hyviä vointeja!” Vastaa hoitaja ja jää kirjaamaan potilaan loput tiedot ja kirjaa hänet ulos sairaalasta. ”Potilas kotiutunut 30.1.2020, klo 14:20.”

KYSYMYS: Jos sinä olisit kyseinen potilas, tekisitkö jostain asiasta valituksen, miksi?