New York, perjantai 18.3.2016

Lyseolaiset New Yorkissa CWMUN- kongressissa 18.3-23.3.2016

Lyseon delegaatio Oona Huttunen, Ronja Honkonen, Alina Kauppinen, Henrik Thornberg ovat osallistuneet Change The World United Nations ( CWMUN) YK- simulaatioon New Yorkissa 18.3-23.3 edustaen tapahtumassa ansiokkaasti Ecuadoria. Tapahtumaan valmistauduttiin tutkimalla Ecuadorin näkökulmaa käsiteltävien kysymysten osalta ja etsien taustatietoa maan kansainvälisen politiikan roolista. Koko delegaatio teki upeaa työtä projektin kaikissa vaiheissa.

Opiskelijat käsittelivät komiteoissaan mm. kysymyksiä ” the Right to privacy in the digital era” ja The impact of the social media on democracy”.

image

YK- simulaatiomallissa opiskelijat toimivat YK- suurlähettiläiden tapaan käyttäen diplomaattisia toimintatapoja pyytäessään puheenvuoroa, keskustellessaan ja laatiessaan päätöslauselmaa. Omalle näkemykselle tulee löytää sponsoreita, allekirjoittajia ja laatia resoluutio, joka on mahdollista mahdollisimman monen valtion hyväksyä ilman liian suuria kompromisseja. Todellista diplomatiaa siis!

Lyseon delegaation jäsen Oona Huttunen piti lauantaina 19.3 ansiokkaan puheen Equadorin näkökulmasta ( Oona ja Alina valmistelivat puheen yhdessä) ja sai omalle näkemykselleen useita sponsoreita.

Ronja Honkonen puolestaan valittiin hakemusten perusteella 2000 opiskelijan joukosta 8 opiskelijan joukkoon, jotka ovat päätähtinä tapahtumasta tehtävässä dokumentissa ( julkaistaan parin kuukauden sisällä). Ronjan osallistumista konferenssiin on seurattu koko tapahtuman ajan tiivisti haastattelujen ja kuvausten avulla. Komiteassaan Ronja ja Henrik pääsivät sponsoreiksi hyvin valmisteltuun resoluution ja saivat näin hienoa kokemusta diplomaattisista toimintatavoista.

Taas on viety Lyseota siis maailmankartalle ja valokeilassa ollaan oltu monessakin eri mielessä!   -Susanna Soininen-

image

Ensimmäisenä aamuna New Yorkissa  heräsimme kaikki neljän aikaan yöllä aikaeron takia ja lähdimme yhdessä etsimään aamupalapaikkaa lähistöltä. Päädyimme hotellin läheiseen kahvilaan, jonka henkilökunta antoi meille heti positiivisen kuvan amerikkalaisista. Aamiaisen jälkeen lepäilimme hetken huoneessa, ja yksi delegaateistamme vieraili elokuvadokumenttiprojektin ensimmäisessä tapaamisessa ja kuvaussessiossa.

Puolen päivän aikaan alkoi CWMUN-tapahtuman avajaisseremonia, joka järjestettiin New Yorkin YK:n päämajan yleisistuntosalissa. Ennen avajaisia lähdimme kävelemään kohti päämajaa etsien samalla ruokapaikkaa. Löysimmekin mukavan paikan aivan läheltä, josta tuli meidän ”vakkaripaikka Manhattanilla”. Keli muuttui hienoksi juuri ennen avajaisia, aurinko paistoi lämpimästi ja ihmiset olivat iloisia.
Avajaiset koostuivat pitkälti puheista ihmisiltä jotka olivat omalla osallaan suuri osa CWMUN2016-tapahtuman järjestymistä.

image

Aikaeroväsymyksen  jäljiltä olimme hieman väsyneitä ja kun avajaiset alkoivat Suomen aikaa vasta 2100 oli meillä kaikilla jo sisäisesti yö menossa.. Avajaisissa suurin osa puheista oli italian kielellä, mikä herätti hieman ärsyyntymistä yleisön seassa ei-italiaa puhuvien keskuudessa. Onneksi  tulkkausjärjestelmä toimi! Avajaispuheiden keskeinen teema oli diplomatian haasteellisuus ja kompromissien tekemisen tärkeys. Diplomatian väri on harmaa ja ihmisten välinen yhteistyö sekä ymmärrys ovat avainsanoja tässä.

image
Avajaisten ehdottomasti hauskin hetki oli lopussa, kun YK julkaisi heidän uuden kampanjansa Angry Birdsin kanssa. Paikalle saapui myös yksi Angry Birdseistä joka nauratti etenkin meitä suomalaisia. Kaiken kaikkiaan avajaiset antoivat mukavan pohjan upealle edessä olevalle konferenssille.

image

-Ronja Honkonen-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *