Lauantaina 19.3 YK.n päämajassa!

 

image

Tuhdin amerikkalaisen aamiaisen jälkeen on hyvä suunnata Yhdistyneiden Kansakuntien päämajalle New Yorkissa. Turvatarkastuksista on tullut jo tutut tässä vaiheessa, ja sisään pääsemisen jälkeen alkaa konferenssihuoneiden etsiminen. Salit ovat vaikuttavan näköisiä täyttyessään nuorista delegaateista. Jännityksen pystyy huomaamaan meistä kaikista: Mitäköhän seuraavaksi tapahtuu?

Jokainen istunto alkaa aina kutsunnalla, jossa jokainen delegaatio ilmoittaa paikallaolonsa. Samalla haetaan maakyltit valtioille. Puheenjohtajan kysyessä mahdollisista ehdotuksista, Ecuadorin kyltti ja sata muuta nousee ilmaan. Emme ole ainoaita hyvin valmistautuneita, sillä heti ensiminuuteista lähtien väittely on erittäin kiivasta.

 

image

 

Istunnon rakenteesta pääsi pian perille, joten haasteeksi jäi pysytellä muiden mukana. Pääsimme esimerkiksi pitämään puheen, jossa toimme vahvasti esille Ecuadorin aseman. Istuntotauoilla keskustelimme muiden maiden kanssa, muodostimme diplomaattisia suhteita ja aloimme luonnostelemaan päätöslauselmia. Koalitioita syntyy ja purkautuu sitä mukaa kun tutustumme muihin delegaatioihin paremmin. Haastavaksi koimme rooleissa pysymisen, sillä suhteita muodostaessa piti pitää tiukasti mielessä maiden aidot diplomaattiset suhteet. Ecuador tekee yhteistyötä eri maiden kanssa kuin esimerkiksi Suomi tekisi. Delegaatiomme työskentelyämme 3.:ssa delegaatiossa helpotti aikaisempi kokemus Euroopan Nuorisoparlamentissa, sillä siellä hankitut taidot auttoivat täällä eteenpäin esimerkiksi neuvotteluissa sekä päätöslauselmien kieliasun muotoilemisessa. CWMUN:ssa on kuitenkin paljon asioita, joita ei muualla opi samalla tapaa. Kun neuvotteluissa on mukana lähes 200 valtiota, pitää osata valita yhteistyökumppanit huolella, jotta saa aikaan vahvan koalition. Työskentely yleisistunnossa vaatii oma-aloitteisuutta sekä itseään pitää osata tuoda esille.

Päivä muodostuu kahdesta istunto-osasta, joiden jälkeen on illalla vapaata ohjelmaa. Se on hyvä hetki tehdä suunnitelmaa seuraavalle ja samalla viimeiselle päivälle sekä luonnostella valmiiksi päätöslauselmaehdotus yhteistyövaltioille. Molemmat delegaatiot ensimmäisessä ja kolmannessa yleisistunnossa menestyivät ja edustivat omaa valtiotaan mallikkaasti.

 

image

-Oona Huttunen-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *